sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Tehnodomus a înviat din nou: trei milioane de euro pentru pasarela de la Trei Insule

  de E. Nola | 18 aprilie 2023, 8:29 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  13

  Săptămâna din urmă a trecut în așteptarea Învierii, mai precis a celor trei zile libere de Paști.

  Însă asta a însemnat doar pentru muritorii de rând retragerea în intimitate și familie, aleșii locului aruncându-se cu puteri noi în lupta de imagine pentru alegerile care se apropie cu pași repezi. A fost chiar distractiv să-i vezi cu postări în care își etalau grija lor pentru ceilalți, chiar dacă în noaptea Învierii primul om a dorit să fie clar, chiar și în această minunată sărbătoare spirituală, cine este primul. La luarea luminii.

  Primarul a venit mai târziu, dar a punctat cu câteva zile mai înainte la anunțarea demarării proiectului pentru pasarela de la Trei Insule. Cam târziu – treaba e actuală de peste un deceniu –, dar nici o grabă, important e că s-au înțeles: vor fi trei milioane de euro pentru asta, iar în doi ani va fi pasarelă nouă la Trei Insule. Construită, normal, acum ce ați vrea, de Tehnodomus.

  schiță pasarela trei insule tehnodomus

  Nu de alta, dar și cea de la Ștrand a fost construită acum zece ani tot de ei. Din 2,3 milioane, dar, asta este, a venit războiul, inflația e în creștere, din două milioane jumătate nu mai poți construi acum nici măcar un veceu public cât de cât. Chiar dacă podul acesta de trei milioane va fi cât jumătatea celui de 2,3, fără să mai vorbim de faptul că va strict pietonal, mai strâmt așa, că doară nu te duci la Trei Insule cu tancul.

  Revenim asupra costurilor, chiar dacă știm bine, nu impresionăm pe cei care își construiesc prezentul și viitorul din banul public. Pe moment remarcăm entuziasmul lui Bibi al nostru la sesizarea unei noi oportunități de bălăcire în atenția publică. Omul e modest, știe că nu are calitățile lui Falcă, cel care poate scoate o imagine de autopromovare și din greșeli de limbaj.

  Nu, al nostru Bibarț, sfătuit de cei care cred că se pricep, se aruncă năprasnic în anunț, organizând un rond de seară pe ploaie, patrulând pe pontonul istoric, luat de ape de nenumărate ori, cu o fițuică în mână. Este o fițuică în mod evident, fiindcă altfel citează din memorie, anunțându-ne că pasarela va fi asemănătoare cu cea de la ștrand și va fi gata la anul. Da, pentru că patru luni se elaborează documentația tehnică, după care 16 luni sunt alocate executării. Cum ar veni, din septembrie se apucă Tehnodomus, ceea ce înseamnă că în Decembrie anul viitor va fi gata de traversat.

  Acuma e drept, locuitorii de pe Trei Insule tare s-ar bucura dacă Revelionul de la anul l-ar trece pe noul pod, însă noi îl înștiințăm pe Domnul Bibarț – ce să faci, se știe, suntem cârcotași, nu te poți baza pe noi ca pe La Strada TV și Joy FM, iar mai nou și pe aradon – că podul nu va fi gata la sfârșitul anului viitor, eventual al celui următor. Asta dacă treburile merg foarte bine.

  Bibi episcop Faur ceva

  Nu de alta, dar noi ne mai amintim de cuvintele superiorului său formal – de Gheorghe Falcă zicem, normal –, cel care la inaugurarea din 2015 a pasarelei spre nicăieri a spus ceva de genul: „Mureșul este o binecuvântare pentru Arad, dar în același timp este un obstacol pentru relația umană. E nevoie de cel puțin un pod nou, dar și de trei pasarele pietonale în zona cetății Aradului”.

  Cu alte cuvinte, Bibi dragă, pasarela asta de la Trei Insule este așa un moft, un obstacol pentru relația umană, fiindcă nu intră defel în planurile măiastre ale predecesorului primul luminat. Singurul lucru unde potrivirea este absolută rămâne Tehnodomus. Nici nu se mai înțelege de ce se numește așa, ar fi mult mai simplu un nume acolo care să ne liniștească, ceva de genul: firma care construiește totul în Arad, adică FCCTA.

  Dar ceea ce se înțelege și mai puțin este suma. Reamintim, este vorba de 15 milioane lei, adică trei milioane de euro. Asta în situația în care acum zece ani podul de la ștrand a costat doar 2,3 milioane de euro. Bun, a fost și război, este și inflație, înțelegem și pretențiile crescute ale celor care semnează actele la Primărie, dar podul ăsta este pe jumătate cât îi cel de la Ștrand.

  Cela are 200 m lungime, ăsta doar 100. Ca să nu mai vorbim și de lățimea mai mică și de toată tehnologia implicată. De fapt, ieșirea de la Rondul de seară pe ploaie și alergarea cu o hârtiuță în mână pe scândurile umede nu a clarificat nimic esențial. Înțelegem că se va afla la peste trei metri de nivelul apei, deci plutitor nu are cum să fie. Poate să fie însă suspendat sau cu un picior. Sau cu două. Nu de alta, dar aceste amănunte sunt importante din punctul de vedere al costurilor.

