sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Sfințirea gheozdanelor și egalul UTA-ei în bazinul neacoperit Francisc von Neuman

  de E. Nola | 5 septembrie 2022, 7:30 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  9

  În săptămâna care a trecut a avut loc despărțirea verii de toamnă, cu tot ce poate însemna asta.

  Chiar dacă mulți sunt încă în concediu, cei mai mulți într-unul meritat, nu ca cei care ne zăpăcesc susținând că ei lucrează în administrația Aradului. Zilele orașului s-au terminat în trombă, au fost și mici, a fost și bere, au fost concerte și mai ales ceea ce lipsește cel mai tare arădeanului: prezentare de modă.

  Și pentru că anul școlar e pe începute – deschiderea având loc chiar astăzi – cei care se cred liberali, chiar dacă sunt încorsetați în prejudecăți și limitări mai tare ca adversarii lor pe care ni-i arată pe toate gardurile, s-au gândit să lovească dintr-una și fasolea și musca de pe ciolan. S-au gândit ei ce s-au gândit – oricum n-au probleme în acest domeniu -, ajungând la concluzia că simbolul începutului de an este ghiozdanul, pronunțat la Arad gheozdan.

  ofl

  Povestea este veche, n-au inventat-o ei, prin alte părți ghiozdanele se sfințesc la început de an școlar, fără să mai vorbim de liberalul de la Cluj, da, el, mititelul care a fost și prim-ministru, cel care de ani de zile se ocupă de ghiozdanele de început de an școlar. Acuma că asta se referă doar la cei din clasa a I-a, iar pentru o familie nevoiașă nu gheozdanul este cea mai mare problemă la început de septembrie, nu mai este treaba lor. Gestul dă bine, Facebookul îl multiplică la infinit, în fond pentru marea majoritatea celor care află ce se întâmplă în lume de pe Facebook, Aradul – așa cum puteți vedea în videoul de la sfârșitul textului – este de fapt o mare șaormărie.

  Însă cea mai mare problemă pentru arădeni în săptămâna trecută nu a fost începutul anului școlar care se apropia, ci faptul că a venit așa o „itenperie” de sezon și a început să plouă. După seceta năprasnică de vară au venit două zile în care ploaia nu se mai oprea. Nu a fost ceva neobișnuit, era așa o ploaie de toamnă, mocănească, cum se mai spune, numai că la Arad, grație preocupărilor strict simbolice ale celor care ne administrează, o ploaie de jumătate de oră este năpasta de pe lume.

  301954231 620040516159302 395636860166969216 n

  Vineri m-am dus cu mașina din Grădiște până în Micălaca, mai pe ocolite, prin spate, cum spun cei care cunosc drumul. Ce să vă spun: mai bine mergeam cu barca. Nu că așa avea așa ceva, dar au fost porțiuni de stradă unde apa înălțată de roțile mașinii mergând la pas cădea sub formă de val direct pe capotă. Noa, ce să mai zic, e fain, canalizarea orașului în anumite locuri bine știute nu este în stare să înghită o ploaie de jumătate de oră, nu una care o ține câteva zile. Noroc că tocmai în această săptămână, Consiliul Local, prezidat de Bibi și „lucrat” de Faur și ai săi, a aprobat racordarea canalizării din Livada la cea din Grădiște.

  Atunci să vezi bulbuci la prima ploaie după ce se realizează racordarea.

  119475460 778486379581089 8260644331508327643 n

  Mai ceva ca la stadionul UTA, numit după baronul fondator, acolo unde până și antrenorul echipei, Poenaru, a pus mâna pe mătură și lopată. Ce era să facă, săracul de el, oricum echipa merge și nu merge, fanii sunt și nu sunt mulțumiți, măcar așa își mai face un punct la imagine.

  Având în vedere că UTA rămâne UTA, indiferent de vreme și alte cele, revenim la gheozdane că itenperiile trec și noi rămânem tot cu ei. N-avem noi norocul să se găsească vreunul mai puțin literat, dar cu capul pe umeri, unul, adică, care să știe că politicianul nu e acela cu care e plin FB dintr-un motiv sau altul. Ci acela care chiar mai și face câte ceva pentru comunitatea care l-a ales să-i gestioneze interesele.

  poenaru matura 1

  Iar interesele unei comunități nu pot fi satisfăcute prin gesturi de paradă, nici măcar printr-un limbaj original de care să se distreze cei mulți și mai rafinați de pe FB. Capacitatea unui politician se vede prin ce lasă în urmă. De exemplu, sistem de canalizare pus la punct, piste de biciclete funcționale, zonă pietonală plăcută și reconfortantă și eventual și ceva investiții pe bune care oferă locuri de muncă și putere de cumpărare pentru cei mulți și care nu stau toată ziua pe Facebook.

