luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ineul, Sebișul și alte localități din Arad sunt amenințate de gunoi! Operatorul „Activ Salubritate” a cerut rezilierea contractului pentru că nu face față financiar!

  de Raluca Medeleanu | 15 noiembrie 2019, 8:27 AM | Culise | Topic special

  5

  Surse bine informate, dar care nu au dorit să-și dezvăluie identitatea, ne-au „șoptit” că operatorul Activ Salubritate Urbană SRL, responsabil de prelarea gunoiului de pe axa Ineu-Sebiș a făcut cerere de reziliere a contractului pe care îl are cu ADI Deșeuri, motivul fiind situația financiară critică.

  Ca o reamintire, zonele 3 şi 4 din județ au fost preluate, în urma licitaţiilor, de societatea Activ Salubritate SA, cu sediul principal la București, iar cel secundar la Mocrea, contractul fiind semnat în vara anului 2018. Pe lângă preluarea gunoiului, Activ a avut inclusă în contract și operarea staţiei de transfer, sortare şi compostare de la Mocrea, spre deosebire de ceilalți operatori (Retim și GSU) care trebuiau să depindă de FCC Environment (fost ASA) pentru deversarea gunoiului.

  Dacă GSU și Retim au avut probleme mari cu colectarea gunoaielor de-a lungul timpului, se pare că autoritățile locale din zona coordonată de Activ au fost mulțumite. Degeaba însă, întrucât din informațiile noastre, firma Activ Salubritate a ajuns la o situație financiară critică, zilele acestea trimițând o cerere de reziliere a contractului către ADI Deșeuri, societatea invocând că nu mai pot face față costurilor.

  „Vina” principală a acestui fapt ar fi proasta întocmire a Masterplanului de colectare a deşeurilor, care le obligă pe firmele care au câștigat licitația să lucreze cu tarifele calculate în 2007, care sunt evident depășite, întrucât nu mai e de actualitate nici numărul de metri cubi de deșeuri calculați per cap de locuitor, nici valoarea banilor în sine (însă, ca să o spunem pe „aia” dreaptă, societățile erau obligate să previzioneze această situație și, în consecință, să aibă grijă cum licitează).

  Totuși, la ora actuală, ADI Deșeuri nu a semnat (încă) rezilierea contractului cu Activ, momentan încercându-se medierea problemei. Însă, dacă nu se va ajunge la o înțelegere, operatorul de salubrizare are obligația contractuală să asigure ridicarea gunoiului până la desemnarea unei alte firme, printr-o licitație „provizorie”, așa cum s-a întâmplat și în situația din iarnă, din zona 2 și 5 din județ, unde s-a reziliat contractul cu GSU, urmând ca apoi să se pornească licitația propriu-zisă, unde se vor înscrie mai multe firme, iar cea cu oferta cea mai avantajoasă să fie desemnată câștigătoare.

  Astfel, rămâne de văzut dacă ADI Deșeuri va ajunge la o înțelegere cu Activ, deși e greu de imaginat cum s-ar putea produce o redresare financiară.

  O nouă licitație și desemnarea unei alte firme pare singura scăpare din păgubosul Masterplan. De ce spunem asta? Întrucât e singurul mod de a putea duce la zi tariful gunoiului, potrivit legii în vigoare, evitând astfel riscul ca operatorul să fie „sugrumat” financiar (Dar, repetăm obsesiv, operator care putea să știe că se va afla în acestă situație și totuși a licitat la prețul impus).

  E de menționat că singurul operator care funcționează acceptabil cu vechile tarife este Retim, întrucât operează în municipiu, având automat un număr mult mai mare de beneficiari și, în consecință, de încasări.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • La cît sunteți de „dăștept” nu ar fi de mirare să fiți un pedelist vopsit în penelist/iohanist cu doctorate în „comunicare” sau cu „bacul” luat în jurul a 30 de ani pe la vreo clasă de „comasato-retardo”. Deștepți voi urmași lui Băse-Iohan-Udrea-Koveș- Bibi-Florian. Vai de S.ula voastră.

    --2 voturi
    +1
    -1
  1. Dar de ce nu se desfiinteaza ADI Deseuri (au doar salarii minime pe economie ) ? ca in zonele 2 , 5 nu rezolva nimic…Lipova e plina de gunoaie la toate colturile…la Zabrani primarul a hotarat ca masina de gunoi sa circule sambata ..cand se plateste dublu..10 lei de persoana..pensionari,familii cu mai multi copii,asistatii sociali =0 , vor putea sa plateasca ? e curios cine va ?

   hai
   PDL,PNL succesuri …

   --1 voturi
   +1
   -1
  2. … se cheltuie inutil, fiecare primarie de nivelul Ineului putea in 30 de ani sa-si infiinteze si sa-si finanteze propriul serviciu de salubritate.Daca faci un audit la modul serios si profesionist, ajungi la concluzii absolut jenante: ori sunt prosti, ori sunt hoti, ca alte concluzii nu pot fi trase.Daca nu sunt in stare sa gandeasca un management performant, au sute de exemple din statele civilizate, doar ca atunci cand ajung pe acolo, pe banii contribuabililor, se plimba si-si fac selfie-uri.Au sute de angajati care consuma banul contribuabilului aproape degeaba.Partea buna pentru ei este ca acestui contribuabil nu-i pasa de nimic, fapt care duce in final la o gestionare a banilor execrabila.E simplu, priviti unde este Romania dupa 30 de ani.Am ajuns sa votam unul care nu vorbeste si una care mai bine ar tacea!Halul in care a ajuns Romania nu se datoreaza extraterestrilor!O seara frumoasa!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.