duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Orban în două locuri, Stoian la Arad, Blidar la București și DNA peste tot

  de E. Nola | 16 decembrie 2019, 10:28 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  1

  La treizeci de ani de la căderea comunismului nici nu ne mai interesează ce a fost, ce s-a întâmplat în acel Decembrie.

  Revoluție, lovitură de stat, loviluție, important este că se apropie Crăciunul și Revelionul. Și ce dacă Orbán al lor, aflat la Timișoara să sublinieze importanța lui Tőkés în evenimentele despre care fiecare crede ce vrea, vorbește despre o nouă Europa Centrală, un loc care sub conducerea sa poate deveni un magnet pentru muncitorii occidentali, un adevărat centru al lumii viitorului.

  Mult mai important este decapitarea PSD la Arad, lovitura dată de către DNA corupției flagrante care se desfășura la cântărirea camioanelor ce ieșeau din țară, respectiv la cele mai înalte nivele ale firmei, DRDP Timișoara, care se ocupă printre altele și de aceste cântare. Cer scuze lucrătorilor de vamă fiindcă în materialele de săptămâna trecută vorbeam, la modul general, de vamă, în timp ce această cântărire producătoare de mărunțiș în euro nu ține de ei. Cozile kilometrice de camioane de la graniță nu sunt create de vameși, ei creează cozi doar la autoturisme și camionete care aduc mașini vechi din Germania, mutând parcurile de fier vechi de acolo pe șoselele patriei.

  De altfel acest „comerț” care se desfășoară unilateral de ani buni, de fapt de când am intrat în UE, creează probleme mai ales dincolo de graniță și mai ales datorită faptului că aceste camionete care tractează nu de puține ori și două trailere, încărcate cu cinci mașini second hand, produc accidente cu duiumul pe autostrăzile din Ungaria sau Austria, datorită nerespectării regimului de încărcare și tractare, obligând Ungaria, de exemplu, să planteze pe lângă autostrăzi afișe în limba română care să atragă atenția acestor transportatori români aflați dincolo de lege și reglementări.

  30346881 87a96c2da0105fc3a651952ecb1a8db5 wm

  Înțelegem acum mai bine de ce a vorbit Orbanul lor, aflat la Timișoara, de un nou pol de putere Central-European bazat pe colaborarea româno-maghiară.

  Orban al nostru este mult mai subtil, el ne-a atras atenția să nu confundăm discursul politic cu realitățile și posibilitățile concrete de pe teren. Una e să schimbi toți prefecții pesediști cu oameni ai PNL-ului, asta se poate cât ai clipi din ochi, alta e cu promisiunile electorale privind pensiile speciale sau alte avantaje pentru care oamenii se pun în slujba partidelor, acestea necesită timp și efort.

  Cam așa este și cu corupția, pardon de expresie.

  Corupția lor nu este și a noastră, indiferent de faptul că marea majoritate a românilor nu sunt membrii nici PSD, nici PNL. Ei sunt doar, foarte simplu, victimele corupției, indiferent de culoarea ei politică.

  Ei, de exemplu, se întreabă ca vițelul la partidul nou, prin ce s-a remarcat Domnul Stoian, pardon de expresie, de a devenit prefect al județului Arad? Opinia publică mai informată poate cunoaște faptul că Domnul Stoian a fost polițist comunitar și administrator la CJ – loc unde și-a lăsat nevasta pentru orice eventualitate -, remarcându-se printr-o vizită inopinată noaptea la spital, o acțiune mai mult de polițist decât de administrator, fiindcă singura lui problemă a fost o asistentă care își revenea mai greu din somn.

  Faptul că Domnul Stoian nu are nicio calitate sau pregătire să devină prefect în mod sigur nu ține de corupție, spre deosebire de angajații, de fapt unul singur, din câte se pare, de la DRDP Timișoara, administrat de un pesedist arădean și care au fost angajați prin concursuri trucate, zice-se.

  cionca stoian 1

  Suntem, de exemplu, convinși că primăria lui Firea este profund coruptă atunci când preferă o firmă turcească în locul Astrei Domnului Blidar pentru a moderniza parcul de tramvaie al Bucureștilor, dar faptul că toate lucrările din Arad sunt executate de Tehnodomus și proiectate de să nu spunem cine, ține, probabil, de local-patriotism, respectiv de vechiul slogan liberal „Prin noi înșine”.

  Oricum, anularea licitației la un an de la câștigarea ei de către turci și imediat după venirea la guvernare a liberalilor conduși de Orban al nostru, ține de patriotism, respectiv sloganul mai sus amintit, chiar dacă astfel ne facem de rahat, așa cum ne-am făcut și cu Skoda (scris pe aici Scoda), în fața posibililor investitori străini care se descurcă mai greu în democrația originală românească inventată de Ceaușescu, dar aplicată fără rest de toți cei care l-au urmat, indiferent că între timp comunismul în România s-a prăbușit de treizeci de ani, așa cum zicea la Timișoara Orbanul lor, de data aceasta.

  Pe de altă parte, noi, arădenii, avem din nou motive de bucurie: PSD-ul lui Căprar și Fifor a primit ce merita, chiar dacă pe aici PSD-ul de douăzeci de ani nu joacă cu mingea, fiind de fapt copilul de mingi ai PNL-ului condus de europarlamentarul Falcă, ne putem bucura și de noul prefect, în fond arată mult mai prosper decât doamna cu tatuajul pe gleznă și, în final, ca să sintetizăm întâmplările locale din săptămâna trecută, ne putem bucura și pentru Domnul Blidar, chiar dacă victoria sa din justiție nu înseamnă sub niciun fel că va fi câștigătorul licitației reluate.

  Nu are cum să însemne acest lucru, fiindcă atunci ar fi și ar însemna corupție și nu „Prin noi înșine” .

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.