Instituțiile de cultură arădene își unesc din nou forțele și trec pe online, pe o platformă comună

  de [email protected] | 6 noiembrie 2020, 2:40 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Precum în timpul „lockdown”-ului din primăvară, epidemia Covid-19 a forțat din nou instituțiile de cultură să-și închidă porțile, pentru un termen nedefinit. Singura soluție pentru a ține viața culturală, totuși, vie, în limitele posibilității, este „refugiul” în online. Așa va arăta scena culturală arădeană în această toamnă și, mai mult ca sigur, în această iarnă. Managerii culturali arădeni s-au întrunit și au dezvoltat un plan comun: Platforma „Scena Online Arad Live” (link AICI).

  Este vorba, de fapt, despre o pagină de Facebook pe care vor fi transmise în direct TOATE evenimentele culturale din următoarea perioadă, la care publicul nu poate să aibă acces în persoană. Vor fi spectacole de teatru, concerte simfonice, concerte de muzică populară și ușoară, lansări de carte, recitaluri de poezie, spectacole pentru copii și interviuri online. Găsiți programul cultural pregătit pentru perioada 9 – 15 noiembrie mai jos.

  Inițiativa este a Centrului Cultural Județean, la care au pus umărul și Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Filarmonica Arad, Centrul Municipal de Cultură, Bibliteca Județeană „A.D. Xenopol”, Complexul Muzeal Arad și… nu în ultimul rând, Inspectoratul Școlar Județean.

  „Scena Online Arad Live” va încerca să vină și în ajutorul elevilor

  Implicarea Inspectoratului Școlar Județean nu este întâmplătoare, deoarece această platformă, respectiv acest program cultural online, are în vizor și elevii, dorind să ofere și un program educațional. Ionel Bulbuc, revenit în funcția de director al Centrului Cultural Județean Arad, a explicat în cadrul unei conferințe de presă că a discutat cu reprezentanții Inspectoratului Școlar și, cu ajutorul teatrului, vor fi incluse în următorul program cultural online adaptări teatrale ale operelor literare din programa școlară.

  „Am simțit că zona culturală se îndepărtează în fiecare zi de oameni, din cauza acestei probleme sanitare. La un moment dat, probabil, va apărea peste noapte un vaccin, o să se ducă această pandemie așa cum a venit, dar o să fim mai săraci din punct de vedere cultural. Noi suntem obligați, reprezentanții acestor instituții de cultură, să le aducem în casele oamenilor. În această vară, peste 90% dintre evenimentele culturale din Arad s-au petrecut aici, în curtea Centrului Cultural Județean. Acum, tot împreună, trebuie să fim alături de arădeni, trebuie să fim în casele arădenilor, trebuie să fim alături de cei care veneau la spectacole. Nimeni nu e vinovat că nu se mai pot organiza astfel de evenimente, nimeni nu e vinovat că au crescut cazurile și, din ce în ce mai mult, greutatea revine pe umerii autorităților și a cadrelor medicale”, a spus Ionel Bulbuc, directorul CCJA.

  Premiera „Carmen Vlaga vorbește cu tine” va fi, până la urmă, online

  „Teatrul Clasic Ioan Slavici, în primul rând, își manifestă atenția și grija pentru sănătatea personalului artistic și tehnic, pentru că în momentul în care am intra într-o astfel de problemă, activitatea artistică s-ar opri. Spun acest lucru pentru că atenția noastră se îndreaptă și asupra felului în care am gândit oferta. Nu este o ofertă gândită astăzi, e ceva la care lucrăm de vreo două luni de zile. Nu pot decât să mă bucur că există această inițiativă de a colabora cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, în spiritul ideii că unul dintre proiectele noastre are legătură directă cu ceea ce înseamnă pregătirea elevilor pentru Bacalaureatul 2021. Am făcut o muncă de cercetare, am luat câteva titluri din literatura românească și universală și fiecare actor care este angrenat în acest proiect, este vorba de 12 interpreți, va prelua o poveste pe care o va dramatiza, pe care o va interpreta într-o manieră de monolog. Un element inedit ar fi faptul că aceste povești vor avea și o legătură personală, se va povesti și o experiență personală a actorului de la momentul pregătirii pentru Bacalaureat. Este un proiect pe care l-am dezvoltat și gândit împreună cu regizorul Cristian Ban, iar pe lângă acest proiect, el va mai veni cu încă o noutate, este vorba de un spectacol pe care îl avem în pregătire și se numește «Școala și familia», pe baza textelor lui Ion Luca Caragiale”, a spus Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

  Acesta a mai precizat că în lunile ce urmează, teatrul va contribui în programul paginii de Facebook „Scena Online Arad Live” cu multe alte surprize, dar pe care le va dezvălui la momentul oportun.

  Până atunci, însă, luna aceasta va avea loc premiera spectacolului „Carmen Vlaga vorbește cu tine”, desigur, exclusiv online. Premiera acestui spectacol a fost anunțat deja de trei ori și de fiecare dată s-a anulat din cauza restricțiilor date de pandemia Covid-19. Așa cum ne-a spus actrița Carmen Vlaga într-un interviu, spectacolul este unul interactiv, dar din moment ce va fi difuzat online, actrița îl va transforma ca și cum ar vorbi cu publicul spectator.

