luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Inima Andrei a salvat o viaţă!

  de - | 31 mai 2021, 4:06 PM | Educaţie | Știri Arad

  0

  Familia studentei anul 4 la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UVVG şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe.

  Destinul a făcut ca firul vieţii să se oprească la doar 30 de ani pentru Andra Sînmărghitean. Studentă în anul 4 la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Andra a visat să-şi ajute semenii. Aflată în moarte cerebrală şi respectând crezul Andrei, familia tinerei şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe, convinşi fiind că vor aduce alinare altor familii aflate în situaţii disperate, care aşteptau „minunea” unui transplant.

  Andra a fost o studentă conştiincioasă, bine pregătită, cunoscătoare de limbi străine. În urmă cu doi ani a reprezentat Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UVVG la Congresul Balcanic de la Iaşi, organizat de prof. univ. dr. Norina Forna, preşedintele Societăţii Balcanice de Stomatologie. A prezentat o lucrare în limba engleză, la secţiunea studenţi, fiind foarte apreciată de organizatori. Visul Andrei era să devină un medic stomatolog de succes, dar destinul a decis să plece prematur din această viaţă. Condoleanţe familiei îndoliate” – spune conf. univ. dr. Paul Freiman, fost profesor al Andrei şi actualmente preşedintele Senatului Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

  O echipă mixtă de medici din Arad, Cluj, Tg. Mureş şi Bucureşti au reuşit să preleveze cu succes cordul, ficatul, rinichii, corneea, condilul și tendonul tinerei. Organe vitale şi tot atâtea şanse la viaţă.

  Pentru Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Arad este o premieră prelevarea cordului. Aducem mulțumiri tuturor pentru implicare, medicilor din terapie intensivă, neurologilor care ne-au ajutat la stabilirea diagnosticului, asistenților medicali și în primul rând mulțumim familiei pacientei-donatoare care a dorit ca fiica lor să poată salva alte vieți”, spune dr. Dana Moț, coordonatorul Centrului de Prelevare Organe Arad.

  Din Arad, la prelevarea de organe au participat dr. Dana Moț – coordonatorul Centrului de Prelevare Organe Arad, dr. Adrian Crișan și dr. Cristian Nicolescu – membri ai Centrului de Prelevare Organe, medici de gardă din terapie intensivă – dr. Maria Moca și dr. Eliza Geantă, împreună cu asistenți medicali din terapie intensivă. Dr. Lenuța Timiș, directorul medical al spitalului, a fost în sala de prelevare pe tot parcursul intervenției.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.