Inventatorii români au uluit lumea: 30 de medalii la Geneva, dintre care 18 de aur!

  de Special Arad | 6 aprilie 2014, 8:58 PM | Naţional

  0

  La capitolul inteligență și creativitate, România este pe locul întâi, după cum o dovedește rezultatul admirabil dobândit la Salonul de Invenții de la Geneva. Ca și anul trecut, suntem în fruntea clasamentului și depășim țări ca Rusia ori Elveția.

  Săptămâna aceasta, inventatorii români au câștigat 30 de medalii, din care 18 de aur, și au primit 17 premii speciale.
  Tot o echipă de români a câștigat Marele Premiu de la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, dar firma este sub patronat elvețian. Sistemul creat de ei a fost cumpărat deja și va fi folosit pe domenii schiabile din Elveția, dar și la maratonul de la Geneva, scrie Știrile ProTV.

  Cum funcționează iRewind?

  Singura condiție este să aibă deschisă pe telefonul mobil aplicația i-Rewind. Sistemul poate fi folosit și pe terenuri de mini-fotbal, la maratoane sau pe terenurile de echitație. Pentru organizatori, este și o măsură de sigurață: dacă sportivul trece de o cameră și nu apare în următoarea, înseamnă că s-a întâmplat ceva cu el, și echipele de intervenție pleacă să îl caute.
  “E un sistem de 10-15 camere video care se instalează pe terenuri de sport, de exemplu pe pârtiile de schi. Cei care au aplicația instalată pe smartphone schiază cu el în buzunar, iar la baza pârtiei primesc automat 10-15 filmulețe cu ei de pe pârtie. Aplicația are și un rol de entertainment, dar și de siguranță, pentru a identifica un caz de urgență”, descrie Mircea Tudor invenția pornită de Bogdan Manoiu.
  O echipă întreagă s-a alăturat acestui proiect ce a fost în cele din urma cumpărat de elvețieni.

  O aplicație de milioane de euro

  “Implementarea pe o singură pârtie înseamnă câteva milioane de euro. Dacă ne gândim că doar în Alpi sunt peste 2000 de euro, ne dăm seama de potențiala cifră de afaceri”, mai spune Mircea Tudor.

  Următoarele planuri de implementare nu se leagă însă doar de schi. Călăria, minifotbalul sunt pe listă, iar pentru maratonul de la Geneva s-a semnat deja un contract.

  Alte invenții românești premiate

  O altă invenție sută la sută românească premiată acum cu aur la Geneva este instalația pneumatică de scuturat pomi. Instrumentul te ajută să culegi fructele fără să te urci în copac. Deși inventatorul s-a gândit să-l folosească în special la scuturarea nucilor, străinii vor să-l cumpere ca să-i ajute la cules de măsline.

  Remi Rădulescu, românul care a inventat instalația, nu este la prima performanță. În 5 ani de participare a luat 12 premii.
  Premiul special al serviciului de urgență și siguranță al orașului Geneva a ajuns tot la o echipă românească, pentru o platformă de telemedicină inovativă. Aceasta permite realizarea și interpretarea analizelor și investigațiilor medicale la domiciliul pacientului, de către o echipă multidisciplinară de medici specialiști, care se află la distanță.
  Totul, printr-o aplicație pe tabletă. Practic, după interpretarea rezultatele investigațiilor, doctorii pun diagnosticul și trimit pacientului tratamentul adecvat.

  Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învățământul superior: ”Este extrem de important că am reușit să ducem cercetarea aproape de oameni. Vorbim de invenții care se transformă în aplicații, în servicii.”
  În total, 24 de invenții românețti au fost prezentate acum la Geneva.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.