marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Ucraina și noi. Cam tot așa, fără vlagă… Ponimat’?

  de E. Nola | 28 februarie 2022, 9:14 AM | Încetinitorul de particule

  4

  Mă refer, desigur, la noi, arădenii.
  Că doară asta ne interesează în această rubrică – despre Ucraina am făcut un interviu cu cineva care chiar se pricepe – indiferent de câte se întâmplă în lume și în țară.

  Ca niște provinciali înveterați, trăind molcom pe malul Mureșului, oripilați și noi, normal, de ce se întâmplă la graniță, în fond Ucraina nu este departe, trăiesc și acolo români – după unele date chiar aproape de un milion de suflete, nemaivorbind de unguri, ei mai puțini oricum, dar asta este firescul de la noi – urmărim cât ne duce mintea și timpul desfășurarea nebuniei declanșate de Vladimir Vladimirovici.

  Nu se pune problema să nu ținem cu cel atacat, chiar dacă, așa în particular, la un ceai, o vodcă, am avea ce să le spunem despre tratamentul minorităților etnice, nu uităm că Zelenski nici nu a amintit de români în ultima sa intervenție pe timp de pace. De unguri n-avea ce face, Viktor al lor joacă la două capete, un vechi obicei pe aici pe care îl cunoaștem și noi bine, așa că l-a rugat frumos să își vadă de treabă că, asta e, cu ursul nu se glumește.

  Oricum, arădeanul mai nou este împărțit între zero și infinit.

  Infinitul este în continuare reprezentat de politicianul Nr.1 – ce să facem, asta este, inclusiv explicația situației – în persoana eurodeputatului Gheorghe Falcă, cel care, imediat după declanșarea ostilităților din Ucraina, a făcut un „statement”. Așa se spune prin locurile unde umblă el mai nou la o declarație politică, dacă nu ați știut. Nu-i vorba, nu vă faceți probleme, nu știa nici Domnia Sa. E bine, în condițiile date, să-i spunem așa.

  274292729 3005386719726277 3610070667105365607 n

  Nu de alta, așa măcar indicăm distanța dintre el și restul lumii. Inclusiv a politicii locale arădene. Nu te compari cu el, fie că ești Iustin Cionca, cel preocupat de asfalturi, fie Călin Bibarț, cel care face ronduri de noapte televizate pe asfalt. De restul nici nu are rost să mai amintim, ce mi-e Faur, ce mi-e Cheșa, îi am pe toți în buzunar, iar pe cei pe care încă nu îi am, atâta pagubă.
  Așadar, în „statementu’” pomenit omul Nr.1 ne-a liniștit definitiv. Citez: „am convingerea, toată convingerea, că regimul Putin poate fi și va fi învins.”

  Trebuie să recunoaștem, este o declarație încurajatoare, adevărul este că după acest gând ne este greu să facem diferența dintre Zelenski, președintele Ucrainei și omul nostru de la 2B (Brad-Bruxelles). Punct ochit, punct lovit.

  Ce era să mai zică restul la asta? Vorbim de cei care dau corp zeroului la Arad. Nimic și atât mai mult. Numai era cazul să vorbești de asfalturi, poduri și construcții, investiții. Din moment ce Putin va fi învins, toate astea trec pe planul doi. De fapt, nici nu mai contează.

  Ceea ce a ieșit la iveală ca untdelemnul de-asupra apei prin comunicatul – nu-i putem spune statement – imediat următor al lui Bibi, Călin Bibarț, care îi îndeamnă pe politicieni, fie primari sau ce or fi ei, să ia mătura în mâini. Nu, nu ca să măture regimul lui Putin, cel condamnat la moarte de omul Nr.1, ci ca să treacă la curățenia de primăvară. Nu de alta, dar din februarie mai avem câteva zile, încă un pic și e 8 Martie. Până atunci Putin va fi învins, așa cum ne spune Falcă, iar mărțișoarele sunt mărțișoare, nu te poți face de râs cu trotuarul nemăturat în fața Doamnelor.

