Încetinitorul de particule: Învățăminte după prima dezbatere electorală

  Nu vă așteptați să analizez acum și aici prestația celor cinci candidați la primărie care au fost prezenți la prima dezbatere electorală online din Arad.

  Moderată de subsemnatul în sala Ion Slavici B – interesantă denumire de sală, nu-i așa? – de la hotelul Continental-Forum, Astoria pentru arădenii vechi, dezbaterea a avut de toate, bune și rele, onest din partea mea ar fi să insist pe cele rele și cele care se datorează moderatorului.

  Încep totuși cu una bună, datorată nu neapărat subsemnatului, ci înțelepciunii candidaților de a răspunde inițiativei unuia dintre ei – Domnul Caba fiind, cred eu sincer, de bună-credință atunci când a apărut ideea – și de a face față posibilelor provocări ascunse într-o astfel de inițiativă.

  Dincolo de primarul în exercițiu, Gheorghe Falcă, singurul care a declinat invitația în ultima clipă a fost Ciprian Luca, Domnia sa susținând că fiind singurul contracandidat autentic al primarului copilot, nu se amestecă cu plevușca.

  art.luca_1

  În ceea ce mă privește, repet aici ideile cu care am introdus dezbaterea, asta după ce am reușit să-mi dau seama care este microfonul care funcționează. Asta este, una dintre cele mai importante scăderi ale evenimentului mi se, sau mai precis, ni se datorează – e vorba de mica echipă care a asigurat condițiile tehnice -, sunetul, imaginea și transmisia online fiind de calitate scăzută. Greșeala recunoscută, rămâne să fie corectată, cum altfel?

  Am spus așadar în deschiderea dezbaterii că democrația este singura formă de organizare politică care se bazează pe dialog social, pe dezbatere, discuții, chiar polemici. Dezbaterea în democrație merge chiar până acolo încât pune în discuție până și fundamentele filozofice ale sale, fiind astfel unica formă de organizare politică a unei societăți care se legitimizează prin dezbaterea permanentă a fundațiilor proprii. O societate în care dialogul, dezbaterea este limitată, ocolită sau interzisă, va ajunge inevitabil la autocrație, birocrație sau forme de organizare de tip totalitar.

  Firesc, de aici decurge că politicianul care se pretinde democrat dar refuză dialogul, dezbaterea sau orice altă formă de comunicare cu ceilalți politicieni, nemaivorbind de mulțimea care îl legitimizează, este o contradicție în termeni, o minciună în două picioare, un lup care se ascunde în blană de mielușel.

  Am spus aceste lucruri nu de circumstanță, ci pentru că așa cred eu, acesta fiind și motivul pentru care am acceptat invitația de a organiza și conduce dezbaterea. Legat de acest început, am rămas, în ce mă privește, cu câteva învățăminte: va trebui să fiu mai atent la timpurile acordate, să fiu mai intransigent cu cei care bat apa-n piuă, să supreveghez mai cu atenție pregătirea tehnică a dezbaterii.

  Nu exclud nici o modificare de locație, sălile de conferință ale celor două universități arădene oferind un mediu mult mai adecvat dezbaterilor următoare. Din păcate, aceste amănunte nu depind doar de mine, oricum, pentru început, am ajuns la înțelegere cu stafful Domnului Caba ca dezbateriile viitoare să aibă loc nu vineri, ci joi, la aceeași oră.

  Vinerea fiind începutul sfârșitului de săptămână, oamenii au alte priorități, disponibilitatea lor să piardă două ore în fața ecranelor fiind mult diminuată.

  Vor mai fi, așadar, încă trei întâlniri, joia aceasta cu cei care au lipsit de la prima întâlnire, plus cei care și-au mai arătat disponibilitatea, urmând ca începând cu joia următoare să trecem la o selecție pe baza șanselor reale, oferite de sondajele care până atunci, chiar dacă nu în mod absolut, ne vor oferi criterii de selecție cât de cât factice.

  falca-raliul-aradului-820x300

  Ultima întâlnire, cea din 2 Iunie, ne va oferi prilejul unei finale între cei trei din frunte, eventual între cel care rămâne singur pe scenă pentru a-l înfrunta pe Gheorghe Falcă. Toate acestea sunt presupoziții, nu trebuiesc luate ca promisiuni, tot așa cum apariția Domnului Falcă la dezbatere rămâne doar o dorință a contracandidaților și a moderatorului. Și de ce nu, a cetățenilor arădeni…

