vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Primăria la UTA sau UTA la Primărie?

  de E. Nola | 17 ianuarie 2022, 7:56 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  2

  Ar putea fi și un nou slogan politic pentru Arad, dar deocamdată ne referim doar la invitația la primărie a clubului UTA de către domnii Sergiu Bîlcea și Lazăr Faur. Mai precis al lui Alexandru Mészár.
  Săptămâna trecută oricum a fost despre scandaluri în sport, înainte de toate despre tevatura privind participarea sau neparticiparea lui „Nole” Djokovic la Openul din Australia. Chiar ieri povestea a luat sfârșit spre marea dezamăgire a celor care văd în Djokovic un fel de nou mântuitor în vreme de pandemie sau gladiatorul din Tracia cea modernă care se ia la trântă cu cei care îl plătesc.
  În acest timp pe aici pe la noi nu s-a întâmplat mare lucru, europarlamentarul era la schi la Straja și pregătindu-se să negocieze cu Tăriceanu pentru înghițirea ALDE, în timp ce primarul Bibi făcea naveta între focul de șemineu de la Târnova și cetatea din Buda fără să-i pese de alegătorii care nu mai pricepeau nimic.

  1 1
  Așa că evenimentul arădean cel mai important al săptămânii a devenit vizita de vineri, prin Șoani Mészár, a clubului UTA la primărie și care astfel a refăcut imaginea primăriei arădene vizionate nu demult de cel care acum va negocia cu Tăriceanu.
  Și pentru că presa noastră locală a trecut pe lângă știre precum acceleratul prin haltă, iată ce credem noi.
  Dacă vă mai aduceți aminte cel care trebuia să moștenească fotoliul lui Ghiță Falcă de la primărie era Sergiu Bîlcea. În acest vis oarecum nesănătos un viceprimar trebuia să fie tot de la PNL, aici mergea perfect Bibarț, iar cel de-al doilea din partea UDMR, respectiv chiar candidatul acestora în persoana lui Alexandru Mészár, cel care i-a fost util omului de la Brad prin relansarea clubului UTA, dar mai puțin simpatic atunci când a început să manifeste vădite semne de independență și gânduri proprii.
  Realitatea de pe teren a fost însă dezamăgitoare: visul viitorului neschimbat s-a spulberat, s-a spart în cioburi, Bibarț, profitând de copilăria sa cu cel care la un moment dat părea cel mai puternic om din România, a devenit primar, Bîlcea mulțumindu-se cu un post de deputat, iar locul lui Bibarț ca viceprimar a fost atribuit prin neprezentare lui Lazăr Faur. În locul lui Mészár a fost găsit în cele din urmă, după un an de joc la ofsaid și în perfectă consonanță cu politicianismul fălcian, un pesedist care se integrează mai mult decât perfect în „echipă”.

  2 1
  Dacă visul devenea realitate, întâlnirea de vineri de la primărie se putea face direct în cadrul unei ședințe operative, cu Bîlcea primar, Mészár vice și, mă rog, Bibarț în loc de Faur. Sau invers. Bibarț, cel care oricum este mai mereu pe drumuri, nu le are deloc cu fotbalul, fiind înainte de toate un vânător de animale mici, nepericuloase și plăcute la atingere. Și tot așa Faur, oricum era în plus, exact ca și Bibarț, dacă tocmai își făcea rondul pe acolo, întâlnirea fiind de fapt între Bîlcea, cel despre care se poate presupune că se pricepe la fotbal, fiind și fan și, desigur, Mészár, cel care a și dovedit deja că se pricepe.
  Ce s-a discutat acolo, știm oarecum, nu prea multe și nu foarte concrete, dar deocamdată nu prea are importanță, ideea fiind ca primăria să susțină, cum trebuie și cum se cade, cum a promis și cum ar fi și cazul, clubul, adică singura instituție arădeană care ne scoate din provincialismul în care ne afundăm, de decenii bune, fără să ne dăm seama.

  3 1
  Dincolo de rezultate – care pot fi mai bune sau mai puțin bune, oricum fotbalul românesc nu mai este ce a fost odată -, clubul condus de Mészár se mișcă ca un adevărat club profesionist, dând dovadă de dinamism și soluții originale, respect pentru fani, căutând jucători, scăpând de alții în încercarea de a scoate cât se poate mai mult din situația dată. Arădenii cei mai activi și vocali nu sunt intelectualii, nu sunt oamenii de cultură – așa cum se obișnuiește în locurile mai civilizate -, ci fanii alb-roșii, cei îndrăgostiți iremediabil de Old Lady și, e bine de știut, nu sunt deloc puțini. Orice politician cu scaun la cap va ține cont de acest specific arădean, cel puțin până când Bătrâna Doamnă va rămâne adulată de către arădenii frustrați de lipsa altor obiecte demne de atenție și adulație pe aici.
  Pe de altă parte, e de reținut că oameni cu har și putere de muncă nu găsești pe toate drumurile într-un oraș care este pe calea dreaptă să devină în scurt timp un orășel. Nu de alta, dar cum am mai spus-o și cu alte ocazii, cei cu talente peste medie pleacă urgent din locurile nefavorabile manifestării talentului lor, cei câțiva care, din rațiuni numai de ei știute, rămân, reprezentând în același timp o provocare și o șansă pentru mediocritatea care îi înconjoară.

  4 1
  Prin urmare mie mi se pare că singura știre din săptămâna care a trecut, cu adevărat pozitivă pentru cei care locuim și viețuim cum putem pe aici, este această întâlnire la „club” a celor trei care în alte împrejurări puteau forma trioul care se ocupa cu destinele Aradului. Așa, deocamdată cel puțin, rămâne doar o întâlnire ciudat de interesantă, dar care s-ar putea transforma în ceva și mai interesant în viitor.
  Cel puțin dacă nu intervine cel pentru care singurul lucru interesant în Arad este chiar propria-i persoană.
  Noi avem vreme.
  Oricum nu ni se mai întâmplă, în afară de UTA, ceva demn de reținut cam de multișor.
  Să fie într-un ceas bun!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.