  274461482 378367583663543 4142195907032184357 n

  Bine totuși că mai avem pe aici și niscaiva opoziție, chiar dacă se însumează tot la zero. Așa am aflat cu ce se ocupă celălalt eurodeputat al nostru, este vorba de Vlad Botoș de la USR-PLUS. Fără Cioloș, desigur. El cere, printr-o scrisoare, cică, sancțiuni mai dure împotriva Rusiei. Interesantă opțiune. Mai ales după ce Falcă i-a spus că Putin va fi învins, iar Bibi a pregătit deja și mătura. Nemaivorbind de întrebarea, de ce scrie el scrisori liderilor europeni? Nu este acolo, nu poate vorbi cu ei direct? Te pomenești că nu îl bagă în seamă?

  Așa că ce să te mai miri că arădenii s-au adunat sâmbătă în fața primăriei cam fără vlagă? Să protesteze adică împotriva atacării Ucrainei de către trupele cam dezorganizate ale marelui Vladimir Vladimirovici.

  274796134 665815114616142 1049745058851916731 n

  Fețe cunoscute, tot aceia care mai speră ca Aradul să nu dispară între Ineu și Chișineu-Criș, mai mulți cu microfonul și cu reportofonul, câte un câine simpatic cu afiș de pace. Și niciun politician. Nici măcar cel cu număru’ unu. Așa să vină să le spună disperaților ăștia că da, sunt bucuroși că arădenii pe care îi parazitează au venit, cu toate acestea să se manifeste. Să-și exprime solidaritatea cu declarațiile lor.

  Nu, dom’le. Ce, sunteți proști?
  Era sâmbăta, week-end adică, după o săptămână intensă de alergat după faimă. Și mai ales după bani. Chiar v-ați tâmpit? Chiar vă luați în serios? Chiar credeți că ne pasă?
  Chiar v-ați apucat să faceți diferență între Putin și noi?

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „ …despre Ucraina am făcut un interviu cu cineva care chiar se pricepe …” Istoria Ucrainei este extrem de dezbătută, atât de istorici, cât și de amatori. Asta nu înseamnă că părerea, perspectiva lui Covalciuc, este greșită. Are lipsuri și interpretarea trebuie luată ca atare, dar nu îl face „specialist”(priceput).
   .
   Despre umanitatea și solidaritatea arădenilor? … atâta timp cât ies poze bune pentru siteurile de socializare și dintr-o dată devin „importanți” ai urbei (autointitulați VIP-uri), atunci se înghesuie. Dar când este vorba să iasă pe „Platou” să-și exprime aversiunea față de invazia ordonată de un dictator, Putin, canalia kgb-istă, a unui stat legal constituit și unanim recunoscut, … ar fi multe de spus. Mă așteptam exact la ce a fost. Dacă nu-i „M…e PSD”, „Fără mască – Nu există covid”, sau evenimente ale unor ONG-uri cu agende politice, așa zise civice?! (adică, pro PD-iste, acoperiții lui Il Capo)… atunci prezența la acest eveniment poate fi numită normală. Dacă-i vorba să ne vadă toți, dăm clicuri și ne arătăm angajați în toate problemele urbei. Dar cum nu există deocamdată nici un folos imediat de tras de pe urma unei afășări publice, contra unei invazii ca cea a Ungariei și Cehoslovaciei, atunci nu are rost să ne deranjăm.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Acuma eu nu am spus că e specialist, doar că se pricepe, având în vedere că e de acolo, are chiar familia acolo, merge des la Cernăuți, știe limba, cunoaște locul. Din acest punct de vedere știe mai multe ca noi, care cunoaștem mai mult de pe FB. Cu privire la istoria Ucrainei, am avea unde să căutăm, nici noi nu suntem chiar de pe peretar, dar nu prea interesează. Ar fi prea mult, pentru publicul prins în vârtejul facebook-ului.

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.