  Ar mai fi de spus câteva cuvinte pentru cei sceptici și cei care comentează de pe margine. Dacă performanța unor candidați li s-a părut slabă, să se gândească la cea a lui Trump, un potențial președinte american, din moment ce oricum, pe online, cineva a observat că alegerile de primar din Arad pot fi chiar mai importante – pentru arădeni, desigur – decât cele prezidențiale din SUA. Ideea poate fi chiar acceptată, numai că a alege un om din peste trei sute de milioane este cu totul altceva față de a alege din nici două sute de mii.

  În cele din urmă, cel mai important gest și scop în acest demers nu este ierarhizarea candidaților, ci dorința de a-i arăta arădenilor de aproape, indiferent de șansele sau capacitățile lor. Asta este, asta avem, cu asta defilăm, în situația de față se poate afirma cu îndreptățire maximă că gestul contează.

  De altfel, cam asta este și modul în care funcționează o democrație adevărată: prin importanța acordată gesturilor care de multe ori pot părea gratuite dar nu sunt.

  Notă: Întreaga dezbatere publică, mai jos, cu mențiunea că administratorii contului de youtube lucrează încă la ea:

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. “… fiind singurul contracandidat autentic al primarului copilot, nu se amestecă cu plevușca”

   Dacă intradevăr ăsta a fost răspunsul lui “Ciprian L” (nu pun la îndoială veridicitatea d-lui Notaros) atunci cu siguranță a dat mâna cu Falcă. Aceeași atitudine arogantă și antidemocratică. Lipsa de curaj și respect al arădeanului ce nu este de aceeași părere cu ei. M-am saturat sa am Primar ce reprezintă și DESERVEȘTE o minoritate a arădenilor!!!!

   Avem dreptul să vedem o confruntare între TOȚI candidații la primărie. Indiferent ce cred ei despre ce trebuie făcut în campania electorală. Opinia publică, arădenii,forțele ce respectă democrația în Arad, trebuie să aibe șansa să-i vadă față în față pe cei ce contează în numărătoarea finală. Indiferent că se numește Falcă si Luca.

   Eu vreau să le văd figurile când o să fie confruntați cu “scheletele din garderobă”.

   Societatea civică ce înțelege regulile democrației trebuie să iasă in stradă și să ceară dezbatere publică în ultima săptămână de campanie la care să participe primarul în funcție și contra candidații ce până atunci se definesc cu șanse de câștig.

   Eschivările astea nu au nimic cu un proces democratic de alegeri, si nici nu trebuie sa rămână la latitudinea a ceea ce vrea sau nu vrea primarul … sau un Ciprian L.

   Propun ca SAR să scrie despre aceasta ” strategie antidemocratică” a candidaților și să ceară în numele democrației ca societatea civică arădeană să nu mai accepte și la aceste alegeri ca Falcă să nu participe la cel puțin o dezbatere cu public. El trebuie pus față în față cu critica pe care io aduc contracandidații.

   De asemenea nu trebuie acceptat alt moderator decât dl Notaros.
   Fiindcă așa cum îl cunosc, un copy paste a lui Băsescu, Falcă va încerca în eventualitatea în care ar fi nevoit să participe, să-și pună moderatorii care timp de 12 ani i-au adus Ode de Laude scârboase, la mai toate evenimentele organizate pe banii noștri de instituția Primăriei, de parcă erau sponsorate de Fam Falcă din averea de la domeniile din Brad.

   VREM DEZBATERE PUBLICĂ dl Primar!
   Nu te mai ascunde LAȘULE!!!
   Ești bărbat? Atunci acceptă mănușă aruncată de societatea civică!

