Încetinitorul de particule: Morții din Arad și ieșirea din carantină. Tiptil, să nu creăm panică…

  Mă sună un prieten, altul decât cel cu care vorbesc zilnic la telefon.

  Ne știm de decenii bune, ne înțelegem fără cuvinte, oricum pe alea le folosim amândoi pentru altceva.

  „Nu mai găsesc, zice, un articol sau ceva, apărut în presă, despre morții din Arad. Era ceva despre câți au murit anul trecut în această perioadă și câți acum, în 2020”.

  Înțeleg din prima despre ce vorbește, am fost și eu straniu surprins citind într-un online local despre faptul că anul acesta, până în 27 Aprilie, au murit cu 20 de arădeni mai puțini decât anul trecut.

  Găsim până la urmă împreună articolașul cu pricina. „Despre asta vreau să scriu”, mă lămurește mulțumit amicul, după care, fără să mai comentez ceva, ne luăm rămas bun și ne urăm reciproc spor la treabă.

  Problema cu morții e veche, e de când lumea de fapt și nu neapărat pentru că morții sunt cu morții și vii cu vii. Devine arzătoare când distincția se pierde, se estompează, nu se mai știe precis unde sunt morții și unde cei vii.

  Trăim asemenea vremuri, raportările din pandemie sunt deosebit de ciudate și înșelătoare, atât de obscure încât până și DSP-ul din Arad s-a scuturat, amendând un medic care a raportat cu întârziere de câteva ore decesul unui bolnav de coronavirus.

  Cert este că la Arad am ajuns la șaizeci de morți atribuiți pandemiei, majoritatea dintre ei bătrâni și bolnavi cu tot felul de boli, unul mai periculos decât altul, iar toate luate împreună mai periculoase ca pandemia.

  Dar nimic nu este foarte clar, chiar dacă la amenzi stăm foarte bine, cel mai bine din UE, iar europarlamentarul Falcă se gândește deja, prin alții, desigur, la repornirea motoarelor economiei naționale. Imaginea asta cu repornirea motoarelor ne cam duce cu gândul la cel care îi scrie textele, fiind o figură de stil mai veche, socialistă și ceaușistă înainte de toate, exprimând ideea aproximativă a funcționarului de stat și de partid cu origini sănătoase, dar cu școala făcută la fără frecvență, despre cum funcționează economia.

  Revenind la morți, situația este de-a dreptul macabră, iar ca să ilustrăm asta vă aducem aminte că nici acum nu știm nimic despre Mihai Șora, un personaj celebru din mai multe puncte de vedere și care a dispărut fără urmă din peisajul public online al țării lovite de pandemie.

  Știm foarte multe mărunțișuri neesențiale care nu ne ajuta cu nimic, dar nu știm lucruri de importanță maximă.

  Nu știm, de exemplu, de ce s-a hotărât Domnul Bibarț tocmai acum să umble la taxe și impozite, nu știm ce se va întâmpla până la urma cu hotelurile și restaurantele – nu vorbim de alea închiriate de Primărie pentru carantină, alea îs bine-mersi -, nu știm mai multe nici despre spitalul de campanie de la Expo.

  Dar cel mai important, din punctul de vedere al temei noastre, nu știm cum se constată, se adună și se raportează morții. Am vrea să știm ceva mai concret despre toate astea, nu de alta dar o sumedenie de teorii conspiraționiste ne bat la ușă prin FB și alte mijloace de împrăștiere a rahatului informațional.

  Ar fi bine, acum de ziua mondială a libertății presei, să fim onorați, noi, ăștia, care chiar mai credem în asta, cu niscaiva informații reale, exacte și oneste, nu șmecherii de acoperit rahatul din mijlocul curții.

  Să nu ne spuneți că știrea săptămânii care a trecut a fost însănătoșirea din covid a directorașului lui Cionca, Andrei Ando, că nu vă credem. Pentru el, da, așa cum s-a văzut din campania pe care și-a confecționat-o cu această ocazie – e director de imagine, ce naiba! – ilustrată de poza de introducere luată de pe FB-ul său.

  Da, asta este, pentru Andrei Michelangelo e un zugrav iar creația divină o pisică…

  Și nu ne interesează tot felul de cioace despre cu cine a mai discutat marele om, ce mai gătește în pandemie, cum își aranjează șustele în partid. Avem și experiență și imaginație, ne dăm seama din prima dacă informația este serioasă sau praf în ochii prostimii.

  Ne dăm seama că este o mare problemă acum mai ales pentru politicienii aflați la putere. Din opoziție e ușor să dai în gură, să creezi impresia că dacă erai tu la pârghii toate mergeau cum trebuie, mizând pe memoria scurtă a bizonului majoritar.

  Dar cum să te descurci dacă chiar ești la pârghii, dar habar n-ai ce ar trebui să faci acum. Acum când este din ce în ce mai clar că n-ai de ce să menții starea de urgență, asta nu va schimba cu nimic evoluția lucrurilor, îi va enerva însă din ce în ce mai tare pe cei închiși în case, cu veniturile din ce în ce mai subțiri și amenințate chiar cu dispariția la mulți. Este evident că ai început să scazi în sondaje tocmai acum când te pregăteai de alegeri și te vedeai pe cai mari până la apariția nenorocitului de virus.

  Acum să te vedem. Ești în stare să gândești serios și responsabil sau vei apela, exact ca cei pe care îi critici, la demagogie și manipulare?

  Până atunci îți ofer un exemplu de răspuns onest și înălțător. Vine din partea unei formații celebre care nu a mai scos o melodie nouă de opt ani.

