vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Îngrijitoarele de bătrâni din Austria: „Românii sunt bătaia de joc a populației și a mafiei intermediarilor”

    de Special Arad | 2 iunie 2014, 11:55 AM | Internaţional

    0

    Viața fiecărui român care lucrează la îngrijirea bătrânilor și bolnavilor din străinătate ar putea fi pusă între paginile unei cărți. Poveștile românilor sunt, adeseori, dramatice, iar traseul parcurs de ei este de la speranță la disperare. Există însă și scurte perioade de normalitate și anume vacanțele petrecute în țară sau intervalele dintre job-uri. În restul timpului, îngrijitorii trăiesc într-o sclavie asumată, la cheremul unor „stăpâni” care le dau cele mai bizare „comenzi” cu putință. Aviz, deci, celor care cred că dacă își găsesc un loc de muncă în Occident le-a pus cineva mâna în cap. De mult prea multe ori în țările gazdă pe afară-i vopsit gardul iar înăuntru-i leopardul!

    Mâncare, libertate și drepturi în porții mici

    Tot ceea ce urmează sunt dezvăluiri care ne-au fost făcute dincolo de lacrimi. După ce durerea și umilința au făcut parte, de ani de zile, din „rația zilnică” primită de românii care muncesc în străinătate, aceștia au hotărât acum să rupă tăcerea. Astfel, femeile care îngrijesc persoane bătrâne sau bolnave îndeplinesc și alte sarcini, deoarece nu au prevăzute în contracte atribuții clare. Ele sunt și menajere, bucătărese, se ocupă de grădină, de zugrăvit etc. Răsplata normală pentru munca depusă le este oferită întotdeauna porții mici. Mult prea mici. Nu numai mâncarea le este drămuită, ci și odihna sau perioadele de somn.

    Aceste lucruri nu sunt cunoscute, iar presa românească tace. De ce? „De noi nu-i pasă nimănui!”, susțin la unison îngrijitoarele.

    De aceea, inițiativa Romaningermania de a scrie despre problemele lor a fost întâmpinată cu bucurie: „În sfârșit se interesează cineva și de noi, nu mai suntem singure!”

    Comisioanele mari plătite intermediarilor sau cum începe păcăleala încă din țară

    În munca îngrijitorilor de bătrâni din străinătate cel mai greu este să reziști în condiții proaste, făcând foamea și mai ales fiind supus umilințelor, aflăm de la oamenii aflați în această situație. Însă cea mai mare nemulțumire a lor este plata comisioanelor către agențiile/firmele/intermediarii care le găsesc locul de muncă.

    Una scrie pe hârtie, în contractele îngrijitoarelor, altceva se întâmplă în realitate. Oamenii muncesc fără să aibă asigurările medicale promise și stipulate în contract, astfel încât ajung să plătească facturi de mii de euro către spitalele care le acordă ajutor. Alții au asigurări de sănătate care nu le acoperă riscurile. Mulți sunt ținuți ca niște câini morți de foame, alții sunt de-a dreptul sechestrați și puși să facă lucruri imorale sau rușinoase. Cele mai multe exemple în acest sens ne vin din Austria.

    Lupta cu mafia

    Dacă discuți cu românii care lucrează în domeniul îngrijirilor la domiciliu, ai senzația că ei se luptă cu mafia. Sunt supuși permanent amenințărilor și presiunilor psihice, omerta sau legea tăcerii le este impusă. Adeseori, sistemul de intermediari prin care ajung la muncă în străinătate este extrem de „stufos”, cu firme și persoane dubioase, care nu se sfiesc să câștige la negru. Unii dintre români afirmă că ramificațiile caracatiței ajung până la medici din spitalele austriece, care ar găsi cazurile pentru agențiile de plasare a forței de muncă din zona lor. Astfel, austriecii ar lucra mână în mână cu românii sau ar avea colaboratori în țara noastră.

    Cum își apără statul român cetățenii?

    Dincolo de aceste date însă, care ar trebui verificate de cei în drept să o facă, rămân întâmplările povestite de româncele care lucrează ca îngrijitoare în Austria, dar și alte țări precum Germania sau Italia. Când afli atâtea nedreptăți, nu poți să nu te întrebi unde sunt cei care reglementează piața muncii, atât cei din România, cât și cei din țările gazdă. De ce situațiile limită nu sunt cunoscute și de departamentele pentru românii din străinătate ale ambasadelor, care ar putea sesiza poliția și procuratura din țările respective? Cum își apără statul român cetățenii?

    Citește continuarea pe Romaningermania

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.