   +6 voturi
   +1
   -1
   • Da,asta a fost una dintre idei, e drept exprimată mai prolix și cu tot felul de fandări, dar a mai fost și ceea ce previzionați mai departe.
    Mi-a spus că cineva i-a spus ce am scris despre el, de unde el a dedus că sunt rău-intenționat și nu dorește să participe la ceva moderat de mine.
    Adevărul este că a trebuit să-mi păstrez cumpătul în fața acestei manifestări care dovedea o lipsă totală de simț civic, o absență absolută a unei atitudini libere, democratice. Asta ca să mă exprim elegant și reținut.
    Voi spune mai multe după terminarea campaniei, acum rolul asumat mă obligă să nu ies din neutralitatea pe care mi-am impus-o.
    Bineînțeles, ar fi foarte de dorit ca și Domnul Falcă să ”coboare” la nivelul nostru, numai că atitudinea sa seamănă foarte mult cu cea a lui Luca – sau Luca îl copiază fidel, poate e mai corect spus -, astfel încât concluziile intervenției Dumneavoastră, cu privire la jocul în comun, mi se par perfect posibile.

    +3 voturi
    +1
    -1
    • Vă înțeleg perfect poziția de neutralitate și o respect.

     Dar când Falcă își permite să refuze o invitație la o dezbatere democratică, de fapt va “scuipă în față”. Ori eu nu am făcut altceva decât să ” șterg scuipatul” și să cer public ca Falcă să nu ne mai “scuipe” fiindcă dumneavoastră sunteți reprezentatul nostru al opiniei exprimate liber într-o democrație. Vreau să ajung să trăiesc în orașul natal, fără să mă ascund în spatele unui pseudonim, când spun adevărul.

     Falcă nu trebuie să coboare de nicăieri fiindcă nu la urcat nimeni undeva sus. Lui Falcă trebuie să-i retragem dreptul de a PROFITA de drepturile democratice pentru a călca în picioare procesul democratic.

     Doar societatea civică este îndreptățită să-i ceară socoteală pentru manipularea asta ordinară din campania electorală. Se duce doar la evenimentele create pe banii noștri și spune ce vrea el. La aceleași evenimente spikerii îi aduc mulțumiri repetate, osanale dictatorului. Urmăresc acest proces de “pupincurism comunistoid” de anul trecut și va rog să mă credeți că mi se face o greață de trebuie să iau Rovacol, să nu fac o criză de fiere. Eu sunt unul din cei ce am fost format de politica comunistă. Așa că am alergie la aceste mascarade organizate cu tupeu de Falcă, pe banii noștri. Mă simt provocat la culme de îndrăzneala acestui filfizon când democrat portocaliu, când liberal creștin verde, când national liberal galben. Un oportunist! Un profitor de cea mai joasă speță!

     Nu acceptă o dezbatere pe problemele create tot de el fiindcă nu are Curaj! Este un Laș!

     Iar eu nu trebuie să fiu neutru! :)

     +2 voturi
     +1
     -1
     • Vă înțeleg revolta, într-adevăr avem mai nou un cult soft al personalității pe aici pe la Arad.
      Se pare că cei douăzeci de ani ai lui Brucan n-au fost de ajuns – Brucan avea și el o agendă a lui! -, ideea corectă spune că până când mai trăiește unul născut în comunism, comunismul n-a murit, așa că vedeți, noi ăștia născuți, educați înainte de 89 nu avem cum să vedem lumea aceea nouă unde astfel de deprinderi vor fi luate în râs de toți.
      Pe de altă parte, deși nu am acest obicei, am pus coborârea în ghilimele, pe bune e vorba de urcare, de ridicare, de a ajunge acolo unde trăiesc oamenii și nu robii propriilor agoniseli deșarte.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Tot pe bune, eu cred că nu banii îl pun pe un om al comunității în care trăiește pe un nivel peste cel al majorității. Ci felul în care acel om se face respectat de comunitate prin ceea ce face pentru întreaga comunitate. Nu Falcă trebuie să coboare ci invers, el trebuie să urce la nivelul dumneavoastră și al unora din candidații de primar.

       Pentru mine sacrificiile pe care le fac cei din staful SMURD, inclusiv fondatorul serviciului este ceva ce îi ridică peste nivelul cetățeanului normal.

       Falcă nu are cum să fie sus, fiindcă el este în slujba noastră! El primește un salariu de primar, să fie primarul tuturor arădenilor. Noi toti aradenii sântem Patronii lui Falca. Ori problema mea este că el s-a pus primarul unei minorități cărora le satisface nevoile bănești. Pe restul îi minte doar și îi învață să vadă că alb este negru si negru este alb. Știți chestia devenită clasică cu Funeriu și demonstrația “Pixelului albastru”.