  „Încercăm să oferim fărâme – pentru că nu sunt altceva decât fărâme  – de bucurie” de Sărbători

  „Este o acțiune lăudabilă în aceste momente marcate clar de mâhnire. Vorbesc în primul rând în ceea ce ne privește, deoarece anul acesta am avut o activitate extrem de modestă. Sigur, nu din cauza noastră, ci din cauza situației generale prin care trecem împreună. Faptul că am găsit această oportunitate comună să ieșim către arădeni nu poate decât să ne bucure. Oferta noastră nu va fi una extraordinar de bogată pentru că lucrurile nu o permit, dar vom încerca să facem ceea ce noi, de obicei, făceam în această perioadă a anului. Mă refer aici în primul rând la spectacolele tradiționale pentru copii, pe care le organizam la cinematograful din Grădiște. Este vorba de mici spectacole de teatru de păpuși, sau spectacole care, mă rog, la momentul în care le-am propus erau interactive, iar acum vor găsi o altă formulă. Vom diversifica oferta și vom intra pe segmentul pe care îl organizam, de regulă, în această perioadă a anului. Este vorba de spectacolele de colinde. Ne-am pregătit pentru Târgul de iarnă, n-am renunțat nici până acum la idee… sigur, va fi într-o formulă cu totul diferită față de anii anteriori. Dacă lucrurile nu vor merge înspre bine și situația se va menține în acești parametri sau chiar se va înrăutăți, vom rămâne doar la detaliile ambientale, adică la podoabele specifice acestei perioade, respectiv a Crăciunului. Vom face spectacolele în interior, transmițându-le Live, spectacole mici, de colinde, de muzică de iarnă, atât cât să sugerăm, dacă altceva nu vom reuși, ideea aceasta de bucurie care vine odată cu sărbătorile de iarnă. Trebuie să menținem, în fiecare din noi, sentimentul acesta al sfințeniei până la urmă, pe care-l aduce Sărbătoarea Crăciunului și să încercăm să oferim fărâme – pentru că nu sunt altceva decât fărâme  – de bucurie și celor mici, și celor mai mari”,  spus în cadrul aceleiași conferințe de presă Dana Andreica, directoarea Centrului Municipal de Cultură Arad.

  Arădenii vor putea auzi noua orgă a Filarmonicii online

  „Acest proiect chiar coincide cu Festivalul Toamna Muzicală Arădeană. Săptămâna viitoare vom avea patru spectacole, vom avea spectacole pentru tineri, un medalion Mozart, un medalion Beethoven și, în plus, acum vom avea ocazia să o punem la maximă valoare interpretarea cu acel deosebit instrument, aproape unic în România, marea orgă de concert, marea investiție a Administrației arădene pentru care nu încetăm a mulțumi și a arăta recunoștință, atât comunității, cât și consilierilor și primarilor care au facilitat achiziția acestuia”, a spus Doru Orban, directorul Filarmonicii Arad.

  PROGRAM CULTURAL 9 – 15 NOIEMBRIE:

  FESTIVALUL TOAMNA MUZICALĂ ARĂDEANĂ, ediția a IX – a
  Luni, 9 noiembrie, ora 19.00 – Transmisiune LIVE Sala Palatului Cultural
  NOSTALGII DE TOAMNĂ

  MARIO BAND
  Mario Florescu – voce
  Alex Florescu – percuție
  Radu Rotaru – pian
  Cristian Petică – saxofon
  Invitat special: Cosmin Harbei – chitară

  CLIPA
  Ionuț Cădariu – voce, chitară, flaut
  Gabriel Pecican – voce, chitară
  Codrin Puicaru – voce, bass

  Marți, 10 noiembrie, ora 19.00 – Transmisiune LIVE Sala Palatului Cultural
  CONCERT CAMERAL
  Dirijor: Cristian Neagu
  Program:
  Wolfgang Amadeus Mozart – Gran Partita – Serenada Nr. 10 pentru suflători în Si Bemol major K. 361 / 370a

  Miercuri, 11 noiembrie, ora 19.00 – Transmisiune LIVE Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad
  „CARMEN VLAGA VORBEȘTE CU TINE” – PREMIERĂ
  Un spectacol bazat pe textul „Întoarcerea de acasă” de Ștefan Caraman
  Regia: Ștefan Iordănescu
  Durata spectacol: 1h

  Joi, 12 noiembrie, ora 19.00 – Transmisiune LIVE Sala Palatului Cultural
  CONCERT SIMFONIC
  Dirijor: Cristian Neagu
  Soliști: Gabriel Croitoru și Sorin Dogariu
  Dirijorul corului: Robert Daniel Rădoiaș
  Program:
  Antonio Vivaldi – Anotimpurile
  Ludwig van Beethoven – Fantezia pentru pian, cor și orchestră op. 80

  Vineri, 13 noiembrie, ora 19.00 – Transmisiune LIVE Sala Palatului Cultural
  Dirijor: Dorin Frandeș
  Molnar Tunde – orgă
  În program: Lucrări de Lucrări de Arcangelo Corelli, Johann Sebastian Bach, Carl Stamitz, Cesar Franck, Max Reger, Louis Vierne, Ede Terenyi

  Duminică, 15 noiembrie, ora 11.00 – Transmisiune LIVE Teatrul de Marionete Arad
  „ZÂNA LACULUI”
  Regia: Maria Gornic, Scenografia : Zofia Krzyzanowski

  Duminică, 15 noiembrie, ora 19.00 – Transmisiune LIVE Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad
  „CARMEN VLAGA VORBEȘTE CU TINE”
  Un spectacol bazat pe textul „Întoarcerea de acasă” de Ștefan Caraman
  Regia: Ștefan Iordănescu
  Durata spectacol: 1h

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.