duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  De la clădiri în paragină, la o clădire recent construită și într-un tramvai: locațiile neobișnuite ale Festivalului Underground | Foto • Video

  de Tomck@t | 27 mai 2024, 7:35 PM | Cultură | Topic special

  0

  Managerul Hub Cultural mARTA, Ovidiu Balint, a prezentat astăzi presei locale trei dintre locațiile Festivalului Underground, cunoscute de arădeni măcar din auzite, dar mai puțin frecventate, și anume: o hală dezafectată din incinta fostei fabrici Indagrara, o sală din fostul mall Galleria Arad și o clădire nouă, Facultatea de Științe Economice a Universității Aurel Vlaicu. De departe, cea mai inedită locație de spectacol de teatru va fi însă… într-un tramvai.

  Spectacolele de teatru, conferințele și filmele din programul Festivalului Underground – ediția a XIV-a – vor avea loc în nu mai puțin de 15 locuri în oraș, cum ar fi Teatrul de Marionete, Club Flex, Club Nerv, Galeria Delta, Piața Catedralei, scuarul din jurul Bisericii Roșii, Restaurantul Ratio Beach (Ștrandul Neptun), La băncuțe (Parcul Eminescu), Cinema Arta (proiecțiile de film), Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” și Sala Ferdinand a Palatului Administrativ (conferințele) și tramvaiul de pe linia Podgoria sau Gară CFR – Făt Frumos.

  •  Citește și: Programul secțiunii de film în cadrul Festivalului Underground

  Locurile mai puțin obișnuite pentru spectacole de teatru – dintre care două se pretează cel mai mult ideii de festival underground – vor fi Indagrara, Agora (fostul Galleria Mall) și curtea Universității Aurel Vlaicu (Facultatea de Științe Economice), precum și un tramvai, despre care, în schimb, nu am aflat prea multe detalii deocamdată, ziua, ora, spectacolul și stația de la care se va urca pe tramvai urmând a fi anunțate în curând, pe site-ul festivalului, undergroundfestival.ro și pe pagina de Facebook a Hub-ului mARTA.

  „Tramvaiul va circula normal, va opri normal în stații, pot urca călătorii, pot coborî călătorii, nicio problemă. Probabil, spectatorii care vor urca special în tramvai pentru spectacol se vor urca la Podgoria sau la Gară, încă nu știm sigur, dar vom anunța din timp. E un spectacol interesant, cert este că spectacol se va încheia la stația de la Făt Frumos și cei care vor vrea, vor putea să meargă la următorul spectacol, care se va desfășura în mall, în aceeași zi, cu vreo jumătate de oră după acel spectacol, care va avea loc în tramvai”, a spus Ovidiu Balint, managerul Hub cultural mARTA.

  La Indagrara vor fi patru spectacole:

  „Dureri fantomă” (adusă la Arad de Tipografia Hub – duminică, 02.06.2024, la ora 19:00), „Bărbatul perfect defect” (de Rotari Entertainment SRL – marți, 04.06.2024, ora 19:00), „You wanted a Hit?” (de C4Company – joi, 06.06.2024, ora 19:00) și „Silent Cehov” (de Asociația ARTES – sâmbătă, 08.06.2024, ora 17:00).

  Hala părăsită, care urmează a fi curățată de voluntarii festivalului, se găsește ușor: se intră pe poarta principală a fostei fabrici și, după câțiva metri, hala se găsește în partea stângă.

  Festivalul Underground - Indagrara
  Festivalul Underground - Indagrara 1Festivalul Underground - Indagrara 2Festivalul Underground - Indagrara 3

  În fostul Galleria Mall (în curând, rebranduit ca Agora Mall) vor fi opt spectacole:

  „Monoloagele Vaginului” (adusă la Arad de Teatrul în culise în prima zi, vineri, 31.05.2024, la ora 17:00), „Zambara Kabarett” (de Teatrul Basca – sâmbătă, 01.06.2024, ora 19:00), „Crocodil” (de Asociația Antiteatru Brașov – duminică, 02.06.2024, ora 17:00), „Văzduh” (de Cultura’n Șură – luni, 03.06.2024, ora 18:00), „Iphigenia in splott” (de Asociația Ataraxia – marți, 04.06.2024, ora 17:00), „Hoții” (de Asociația Centrul Multimedia Teatru 74 – miercuri, 05.06.2024, ora 18:00), „The Story of Lost Stories” (de Unfold Motion – vineri, 07.06.2024, ora 17:00) și „La Caputxeta Galàctica” (de Insectotròpics din Spania – sâmbătă, 08.06.2024, ora 19:00).

  Sala nefolosită (dintre multele – aproape chiar toate – abandonate) din fostul mall se găsește, de asemenea, foarte ușor: este prima la stânga de la primul etaj, urcând pe scările rulante (care, bineînțeles, nu mai funcționează).


  Festivalul Underground - Galleria Agora 1Festivalul Underground - Galleria Agora 2Festivalul Underground - Galleria Agora 3

  A treia locație mai puțin cunoscută de arădeni este curtea Universității Aurel Vlaicu (Facultatea de Științe Economice).

  Dacă locația nu vă spune nimic, nu este de mirare: clădirea a fost construită recent. Adresa este strada Sava Tekelia nr. 1 și se găsește în apropierea străzii Preparandiei, în zona dintre strada pietonală Mețianu și Boul Roșu.

  Vor fi două spectacole în curtea facultății, aduse la Arad de Circo de Eia din Spania: „Madera” (vineri, 07.06.2024, ora 17:00) și „Espero” (în aceeași zi, la ora 22:00).


  Festivalul Underground - Facultatea de Științe Economice 1
  Festivalul Underground - Facultatea de Științe Economice 2

  Spectacolele care se vor juca în aer liber vor fi gratuite, celelalte vor fi însă cu bilete de intrare / abonament.

  Biletele sunt deja disponibile online, pe Eventbook.ro sau pe undergroundfestival.ro, dar se vor găsi și la intrare, înainte de începerea spectacolelor.

  Biletul normal costă 30 lei, iar pentru elevi și studenți este redus la 20 lei.

  Abonamentele, la preț de 200 lei, pot fi achiziționate online aici. Acestea includ 10 spectacole la alegere din program.

  •  Citește și: Aradul va fi, din nou, „underground”. Timp de 10 zile | Program complet

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.