       Eu nu ma-și definii ” revoltat”, ci mai degrabă Sătul, să tac si să fiu luat de prost, de unii ca Falcă și Cipri Luca.

       Politica trebuie făcută de oameni ce vor să facă ceva radical pentru comunitate. Ori în România politica este făcută să pui mâna pe cât mai multe miliarde de la bugetul anual de stat.

       Falcă a făcut o asemenea “politică” pe toată perioada sa ca Primar. El trăiește într-un palat al “soției” ce a făcut bani pe contracte pe care le-a semnat Primarul, adică sotiorul drag.

       În același timp în Arad, săracii au devenit si mai săraci, iar serviciile publice și mai proaste. Ori această stare de fapt trebuie întreruptă.

       Le-o datorăm părinților și bunicilor ce dârdâie de frig, mănâncă din când în când o supa de cartofi și se îndoapă cu medicamente. Nu au bani de ziare si nici de internet să se informeze.
       Le-o datorăm tuturor handicapatilor ce sânt ținuți ascunși, sau nu pot avea acces pe străzile orașului în care Falcă a construit doar piedici în calea lor.
       Le-o datorăm tinerilor ce învață de rup locul, dar nu-și găsesc locul în Arad și sunt nevoiți să plece în pribegie să fie numiți emigranți.

       O datorăm celor ce la fel ca noi vor să trăiască într-un Arad al NORMALITĂȚII!

       +2 voturi
       +1
       -1
  2. Incep prin a-l felicita pe domnul Notaros pentru medierea dezbaterii. Chiar daca sala a fost mica si au existat unele probleme tehnice mie unul mi-a placut ideea dezbaterii, felul cum a fost realizata pentru ca discutiile si temele atacate au fost mult mai importante decat alte aspecte de imagine.
   Cum ati spus si dumneavoastra, suntem o comunitate nu o televiziune.

   Referitor la candidati din punctul meu de vedere Sebastian BULUMAC a fost cu doua clase deasupra tuturor. Nu o spun asta pentru ca este cel caruia ii voi da votul meu ci o spun pentru ca raspunsurile sale mi s-au parut cele mai relevante, mai apropiate de subiectul intrebarilor adresate.

   Mi-a mai placut domnul doctor WIENER care imi lasa o imagine de bun profesionist, imi pare destul de bine conectat si la restul problemelor ce nu tin doar de sfera medicala.
   Este un tip pedant, manierat, educat. Imi place dar votul meu se indreapta tot spre Sebastian.

   Domnul BOGNAR are carente majore de limba romana. Inteleg faptul ca dumnealui este etnic maghiar insa intr-o functie atat de inalta unde a fost in slujba cetatenilor mai bine de 16 ani, in conditiile in care este implicat in viata publica de mai bine de 25 de ani astfel de lucruri sunt inadmisibile.
   Am colegi la munca, tot etnici maghiari pe care nu i-am auzit o data sa faca astfel de greseli flagrante ca ale dansului.
   OK, as putea trece asta cu vedere si sa ma uit mai atent la continutul ideilor sale insa din pacate nu vad nimic in afara de ridicat din umeri si o dorinta de a continua ceea ce s-a facut. Nu multumesc, 12 ani mi-au ajuns cu varf si indesat.

   Domnul CABA mi se pare o gluma proasta. Omul nu are nicio treaba cu lumea asta. Nici daca ar fi trimisul lui Dumnezeu pe pamant nu ar face atat de mult parada de faptul ca este pastor al unei comunitati religioase.
   Nu am absolut nicio problema cu confesiunile neo-protestante insa cred ca mai bine si-ar vedea de activitatea dumnealui de la “Raul Trezirii”.

   Domnul COSTEA nu imi inspira deloc incredere. Este un individ alunecos si as zice usor perfid. In plus de asta chiar ma uit in CV-ul dansului si zau ca nu vad nicio relizare care sa-l recomande pentru o astfel de functie.

   Faptul ca n-a venit domnule LUCA ma lasa rece. Tipul oricum este un trepadus politic care o sa ajunga primar cand eu o sa fiu uns ca mitropolit.

