joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Infograficul zilei: În ce sectoare este cea mai răspândită OpenAI și în ce țări au oamenii cea mai mare încredere în inteligența artificială

  de Tomck@t | 28 iunie 2023, 12:31 PM | Infograficul zilei | IT

  0

  Copera studiului „Trust in Artificial Intelligence: Global Insights 2023” (foto: assets.kpmg.com)

  OpenAI a căpătat cu adevărat faimă odată cu lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, însă compania americană de cercetare și implementare a inteligenței artificiale este mult mai mult decât popularul său chatbot. De fapt, tehnologia OpenAI este deja folosită de sute de companii din întreaga lume, potrivit Statista.

  În afară de ChatGPT, produsele OpenAI sunt: GPT-2 (AI open-source lansat în 2019, model care poate răspunde la întrebări, poate traduce, rezuma și produce texte), GPT-3 (model lansat în 2020, care utilizează metode de învățare profundădeep learning – pentru a crea texte asemănătoare celor create de oameni), OpenAI Five (lansat în 2017, programul poate juca în locul unei echipe de cinci – 5 vs 5 jucători – în jocul video Dota 2, dar a fost testat împotriva jucătorilor umani, conectat la o mână robotică, și în jocurile StarCraft II sau AlphaGo și în jocurile de societate / board games precum Go și Deep Blue) și DALL-E (model deep learning care poate genera imagini digitale după descrieri), această funcție din urmă fiind folosită și de TikTok.

  Conform datelor publicate de platforma software pentru întreprinderi Enterprise Apps Today, companiile din sectoarele tehnologiei și educației au cea mai mare pondere în utilizarea soluțiilor OpenAI, în timp ce serviciile de afaceri, producția și finanțele sunt, de asemenea, pe lista industriilor care utilizează inteligența artificială în activitatea lor.

  Numărul companiilor care utilizează tehnologia OpenAI în procesele lor de afaceri (Infografice Statista / Enterprise Apps Today)

  Infographic: Which Sectors Are Working With OpenAI? | Statista
  Sursa: Statista

  xL2E5
  Sursa: Enterprise Apps Today

  Iată și o listă realizată de discovering.ai cu toate modelele AI existente pe piață, fiecare în domeniul principal de „activitate”, nu doar produsele OpenAI. „Rivalii” ChatGPT sunt, de exemplu, Bing al companiei Microsoft și recentul Google Bard (lansat în 21 martie 2023, indisponibil, deocamdată, în România), în timp ce în alte domenii excelează companii precum Adobe (cu Adobe Firefly – folosit în design), Amazon (cu CodeWhisperer – folosit în codificări web) sau Zapier (cu programul cu același nume, care automatizează aplicațiile web pentru companii).

  Infografic Statista: Țările în care oamenii au cea mai mare încredere în inteligență artificială:

  Infographic: In AI We Trust | Statista
  Sursa: Statista

  Respondenții acestor țări au declarat că sunt „oarecum”, „în cea mai mare parte” și „complet” dispuși să aibă încredere în inteligența artificială. Cei mai mulți care au ales aceste variante de răspuns sunt din India (75%), China (67%), Africa de Sud (57%), Brazilia (56%), Singapore (45%), SUA (40%), Germania (35%) și Israel (34%).

  Infograficul se bazează pe sondajul de opinie realizat de compania KPMG și University of Queensland din Australia, al cărui rezultat a fost publicat în 22 februarie 2023, vezi aici.

  Sondajul nu a „acoperit” întregul mapamond, astfel că nu veți găsi România în această statistică. Au fost întrebați în total 17.193 cetățeni din 17 țări: Australia, Israel, Brazilia, Japonia, Canada, Olanda, China, Singapore, Estonia, Africa de Sud, Finlanda, Coreea de Sud, Franța, Marea Britanie, Germania, SUA și India.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.