  Membrii formației, în frunte cu solistul, sunt cam trecuți bine de șaptezeci, fiind în categoria cea mai amenințată de coronavirus, asta însă nu i-a oprit să demonstreze încă odată că talentul, inteligența și, în ultima instanță valoarea, nu depind de vârstă.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Avem 1% persoane testate, 195.508 din 19.000.000
   Avem 13.163 persoane confirmate sau 0,07% din 19.000.000.
   Cele 13.163 persoane confirmate din cele 195.508 persoane testate inseamna mai putin de 7%.
   Avem 780 morti, adica 0,004% din 19.000.000.

   Daca au fost confirmati 7% din 1% se poate presupune, dupa reguli probabilistice minimale ca avem cam 7% infectati din 19.000.000, adica 1.316.300 persoane infectate la nivel national.

   Sau altfel spus autoritatile au identificat 1% din totalul celor infectati.

   Daca la totalul persoanelor infectate de 1.316.300 avem 780 decese inseamna ca vom avea pana la final cca. 5 – 6.000 de decese. Am calculat astfel: la 1/2 din total populatie (10.000.000) pandemia se opreste fiindca se epuizeaza ca efect a infectarii de turma numarul celor care mai pot transmite. Azi avem cam a 7-a parte din numarul necesar stoparii si 780 x 7,5 = 5.850.

   Daca sfarsitul pandemiei, conform unui numar mare de persoane cercetatori se realizeaza doar prin imunizarea naturala a mojoritatii populatiei, atunci noi vom iesi din criza peste 7,5 perioade egale cu cea deja depasita. Pandemia a debutat, cu aproximatie acum 2 -3 luni. 2 luni x 7,5 = 15 luni. Ne mai trebuie 15 luni sa terminam cu mizeria asta.

   Intrebare:
   1. rezista economia si societatea inca 15 luni de restrictii?
   2. daca finalul este dat de imunizarea naturala a majoritatii la ce mai sunt bune restructiile fiindca numarul deceselor va fi oricum acelasi?

   Informatie pentru cei mai fricosi. Mor de COVID toti care sunt in ultimul an de viata datorita unor alte afectiuni mortale. Daca durata pandemiei este lungita din cauza restrictiilor cresc sansele ca infectarea sa ajunga la toti cei aflati in situatii de risc si astfel sa determine o cresterea proportionala a numarului de decedati de la cca. 6000 la 12.000, poate la 18.000.

   O fi bine?

   Pe surse aflam (in lipsa datelor oficiale la care nu avem acces findca suntem prosti si primitivi si Iohanis cu guvernul meu vor sa ne protejeze pe noi de noi, ei fiind mai destepti si stiind mai bine decat noi ce vrem) ca numarul mortilor pe aceeasi perioada de la declansarea pandemiei si pana astazi este cam acelasi cu anul trecut cand nu am avut COVID (sau poate am avut dar n-am stiut) .

   Daca scadem din 780 decese din perioada martie – mai 2020 cca. 779 de decese din aceeasi perioada a anului 2019 vedem ca avem cu un mort la 19.000.000 de locuitori mai mult. In procente ar fi 1 x 100 : 19.000.000 = calculatorul nu imi da un rezultat cu atatea zero-uri!?

   Am putea concluziona ca au murit de COVID exact aceiasi care ar fi murit si fara COVID?

   !!!! Pentru o tara normala!!!! trebuie ca politrucii sa faca astfel incat cei care sunt speriati de COVID sa-u urasca pe ceilalti care vor renuntarea la restrictii si invers cei care vor mai multa libertate sa-i urasca pe cei speriati, ca ura va dezbina prostimea si va aduce indoiala fata de orice si vor ramane in picioare doar informatiile controlate de ”Guvernul meu” si astfel tovarasul Iohanis sa fie reales la cel de-al 3-lea congres al partidului!?

   +5 voturi
   +1
   -1
  2. Greierele lui Pinocchio

   ”Va invinge cel care are rabdare sa astepte fara sa se lase ispitit de orgoliul de a actiona, cand timpul nu e favorabil actiunii”, scria Preda.
   In rest… tot mai greu dialogul cu vanzatori de identitati. Si de iluzii.
   So a word to the wise. If there is one somewhere…

   +2 voturi
   +1
   -1
  3. „…la demagogie și manipulare!” fiindcă asta știu să facă. Minciuni și argumentații de genul „Dacă PSD făcea…”. Ei au făcut tot ce trebuia, mai ales „Guvernul meu” a luat cele mai bune decizii și au organizat impecabil lupta cu virusul ucigaș. Deja le bagă pe la televiziuni, pregătind urechile celor gurăcască.
   .
   Noi cei care am stat în casă fiindcă ne era frică să ajungem pe mâinile sistemului de sănătate, iar pe străzi am evoluat cu măști ce au costat de 15 ori pretul dinainte de pandemie, nu v-om fi numiți pe nicăieri în osanalele aduse eroilor din perioada pandemiei. Sunt mult prea arogante jigodiile să nu profite și de un mare eșec și Prosteală Națională. Strategia era gata de la începutul pandemiei. Un exemplu bun la ce să ne așteptăm sunt „cuvântările” înălțătoare a marelui Conducător local, venit să ne administreze județul din curul Pecicăi și lingăul său principal ce „și-a confecționat-o” măestru, de te apucă răul de fiere ca după ceapă prăjită până la negru.
   .
   Ăștia nu se pot reinventa, fiindcă sunt lași. Merg la sigur, cu ce a funcționat și până acum. Și o să ajungem tot acolo să votăm așa cum ați mai spus-o de atâtea ori „răul cel mic”.

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.