  Apropo de investiții și de putere de cumpărare, ai noștri cu gheozdanele nu au ieșit cu mic cu mare să ne anunțe că a căzut investiția pentru repunerea în circuit a aeroportului cu firma sârbească. Nu ca atunci când anunțau victorioși marea înțelegere. Cea care, pentru un ochi atent, scârțâia de la început, având în vedere referințele cam contradictorii despre firma respectivă. Dar despre astea, ai noștri prinși în „itenperiile” unei politici demagogice de care până și Caragiale s-ar minuna, n-au suflat o vorbă.

  Acum trâmbițează o nouă, vorba vine, investiție – de fapt un nou complex de magazine, mai precis se mută Carrefour de la dracu-n praznic în centru, chiar în vecinătatea Atrium Mall –, pe locul fostei fabrici de mobilă care realiza garnituri de stil pentru castelele din Valea Loire-ei. E bine, nu departe este deja un McDonalds, va fi o adevărată pleașcă, cei care vor lucra acolo pe șantier, iar mai târziu, angajații de la magazinele de pe acum cunoscute și cumpărătorii lor, se vor putea bucura de avantajele unui hamburger în stil clasic.

  Și vor putea cumpăra câte gheozdane vor, indiferent de itenperii…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. A nu lua nici un ghiozdan nu e soluție, nici dacă vremea e bună.
   Mă uimește atitudinea Dvs. în calitate de fost profesor, dar și ca jurnalist care ar trebui să vorbiți de faptul că în condițiile dezvoltărilor de azi, învățarea continuă, cu sau fără școală, este esențial, indiferent de vreme. De fapt tonul pozitiv și realist lipsește cu desăvârșire din presa locală.
   Eu vă doresc să nu aveți de a face cu medici, avocați care nu-și perfecționează cunoștințele, nu cauta noi și noi soluții, fapt care e mult mai important decât dacă respectivul profesionist a copiat sau nu într-o teză irelevanta, într-un moment exhaustiv- aici să nu interpretați că susțin aceste practici, doar ca doar execturea riguroasa a cerințelor chiar nu e totul, poate fi chiar consumator de timp și de pasiune.
   Ocazional cam toți întrăm în câte un restaurant fast-food, dar păstrarea echibrului e tot semn de educație este. Dacă doar asta puței sa oferiți, și nu speranță, mai ales pentru cei mici, și ca profesor și ca jurnalist ați cam eșuat.
   Eu sper ca cititorii sa realizeze că prin învățare pot contribui mai mult și mai bine pentru comunitate, decât în fabricarea fără număr a prăjiturilor tradiționale(care e un gest către comunitate, însă se pot face și altele mult mai benefice). Că a ști să faci câte ceva nu e chiar rău, până și plantarea în ghiveci poate fi făcut mai bine, și alimentația poate fi mai sănătoasă prin conștientizare. Atitudinea contează.

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Domnule profesor, eu va tot repet de luni de zile lucruri care sa va ajute sa intelegeti ”dedesbturile” administratiei aradene (ma refer la substratul politic cand zic ”dedesubturi”), dar dumneavoastra tineti neaparat sa stati tot la constatari ”de suprafata”. Descoperiti acum stadionul ”lucrat” de tandemul Falca-Tehnodomus, ca si cand ar fi singura ”mareata realizare” a acestui tandem. Descoperiti focul la faza cu canalizarea (lui Faur!) din Livada, dupa care descoperiti si roata cu ceea ce Compania de apa (de ploaie) fac si drege de ne sunt strazile inundate, singura data cand le-au tremurat izmenele pe ei fiind atunci cand i-a amenintat Bibi ca ii da afara cu birouri cu tot daca nu rezolva problema pasajului de la Voinicilor. Ce-o fi asteptand de nu le mai baga niscaiva spaime la aia, nu stiu, ca la cata nesimtire e prin birourile alea unde in afara de prime cand e compania in pierdere nu prea se intampla mare lucru.
   Oricum, daca lucrurile stau atat de prost, am si eu o intrebare. Dar pe bune! Fara sa am eu vreo preferinta, cam pe cine ati vedea sa fie primarul ala care sa ne scape si de gasca asta a lui Falca, si de Falca, si sa transforme in doi ani Aradul din toate punctele de vedere? Atat va cer, un nume!

