Întâlnirea cu Ministrul Mediului la Arad a lăsat damf electoral în Sala Ferdinand





E campanie electorală, iar vizita unui ministru într-o astfel de perioadă la noi în oraș nu poate însemna decât un lucru: cuvinte de laudă și felicitări. Pe foaie, Aradul se prezintă excepțional la capitolul protecția mediului, iar la vizita Ministrului Mediului, Mircea Fechet, în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, au fost scoase la înaintare proiecte pe care arădenii le știu deja pe de rost, dar în realitate nu se văd: Aradul reciclează, ba chiar și compostează, are calitatea aerului de nota zece, are multe spații verzi produse de Regenerarea Urbană, are multe vehicule electrice, iar „autoritățile locale de aici înțeleg pe deplin importanța mediului pentru sănătatea populației”.
La întâlnirea cu ministrul Fechet au fost prezente multe persoane care sunt responsabile pe acest domeniu, dintre care îi amintim pe Pavel Țica de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Criș, Sorin Cioară de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad, Mircea Pașcalău – director al Direcției Silvice Arad, Dana Dănoiu – directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad, Simona Stan – director ADI SIGD Arad, Gabriela Chiricheu – directorul Programelor de Dezvoltare a Consiliului Județean Arad, Mihai Drăgan – directorul de comunicare al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Călin Bibarț – primarul municipiului Arad, Gheorghe Stoian – prefectul Aradului, Iustin Cionca – președintele Consiliului Județean Arad, Andrei Cazacu – secretar de stat, Glad Varga – deputat, Ioan Cristina – senator, Răzvan Cadar – consilier județean, Viorica Graur – comisar șef al Gărzii de Mediu Arad, Iulia Măcinic de la Garda Forestieră Județeană Arad și Monica Jitariu de la Agenția Națională pentru Arii Protejate Arad.
Dintre toate persoanele prezente în sală, pe lângă ministrul mediului au luat cuvântul doar președintele Consiliului Județean (CJ) Arad și primarul municipiului Arad, ambii trecând în revistă proiectele cu care ne mândrim că protejăm mediul înconjurător…
…iar ministrul a spus că e bine.
Iustin Cionca a vorbit despre proiectele din fonduri europene pentru mediu pe județ, mai exact despre cel de apă-canal și cel de colectare selectivă a gunoaielor, recunoscând că cel din urmă nu e implementat chiar la perfecție, dar fiind de părere că se face tot ce se poate. Pe această cale, Cionca a ținut să aducă aminte despre sancțiunile și amenzile aplicate de fostul ministru, considerând măsura nedreaptă, întrucât a indicat ca sursă a problemelor cu gunoiul din județ tocmai Ministerul Mediului. Acum însă, a spus Cionca, se bucură că atitudinea actualului ministru e diferită.
„Sperăm să avem un oraș mai frumos, mai curat și, în primul rând, mai verde”, a afirmat primarul Călin Bibarț, luând cuvântul după președintele CJ Arad.
Primarul Bibarț i-a vorbit ministrului despre proiectul de reabilitare termică a blocurilor din municipiu, pentru sporirea eficienței energetice, apoi i-a spus despre Regenerarea Urbană, proiect din care – a spus Bibarț – s-au obținut 65.000 mp de spatii verzi suplimentare, pe lângă spațiile de parcare și asfalt. Primarul a adus în discuție, ca proiect „realizat în ultimii ani” chiar și amenajarea parcului de la Pădurice, care a fost inaugurat în urmă cu șapte ani (!), apoi a menționat despre 5 parcuri noi din oraș, despre proiectul de amenajare a gazonului și instalațiile de irigat din municipiu, proiectul unui viitor parc în Micălaca – zona 300, proiectul unei zone de agrement în zona Ceala / str. Mărului, reabilitarea rețelei de transport al agentului termic CET, proiect despre care a specificat că e în plină desfășurare.
Nici mult discutata stație de sortare nu a fost trecută cu vederea, Bibarț declarând că în momentul în care municipalitatea a preluat-o de la vechiul operator era foarte veche, astfel că în prima jumătate a anului 2020, Primăria a finanțat lucrarea de modernizare, iar luna aceasta proiectul a ajuns la final. Apoi a amintit de mult mediatizatul proiect european pentru transport în comun, prin care urmează să se achiziționeze autobuze electrice și tramvaie noi Imperio, care au consum de energie redus. Despre liniile de tramvai a spus că unele sunt deja reabilitate, iar altele sunt în curs de reabilitare. În același proiect, ar urma, de asemenea, să se introducă un nou sistem de taxare prin e-ticketing si să se reabiliteze tramvaiele vechi.
Bibarț a mai specificat că există în plan să se introducă pe raza orașului și stații de mașini electrice, pentru că – potrivit primarului – Aradul are deja un număr considerabil de mașini electrice.
Ministrul Mediului s-a arătat extrem de impresionat față de proiectele prezentate de cei doi edili și a ținut să sublinieze că Aradul este printre orașele din țară care merită dat ca exemplu pentru preocuparea autorităților de a proteja mediul.
„Aș dori să spun că, aflându-mă la Arad, observ că aveți foarte multe proiecte în derulare care sunt referitoare la mediu, lucru care nu poate decât să mă bucure nespus. Am avut deja o întâlnire cu colegii mei din Minister, Garda de Mediu, Garda Forestieră ș.a. și aș spune că Aradul, atât județul cât și municipiul, poate fi considerat un exemplu de bună practică pentru România”, a declarat Mircea Ferchet.
De asemenea, ministrul a observat că față de alte orașe din țară, Aradul colectează separat deșeurile biodegradabile de cele menajere (dar nimeni n-a mai precizat în ce procent) și că 18 primării din județ au proiecte pentru iluminatul public pe LED, despre care ministrul a spus că e un proiect la care ține mult datorită economisirii consumului și scăderii emisiei de dioxid de carbon în atmosferă.
„M-am bucurat că printre proiectele din Arad se află și un proiect al Ministerului Mediului, e vorba de acele 5 stații de încărcare electrică, pentru că degeaba oferim cea mai mare ecobonificație la achiziția mașinilor electrice, dacă nu beneficiezi și de stații de încărcare, așa că sper că la viitoarea mea vizită la Arad, aceste stații să fie deja implementate. Mă bucur să văd si că există taxiuri electrice, mai ales că aflu că nu e doar un singur taxi, ci o flotă întreagă care contribuie la un aer mai curat. Aradul nu e un oraș cu probleme la calitatea aerului. Față de alte județe, la Arad sunt foarte puține probleme, autoritățile locale de aici înțeleg pe deplin importanța mediului pentru sănătatea populației”, a mai spus ministrul Ferchet.
După întâlnirea cu autoritățile locale din Sala Ferdinand, ministrul s-a deplasat la stația de sortare aflată în concesiunea Recons și la fabrica de vagoane Astra. Anunțând vizita la Astra, ministrul a amintit că va face un nou apel de 480 milioane de lei pentru orașele care vor să își achiziționeze mijloace de transport electrificate și că speră ca acei bani să ajungă la producătorii din România.
Citește și: Aradul sortează gunoiul la doar 5% din capacitatea totală a stației
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)