   Ma surprinde insa ca n-a venit domnul LUPAS. Il respect, il apreciez insa nu cred ca era oportun sa candideze chiar daca pe deoparte ii inteleg motivele.

   Pe vineri!

   0 voturi
   +1
   -1
   • Domnul Lupaș va veni săptămâna aceasta. Alături de Domnul Ciupe, Filip și Doamna Pop. Asta a fost ideea mea pe care mi-o asum, zece ar fi fost prea mulți deodată, n-ar mai fi fost dezbatere, ci zece oameni furioși – mă rog, nouă fără Luca -, prea mulți ca să-i înghesui într-o singură dezbatere de o oră jumătate.
    Vor fi așadar două ”semifinale”, după care trecem la faza finală, selectivă, tot în două episoade.

    0 voturi
    +1
    -1
   • In spiritul democrației îți rezpect opinia, dar un amănunt mi se pare important de comentat.

    Nu este pentru prima oară când remarc comentarii discriminatorii la adresa unor oameni publici. Nu este relevant pentru capacitatea unui om de ași face treaba la care își depune candidatura un eventual doctorat în limba română. Mai ales dacă limba lui maternă nu este limba română (de ex). Sigur că avem si in acest caz excepții, de genul lui Vanghelie, care mai bine s-ar fi făcut comediant.

    Mai ales în Arad unde de secole au trăit în deplină armonie, sârbi, swabi, români și unguri (bine înțeles și alte minorități).

    Într-un context European, să judeci un om doar fiindcă face câteva greșeli de gramatică, este discriminatoriu și există o lege a UE ce este destul de explicită.

    Și încă ceva extrem de important, “nu compara oamenii între ei”! Suntem indivizi cu defecte și calități. Nu există oameni perfecți. Unii au “darul” de a învăța limbi străine și sânt repetenti la logică, sport, sau capacitatea de a meșteșugii … etc. Toți suntem speciali și diferiți unul față de celălalt! Și nimeni nu le știe pe toate!

    Și kidule, te rog să nu mi-o iei în nume de rău. Așa cum am spus mai sus, comentariul nu se referă doar la opinia ta. Dar am ținut de data asta să-mi expun această idee luând în considerare subiectul – dezbatere electorală liberă (o manifestare suprema a democrației)

    0 voturi
    +1
    -1
    • Nu e nicio suparare si te asigur ca nu judec oamenii dupa etnie, religie, orientare sexuala insa mi se pare deranjant sa ascult un discurs al unui candidat la primarie si in paralel viceprimar in exercitiu de 16 ani, discurs care este plin de dezacorduri intre subiect si predicat.

     N-oi fi eu o somitate literara insa pe cat posibil incerc sa scriu si sa ma exprim fara greseli. In plus de asta sa iti dau un exemplu care mi-este la indemana: domnul profesor Notaros aici de fata presupun ca are tot maghiara ca si limba materna insa cand vine vorba de limba romana ne da lectii tuturor si nu numai.
     Bine, o sa spui ca nu se compara cu domnul Bognar pentru ca dumnealui nu este om de presa insa chiar si asa daca vrei sa arati respecti cetatenilor iti dai silinta sa vorbesti corect.

     Te asigur ca nu am nimic cu ungurii. Cei care ma cunosc iti pot confirma asta, la fel cum iti pot cofirma ca am prieteni unguri sau ca sotia mea este jumatate unguroaica.

     Te salut!

     0 voturi
     +1
     -1
    • Sunt de acord, în același timp însă îi acord și lui Kidu circumstanțe atenuante.
     E vorba de campanie electorală, emoțiile sunt puternice, omul caută de multe ori nod și în papură. Trec dincolo de folosirea corectă a limbii și spun: sunt foarte multe aspecte în judecarea omului care n-au nicio treabă cu profesionalismul său. Cu toate acestea, mai ales în cazul persoanelor publice, anumite aspecte pot deveni semnificative. E un paradox aici cu care trebuie să ne obișnuim. Spre deosebire de electrician sau mecanicul auto, în cazul persoanelor publice ne uităm și la aceste aspecte mai superficiale. Important e să nu le considerăm de importanță absolută, decisivă…

     0 voturi
     +1
     -1
     • Ne dorim, mai mult decât orice, o schimbare de la situația anormală, la o Normalitate. Vrem în primul rând ca instituția ce coordonează acest oraș să fie condusă de un om Normal.

