luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Infograficul zilei: Barbie vs. Oppenheimer

  de Tomck@t | 1 august 2023, 2:18 PM | Film | Infograficul zilei | Pop Culture

  0

  În timp ce supremația supereroilor pe marele ecran dă semne de pălire, două filme radical diferite au resuscitat interesul publicului pentru cinematografe, în ultimele două săptămâni. O nouă manie pop-culture a cuprins planeta: Barbie vs. Oppenheimer, respectiv fenomenul supranumit „Barbenheimer”.

  „Oppenheimer” al lui Christopher Nolan este o mult așteptată – și în același timp o neașteptată – apariție în fruntea celor mai vizionate filme, ieșind din tiparul producțiilor dominante în box office-ul ultimelor decenii, care mergeau pe aceeași rețetă a succesului stabilit de filmele de acțiune, filmele cu supereroi, comedii și, eventual, animații pentru întreaga familie.

  Nu este, însă, o „victorie” completă pentru filmele artistice, reprezentate în prezent de „Oppenheimer”. Pe locul 1 se află, la o distanță considerabilă, filmul „Barbie”.

  Barbie vs Oppenheimer box office worldwide 21 - 31 july

  Lansat în cinematografe pe 21 iulie, filmul „Barbie” (distribuit de Warner Bros.) a strâns 162.022.044 dolari în primul weekend, iar după primele zece zile a avut încasări totale în întreaga lume de 780.714.453 dolari. Veniturile au scăzut de la debut cu 43% după prima săptămână, însă chiar și așa, „Barbie” este pe locul 7 în istorie în ceea ce privește veniturile din vânzarea biletelor în al doilea weekend de proiecții în cinematografe. Singurele filme care s-au bucurat de un succes mai mare la acest capitol au fost blockbusterele „Star Wars: The Force Awakens”, „Avengers: Endgame”, „Agengers: Infinity War”, „Black Panther”, „Jurassic World” și „The Avengers”.

  Succesul filmului „Barbie” o propulsează astfel pe Greta Gerwig și în fruntea clasamentului cu cele mai bune weekenduri de debut ale unor filme cu regizor feminin, depășind filmul „Captain Marvel” (regizat de Anna Boden alături de Ryan Fleck).

  Infographic: Barbie: Biggest Debut Ever for Female Director | Statista Sursa: Statista

  Lansat tot în data de 21 iulie, „Oppenheimer” a strâns 82.455.420 dolari la debutul în cinematografe, în prezent înregistrând un venit global de 405.591.060 dolari, potrivit BoxOfficeMojo. A depășit deja încasările filmelor anterioare ale lui Nolan, „Tenet” (365 de milioane de dolari) și „Batman Begins” (373 de milioane de dolari). Potrivit Universal Pictures, „Oppenheimer” a devenit primul film cu „rating R” (nerecomandat minorilor fără acordul părinților) care a încasat peste 10 milioane de dolari timp de 10 zile la rând, scrie Variety.

  Fiind în continuare în cinematografe, „Barbie” are șanse mari să devină cel mai de succes film al anului, ocupând deja locul 3 în clasamentul Box Office pe anul 2023, în timp ce „Oppenheimer” se situează, momentan, pe un onorabil loc 11, deasupra unor filme precum „Indiana Jones and the Dial of Destiny”, „Creed III” sau „The Flash” (cel din urmă, un film cu supereroi, a fost o masivă dezamăgire pentru Warner Bros. în ceea ce privește încasările).

  2023 Worldwide Box Office - Barbie - Oppenheimer (July 31)

  În box office-ul românesc, „competiția” este mult mai strânsă.

  Potrivit CineMagia, „Barbie” a strâns 2.957.025 RON în weekendul de deschidere, intrând direct pe primul loc în clasament, urmat de „Oppenheimer”, direct pe locul 2, cu 2.126.717 RON.

  În săptămâna 24 – 30 iulie, „Barbie” se menține pe primul loc cu însasări de 7.125.727 RON (305.628 spectatori), în timp ce „Oppenheimer” a rămas puțin în urmă, dar se menține pe locul 2, cu 5.597.590 RON venit din bilete vândute (223.820 spectatori).

  Barbie vs Oppenheimer box office Romania 21 - 31 iulie

  „Barbie” surclasează „Oppenheimer”, așadar, și în România, chiar dacă, potrivit unui infografic realizat de GEO FACTS privind căutările pe Google după cuvintele „Barbie” și „Oppenheimer” în Europa, la o zi după lansarea celor două filme, interesul manifestat în România a fost mai mare pentru filmul regizat de Christopher Nolan.

  362684720 772447221339170 2875294842553073498 n

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.