duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Update A început greva de avertisment a profesorilor. Sunt așteptate reacții din partea autorităților

  de Special Arad | 17 mai 2023, 11:00 AM | Educaţie | Știri Arad

  2

  A început greva de avertisment a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. Atenționarea se desfăloară în intervalul orar 11:00 – 13:00, timp în care cursurile sunt oprite.

  În cazul în care nu vor exista reacţii din partea autorităţilor, organizaţiile sindicale ameninţă cu greva generală, începând din data de 22 mai 2023. Decizia a fost luată ca urmare a rezultatelor unui Referendum privind declanşarea grevei generale în Învăţământ, efectuat în interiorul acestor organizaţii sindicale, precum şi implicaţiile acestei acţiuni pentru procesul educaţional.

  Din 22 mai, dacă nu se întâmplă nimic, grevă generală

  „Votul FSLI este că din 22 mai, orele 8:00 începe GREVA GENERALĂ. Pentru aceasta, conform legii, trebuie parcursă și greva de avertisment. S-a votat ca miercuri, 17 mai, în intervalul 11:00-13:00 să se deruleze greva de avertisment. Repet, fără greva de avertisment nu se poate declanșa greva generală. Aceleași decizii le-au luat și cei de la Spiru Haret.

  La greva de avertisment vom sta cu copiii în clasă și îi supraveghem. La greva generală, începând de luni, 22 mai, anunțam părinții să nu își aducă la scoală/grădiniță/creșă copiii pentru că SUNTEM ÎN GREVA GENERALĂ, ADICĂ INCETĂM LUCRUL. Dacă cineva vă spune că nu puteți face grevă pentru că le încălcați drepturile elevilor, nu face altceva decât să vă intimideze. Nu cădeți în această capcană! De la mitingul din 10 mai, când au ieșit în Piața 15000 de salariați din învățământ, niciun reprezentant al Guvernului nu a discutat cu noi despre problemele noastre”, a declarat, marți, un cadru didactic pentru Agerpres.

  Săptămâna trecută, salariaţii din învăţământ din toate judeţele ţării au participat la un marş de protest organizat de către federaţiile sindicatele din Educaţie. Acţiunea a avut scopul de a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

  Greva vizează și majorarea salariilor

  Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie,
  • salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

  Update – Sindicaliștii au decis: grevă generală de luni

  Reprezentanții sindicatelor din educație au transmis miercuri, 17 mai, că rămâne în vigoare organizarea grevei generale. Anunțul vine în urma discuțiilor pe care le-au avut profesorii cu premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Citește mai mult aici: Discuțiile din Educație au eșuat. Sindicaliștii anunță grevă generală de luni • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. – ..?? De ce nu protestează cadrele didactice la deschidere de an școlar?
   – Directorii de școli care au ajuns în funcția respectivă cu recomandarea partidului preferat sunt cumva obligați, pentru a arăta recunoștința?.. Să invite și personalitățile politice locale la deschiderea anului școlar?
   – La fiecare deschidere de an școlar parlamentul este gol, politicienii sunt la școală. Sunt mulți politicieni care abia la deschiderea anului școlar se intersectează cu școala. În general n-au prea trecut pe acolo când era momentul. Au vrut si ei sa vada cum e la scoala si ce au ratat. Membrii acestor partide sunt niște neica nimeni, care fac politică la berarie ca în timpul lui Caragiale !!!!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.