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Totuși, aflați poate că eu nu scriu după ce îmi spuneți Dumneavoastră.
    Despre cele enumerate mai sus am scris și înainte, nu le-am aflat acum și mai ales nu de la Dumneavoastră. Așa e în jurnalism: insiști pe subiect, mai ales când vezi că cei vizați se fac că plouă. Scriu de peste 30 de ani pe aici, în Arad, cele online pot fi consultate retroactiv, să vedeți că am scris și de stadion și de Tehnodomus, asta ca să nu mai pomenesc rondurile de noapte ale lui Bibi.
    Mai mult decât atât, nu de mult am răspuns chiar la ultima DVS întrebare. Cu nume cu tot.
    Ia vedeți…

    0 voturi
    +1
    -1
    • Nici n-am avut pretentia sa scrieti dupa ceea ce va spun eu (daca asta ati inteles!). Doar, repet, sa pricepeti si sa acceptati ca exista niste ”dedesubturi”. Pe care continuatia sa le eludati in mare parte, cel mult atingandu-le tangential. Iar raspunsul a fost mai degraba o insinuare, o sugerare pentru cei care va inteleg ”subtilitatile” (ma rog, afinitatile). Ma retrag din acest dialog, caci vad ca devine nefolositor atat vreme cat vreti sa lasati impresia ca ”detectorul de metale” pe care credeti ca-l detineti semnaleaza doar… aur si diamante. Spor la… jurnalism!

     0 voturi
     +1
     -1
     • Nu dețin nimic, încerc să îmi fac meseria așa cum cred eu că e bine.
      Despre ”dedesubturi” nu prea mai e de scris pe aici, fiindcă totul e la vedere. Faptul că în PNL gruparea Falcă face tot posibilul să ție frâiele în mână, este arhicunoscut. Problema cea mare e dacă cei care nu sunt în acest grup sunt capabili oare de ceva mai bun. Nu de alta, dar până acum nu au reușit să prezinte o alternativă reală. E rău, normal, pentru comunitate, întrebarea este, despre ce comunitate vorbim. Mai există acea comunitate care e în stare să își găsească liderul sau liderii potriviți.
      Dumneavoastră îl susțineți pe Bibarț. Deschis și fără probleme. Tot respectul pentru asta, însă eu consider că el nu este alternativa. Este un om mic, ghidat de alții, fără proiecte și planuri proprii. Poate să fie un om simpatic, dar nu este un lider.
      Și apropo, nu ați reacționat la ultima mea observație din comentariu. V-ați ofensat și v-ați luat jucăriile. Ei, uite, asta în jurnalismul pe care îl gândiți în ghilimele, nu funcționează.

      --1 voturi
      +1
      -1
      • Greierele lui Pinnochio

       Mda, aveti experienta in jurnalism, dar se pare ca prin zona asta se cam blocheaza totul la dvs. Poate ar trebui sa va intrebati daca e posibil ca in plin razboi e timp de pus in practica proiecte. Sau, sa o exemplificam cumva: credeti ca in timp ce se razboia cu turcii, Mihai se apuca sa construiasca biserici si cetati? Evident, le avea in plan, dar trebuia intai sa termine si sa castige razboiul. Cam asa si acum. Plus ca, fiind un razboi politic, te mai trezesti si cu ”bete-n roate” pana ajungi sa elimini toti ”infiltratii” pe care inca ii mai ai in structurile tale. Intelegeti, sigur, chiar daca e exagerata comparatia (sau poate tocmai de aceea!). Nu stiu daca e corect sa spuneti ca il sustin pe Bibart, dar e corect ca dintre tot ce se ofera e cel mai bun lucru pe care il pot alege. Pana una alta, si Napoleon era… mic. Si tocmai fiindca asa a fost perceput la inceput a ajuns sa faca lucruri neobisnuite pentru un om mic. Evident, nu e o comparatie, e un exemplu. Ce mic era Danny DeVito, dar ce mare actor! Nici el n-a fost bagat in seama la inceput, crezandu-se ca mic de statura inseamna si… om mic!
       Iar daca va ganditi la lider in stilul lui Falca… mulțumesc, nu! In fine, nu stiu cine credeti ca-l ghideaza pe Bibi, poate ne spuneti si noua, nestiutorilor. Dar sa nu veniti cu marota aia cu Coldea, ca doar naivii o mai cred. Poate, sa zicem, consiliat, ca doar parca is neamuri…
       Si, apropo, eu chiar am aflat de niste planuri; nu bag mana in foc pentru ele, ca mai pot gresi si sursele, dar am auzit.
       Pe final, fiti linistit, nu m-am ofensat și iata, nu mi-am luat jucariile, v-am testat doar reactia. Acum am vazut-o. Danke! 🙂

       +2 voturi
       +1
       -1

  Scrie un comentariu

  4 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.