marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update Gheorghe Falcă – conflict de interese penal. Ce spune primarul

  de Andrei Fuliaș | 27 februarie 2017, 1:10 PM | Știri Arad

  3

  Știri Arad. Agenția Națională de Integritate a constatat existența indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese de către FALCĂ GHEORGHE, primar al municipiului Arad.

  În exercitarea atribuțiilor de serviciu, FALCĂ GHEORGHE a semnat și aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizații de construire, două avize de oportunitate, două autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeași societate comercială – PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L., societate în cadrul căreia persoana evaluată și soția sa dețin calitatea de asociați. De asemenea, soția persoanei evaluate deține și funcția de administrator la societatea comercială PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L.

  Cele 40 de acte materiale au fost semnate și aprobate de FALCĂ GHEORGHE, în calitate de primar al municipiului Arad, pe perioada mandatelor 2008 – 2012, respectiv 2012 – 2016.

  În perioada evaluată, S.C. PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L a distribuit dividende în cuantum de 403.000 Lei. Astfel, procedura de semnare și aprobare a documentelor sus-menționate a generat, în mod indirect, un folos material atât pentru FALCĂ GHEORGHE, cât și pentru soția acestuia.

  Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire de către FALCĂ GHEORGHE a infracțiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

  Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare.

  Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

  UPDATE

  Primarul Gheorghe Falcă a reacționat după ce Agenția Națională de Integritate l-a acuzat astăzi de conflict de interese penal. Acesta spune că firma soției sale nu a avut niciodată contracte cu bani publici.

  „Eu ca și primar am fost verificat de ANI aproape în fiecare an. Firma soției există din 2003 și de fiecare dată când trebuie să facă o lucrare se solicită un certificat de urbanism, iar în funcție de caz se obține un plan urbanistic și, în final, o autorizație de construcție. Firma nu a lucrat niciodată cu bani publici. Toate contractele de până acum sunt cu firme private, nu cu instituții publice. Avem câteva verificări ale ANI privind aceste spețe, iar până acum nu au fost găsite probleme”, a declarat Falcă, pentru News.ro.

  Pe de altă parte, este foarte important de văzut a cui este de fapt firma PRO ARHITECTURA, cea la care inspectorii ANI fac referire.  Astfel că, printr-o consultare atentă a declarațiilor de avere ale primarului Gheorghe Falcă făcute publice în perioada 2008-2016, adică exact perioada la cere se face referire în acuzații, constatăm că PRO ARHITECTURA a fost când a primarului, când a soției sale, când a amândurora.

  În continuare vă prezentăm pagini din declarațiile de avere ale lui Gheorghe Falcă, mai exact cele care fac referire la acționariatul PRO ARHITECTURA:

  declavere2008-iunie-Falca-2

  declavere2009Falca-2

  declavere2010Falca-3

  declavere2011Falca-3

  declavere2012Falca_im-3

  declavere2013Falca-2

  declavere2014Falca-2

  declavere2015Falca-2

  declavere2016Falca-02

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.