      Ori, cum putem NORMALIZA relațiile dintre noi spre o democratizare a discursurilor dacă nu cădem de acord asupra faptului că “undei lege, nu-i tocmeală”.
      Cum am spus, există o lege a discriminării care se aplică în acest caz. Cu alte cuvinte într-o țară normală, nu poți spune despre un candidat la un post ales în instituția Primăriei, că nu se încadrează fiindcă are probleme de exprimare în limba oficială. Nu este un motiv acceptat nici măcar la comentarii.

      Eu am încercat să explic acest lucru ” delicat”, să nu jignesc pe nimeni. Nu este vorba că poate Kidul “ar avea ceva cu ungurii”.
      Este vorba de niște principii fundamentale.

      Știu, unii ar spune ” ăsta să fie singura problemă “. Dar din păcate nu avem luxul în situația de față să facem concesii. Normalitatea în comunitate vine cu o schimbare spre normalitate a fiecărui individ. Iar democrația are nevoie de ai respecta regulile de joc. În momentul în care unele derapaje le acceptăm doar fiindcă nu le considerăm pe moment importante, democrația devine facultativă.

      Iar din punct de vedere legal, domnul în cauză ar putea da în judecată SAR fiindcă nu cenzurează un comentariu ce poate fi interpretat discriminatoriu. Sânt de acord, că am văzut altele și mai evidente, grosolane chiar, pe site-urile românești. Și atunci vă întreb: – Ce este Normal? Cine poate definii normalitatea?

      0 voturi
      +1
      -1
      • Mai mult pentru detensionarea situației: normalul după psihologi, psihiatrii și chiar sociologi este conceptul cel mai greu de definit.
       Se spune că unul dintre cele mai clasicizate manuale de psihiatrie din SUA începe – pentru că este chiar în prefața autorului – cu ideea că prima și cea mai grea sarcină a disciplinei este să deosebească psihiatrul de pacient.
       Asta nu înseamnă, desigur, că nu ne dăm seama după o vreme. Dar, nu de puține ori, trebuie să treacă mult timp. Oricum, dacă nu reușești să faci diferența nici în 12 ani, înseamnă că ea, diferența, chiar că nu există, iar psihiatrul se confundă cu pacientul sau ca să concretizăm: alegătorul cu cel pe care îl alege.

       0 voturi
       +1
       -1
  3. … au nevoie de o schimbare.Multi o simt.Depinde de cum se va folosi fiecare de mintea, inima si constiinta sa. Faima unui edil, oricat ar fi el de priceput, rugineste daca nu o cureti prin munca in fiecare zi. Aradenii ar trebui sa inteleaga ca a venit vremea in care trebuie sa stie ca un om liber e acela care nu este nevoit niciodata sa spuna o minciuna.Sa aleaga un om liber.Vor mai trebui sa inteleaga ca exista un fel de ,,celebritate,, – la moda, care traieste doar in cercul acelora care nu vor putea fi niciodata celebri.Sa nu aleaga o astfel de celebritate.Apoi, mai trebuie sa inteleaga ca un om cu adevarat rau, nu poate fi bun nici macar atunci cand este fericit.Sa nu aleaga un om rau care pare fericit si nu poate fi bun.Cei care pot desprinde din atitudinea si cuvintele candidatilor estenta, vor alege bine, ceilalti vor alege ca si pana acum.Concentrarea maxima trebuie sa se axeze pe pragmatism, proiecte reale si care pot fi duse la indeplinire.Toti vorbesc vorbe de 26 de ani.Obiective realiste, riguros argumentate, profesionalism si finalitate peste 95%, asta e calea cea buna!Cand vorbim despre proiecte, vorbim despre bani, bani care nu sunt din buzunarele edililor si ale administratiei.Aici vorbim despre cheltuirea banilor contribuabililor, ori ei, platitorii de taxe vor sa vada coerenta si eficienta, nu balbaieli, arestari, DNA-uri, etc., ca nu-i incalzeste cu nimic.Daca nu vom pleca de aici, ne vom intoarce de fiecare data de unde am plecat, adica de la nimic!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.