duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încolțit penal, primarul Falcă își dă cu stângu-n dreptul! Declarațiile sale îl învinovățesc mai tare ca Agenția Națională de Integritate

  de Andrei Fuliaș | 28 februarie 2017, 9:09 AM | Politikos | Recomandările editorilor

  5

  Ați spune că glumim atunci când opinăm că primarul Gheorghe Falcă recunoaște acuzațiile pe care i le aduc inspectorii Agenției Naționale de Integritate. Vorbim, desigur, despre cazul în care ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire de către Gheorghe Falcă a infracțiunii de conflict de interese penal.

  Imediat după apariția comunicatului făcut public de Agenția Națională de Integritate, Gheorghe Falcă a reacționat, declarând pentru agenția de știri News.ro că: „Eu ca și primar am fost verificat de ANI aproape în fiecare an. Firma soției există din 2003 și de fiecare dată când trebuie să facă o lucrare se solicită un certificat de urbanism, iar în funcție de caz se obține un plan urbanistic și, în final, o autorizație de construcție. Firma nu a lucrat niciodată cu bani publici. Toate contractele de până acum sunt cu firme private, nu cu instituții publice. Avem câteva verificări ale ANI privind aceste spețe, iar până acum nu au fost găsite probleme”.

  Deci, Gheorghe Falcă explică faptul că firma nu este a sa, ci a soției sale, deși din declarațiile de avere publicate pe site-ul Primăriei Municipiului Arad reiese că firma PRO ARHITECTURA este în acest moment atât a soției sale, Ela Falcă, cât și a lui. În acest moment primarul are o cotă de 45% din firmă, iar soția sa restul de 55%. Totodată, din declarațiile publicate în perioada 2008-2014 reiese că firma era 100% a lui Gheorghe Falcă.

  În același timp, Gheorghe Falcă spune că firma respectivă „nu a lucrat niciodată cu bani publici”.

  Ei bine, Articolul 301 din Codul Penal spune următoarele:Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

  Așadar, Codul Penal ne lămurește că nu contează dacă firma este a lui Gheorghe Falcă sau a Elei Falcă. Mai mult, nu contează nici dacă firma a lucrat cu bani publici sau cu bani privați.

  Agenția Națională de Integritate spune că: „În exercitarea atribuțiilor de serviciu, FALCĂ GHEORGHE a semnat și aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizații de construire, două avize de oportunitate, două autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeași societate comercială – PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L., societate în cadrul căreia persoana evaluată și soția sa dețin calitatea de asociați. De asemenea, soția persoanei evaluate deține și funcția de administrator la societatea comercială PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L.”

  Citește și: UPDATE – Gheorghe Falcă – conflict de interese penal. Ce spune primarul

  Mai pe înțelesul tuturor, primarul Gheorghe Falcă a semnat și aprobat 40 de acte materiale în urma cărora PRO ARHITECTURA a avut foloase patrimoniale. Mai departe, atât Gheorghe Falcă, cât și Ela Falcă, au primit în perioada 2008-2016 dividente de la firma respectivă de 403.000 lei, adică foloase.

  Deci, nici Agenția Națională de Integritate, nici Codul Penal al României, nu spun absolut nimic despre bani publici sau despre cine este patronul PRO ARHITECTURA, fiindcă deciziile în urma cărora rezultă foloase materiale sunt incriminate indiferent dacă vorbim despre bani de la Stat sau bani de la privat, iar firma e tot în familie, indiferent că patron e primarul, soția lui sau amândoi.

  Așadar, mai în glumă, mai în serios, am putea spune că primarul Gheorghe Falcă, încercând să se scuze prin declarația dată, recunoaște fără să vrea că este incriminat de Articolul 301 din Codul Penal. Rămâne de văzut totuși cum va decide Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să acționeze în acest caz și care va fi deznodământul.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. intradevar firma sotiei nu avea clienti institutii publice, dar ce nu spune gogu ii ca mita era mascata in pretul contractului, pentru un bloc puz ul costa cam 5000 euro cu orice alt arhitect dar era riscul sa fie respins sau amanat o buna perioada de timp(stiu exemple concrete),pe cand la proarhitectura pretul era si de 3 ori mai mare dar rezultatul era cel scontat

   +5 voturi
   +1
   -1
  2. Ia uitel cum sta cu manutele in gesturi si mimici invatate pe la cursuri predate de manipulatori profesionisti din servicii. Baa esti mai penal decat infractiunea de care esti acuzat. Desteptatorul natiunii liberale nu ti a spus nimeni ca suntem in 2017 si tu inca esti la primarie nu la puscarie. Dar cum universul ne vorbeste prin semne si tu un spiritual antrenat cred ca le intelegi. Apropo ce ti a desecretizat Coldea la Tm sapt trecuta. Ai inteles?

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.