  Ș-apoi mai este o problemă despre care, dacă tot am ieșit la Trei Insule sau insula Mureșului – cu aceste denumiri Bibi încă are probleme –, trebuia discutată: se apucă Tehnodomus și de Ghiba-Birta până la toamnă sau se mută liceul pe Trei Insule?

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Eeeeee…, cum corect ați sesizat, „diavolul stă în DETALII” !😉
   .
   Cum corect ați spus, nu prețul „nițel mai mare” (și posibil justificat) e problema, ci DIMENSIUNEA MULT MAI REDUSĂ a lucrării, LA ACELAȘI PREȚ!!!
   .
   E chestia pe care o „latru” de peste 10 ani:
   – șmecherii care conduc Aradul de peste 20 de ani s-au prins că, dacă nu prea pot să urce prețul lucrărilor (pt că „bate la ochi”) PT FIRMELE FAVORITE, atunci ACCEPTĂ MICȘORAREA LUCRĂRII (a suprafetei acestora la drumuri și trotuare reabilitate, sau a cantității si calității materialelor utilizate, la alte lucrări, etc.), pt ca doar puțin observă aceste detalii.
   Ele se observă abia mai târziu, când încep să apară problemele din subdimensionarea lucrărilor, dar, vorba aia:
   „Prinde hoțul, scoate-i ochii…, dacă mai poți!”

   +11 voturi
   +1
   -1
  2. La liceul Ghiba Birta e o firmă italiană de apartament parcă.
   Tehnodomus are șantiere în prezent la:Cetatea Ineului, Reabilitarea Podului Istoric din Lipova, Piața Catedralei din Arad, Podul de la 3 insule.
   Recent a finalizat spitalul de la Capalnas.
   Toate lucrările enumerate sunt cu statul.
   Asta e stilul lor se aglomerează cu lucrări ca e bine să le câștigi de finalizat la timp sa aștepte pt ca au muncitori puțini îi mută de pe un șantier întârziat pe altul și mai întârziat să-l finalizeze.
   În anii cât au întârziat cu stadionul au făcut pasarela de la ștrand cu liftul nefuncțional.

   +9 voturi
   +1
   -1
  3. Pe aradon a aparut un articol acum multi ani in care a fost mentionat costul podului peste Mures de la Conop. Estimarile au fost de ~600000 euro, daca imi aduc bine aminte:

   „Calculele realizate de către reprezentanţii companiei au relevat faptul că ar fi mai economică realizarea unui pod decât combustibilul consumat pentru a face ocolul pe la Lipova, la care se adaugă şi autorizaţiile de circulaţie prin oraş a camioanelor. Aşadar, societatea respectivă va investi din propriile fonduri peste 2,3 milioane de lei pentru construirea unui pod care va traversa Mureşul, urmând să aibă o lungime totală de 82 de metri şi o lăţime de 7,4 metri. Lucrările au demarat deja, pilonii podului fiind turnaţi. În perioada imediat următoare, grinzile de fier vor fi montate, urmând ca, ulterior, să demareze şi lucrările la partea carosabilă.”

   Pod nou peste Mureş, în Arad, 18 June 2019 01:05 Reactualizat la: 18 June 2019 11:29
   Scris de Alin Gherasim

   Sa presupunem ca estimarile au fost optimiste si s-ar fi ajuns la un cost triplu al podului de trafic greu, la final tot ar fi fost mai ieftin decat viitoarea pasarela. Luand inflatia in calcul nu s-ar schimba nimic.

   What a time to be alive.

   0 voturi
   +1
   -1
  4. Domnule profesor, dumneavoastră care aveți atâta experiență și sunteți arădean get beget, nu mai scrieți ,,Trei Insule,,. În fapt acolo nu sunt trei insule. Din municipiu, până la Nădlac, Mureșul are peste 50 de insule, mai mari sau mai mici. Numele insulelor au fost date de pescarii din Arad, așa le-am ,,moștenit,, de la bunici: Insula Îndrăgostiților, Insula a-II-a, Insula a-III-a, Insula a-IV a, Insula de la Bărania, Insula Bela Buldo, Insula Rațelor, Insula Chinezilor.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Da, așa scriu, fiindcă asta este denumirea folosită în Arad din cele mai vechi timpuri. Indiferent că nu sunt trei și tocmai de aceea dădea ca naiba jocul lui Bibi cu ”Insula Aradului sau Trei Insule cum îi spun mulți”. Eu sunt din cei mulți. Ș-apoi nici Alba ca Zăpada nu era albă ca zăpada…

    --1 voturi
    +1
    -1
  5. Strict referitor la filmuleț (pe lîngă subiectul articolului): de data asta a guițat bine Ghiță. Tot ce se face la Timișoara e de interes național, iar tot ce se face la Arad e de interes local? Parcă nu prea-i ok așa. Să primească și Aradul fonduri de la „centru”, măcar proporțional cu cât contribuie.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.