marþi, 21 ianuarie, 2025

Special Arad Logo

    Încetinitorul de particule – Eșecuri pe toată linia, iată bilanțul Aradului pentru anul trecut

    de E. Nola | 9 ianuarie 2023, 7:33 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

    12

    Am încercat în rubrica de sâmbătă să schițez câteva dintre aceste eșecuri, încerc acum să le iau, frumos, pe rând, fără șansa de a le termina.
    Am pornit de la postarea unui arădean care, imediat după sărbători, a făcut un astfel de bilanț, punctând toate lucrurile promise de administrație pentru anul pe care l-am lăsat de câteva zile în urmă. Și nu este vorba de oareșcine, ci de cel care patronează asociația Pro Urbe, cel care duce mai departe, poate chiar mai avântat, spiritul celui care are deja un parc și un bust în inima Aradului. De Bujor Buda vorbim, desigur, de cel care, chiar dacă gesticulația de după moartea sa a fost cam exagerată, a conștientizat pentru mulți dintre arădeni importanța preocupării pentru urbanistică, adică pentru cultivarea tradițiilor, păstrarea valorilor create de înaintași și îmbogățirea lor, dacă se poate.
    Ia să vedem ce spune Ladislau Szőke, cel care, chiar dacă nu deține o funcție de conducere, rămâne omul cel mai activ din spatele asociației fondată la vremea respectivă de arădeni cu nume și activitate în domeniu. Care sunt deci promisiunile neonorate în 2022 ale administrației orașului. Lista e lungă, dar nu exhaustivă: finalizarea renovării liceului Elena Ghiba-Birta, a spitalului de oncologie, a complexului sportiv de pe strada Mărului, noile stații de autobuz din tot orașul, reabilitarea liniei de tramvai (tranvai la noi) din zona Confecții, schimbarea gazonului pe stadionul Francisc Neuman, finalizarea terenului de sport de la liceul Moise Nicoară, a parcului din albia Mureșului din Micălaca, stabilirea echipei care va gestiona hubul cultural mARTA, alegerea noului director al Filarmonicii, preluarea Teatrului Vechi în patrimoniul orașului.
    În ceea ce mă privește, aș mai putea adăuga câteva, înainte de toate autobuzele electrice și neînceperea lucrărilor la vestitul și mai demult mult trâmbițatul pod peste Mureș, dar mă opresc aici, cine este interesat poate face săpături proprii, nemaivorbind de materialul colegei Adriana Barbu din aradon publicat ieri. Acolo „nerealizărili” sunt defalcate pe fiecare lună, cine are timp, poate lua la cunoștință.

    pag9
    Eu sunt interesat mai mult de cauze, de mecanismele prin care Aradul a ajuns un oraș fără stăpâni, un fel de turmă de oi fără câini, de ciobani să nici nu mai vorbim. Sunt în măsură să compar, am o vârstă, ceva experiență, am văzut destule. Era o vreme pe aici, chiar și în socialism, când Aradul pentru cei mai la est reprezenta occidentul în România. Și nu doar la nivelul produselor consumabile, ci și ca atitudine, spirit și, într-o anumită măsură, cultură. Ajunge doar să pomenesc ștrandul, invidiat de o țară întreagă, atmosfera de acolo, muzica ce se asculta și discuțiile care aveau loc.
    Așadar, problema cea mare nu este că nu am reușit în 20 de ani de administrație penelistă, ca să nu spun fălciană, să construim măcar o parcare ca lumea sau să înconjurăm orașul cu o centură rutieră, ci mentalitatea care pe nesimțite s-a înfiltrat în oraș. O mentalitate străină comunității arădene tradiționale, cea care cântărea înainte să judece, cea care așeza valoarea înaintea imaginii confecționate.
    Și nu este vorba doar de Arad, doar de noi, este o mentalitate generală, caracteristică oarecum societăților postcomuniste. Venind, cu mici excepții, unele chiar notabile, de nicăieri, cei care au preluat conducerea și administrarea societății de după 1990 aveau – și au în continuare – în fața ochilor mirajul unei cariere, a înavuțirii rapide, nicidecum servirea interesului general.
    Pe vremuri, înainte de a intra în politică, trebuia să demonstrezi că ești capabil de lucruri de care nu orișicine este. Să obții o diplomă pe bune, să realizezi ceva în domeniul ales – nimeni, în afara membrilor familiilor regale, nu se naște politician -, să ai succes în afaceri, deci să îți obții avuția prin munca ta concretă. Cu alte cuvinte deveneai politician după ce ai făcut avere și după ce ai demonstrat că ești capabil să te îngrijești și de alții, nu doar de tine.
    Având toate acestea în minte, poate realizăm unde este buba. Ce realizări și rezultate l-au recomandat pe Rareș Bogdan să intre în politică? Începem de departe ca să nu venim brusc și direct acasă: oare ce a făcut, ce a demonstrat Falcă, Bibarț, Ilie Cheșa sau Lazăr Faur înainte să devină ceea ce sunt astăzi, oameni de care depinde bunăstarea sau nenorocirea unei comunități?
    Răspunsul este foarte simplu: nimic sau mai puțin decât nimicul.
    Și atunci rămâne întrebarea: la ce să ne așteptăm, la ce să sperăm? Că se mai întâmplă lucruri bune în oraș nu se datorează lor, dimpotrivă: se datorează celor care mai și fac câte ceva, de multe ori nevăzuți, necunoscuți sau, în cele mai multe cazuri, datorită unor împrejurări favorabile.
    Cu alte cuvinte: ce eșecuri, ce nerealizări? Depinde de unde privești lucrurile…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ati subliniat ideea: ”Eu sunt interesat mai mult de cauze, de mecanismele prin care Aradul a ajuns un oraș fără stăpâni, un fel de turmă de oi fără câini, de ciobani să nici nu mai vorbim.”
      – nu reiese din absolut nico propozitie ceva referitor la cauze sau la mecanismele prin care Aadul a ajuns o localitate prabusita.
      – absolut niciodata nu ati avut o preocupare pe analiza cauzelor.
      – n-ati reusit decat sa introduceti o problema arhicunoscuta, evidenta, banala, vizibila pentru oricine si din orice pozitie cum ca e o problema de mentalitate. Super, ati gasit cauze si mecanisme: mentalitatea (concept fara un continut concret).
      Problema de mentalitate?
      Adica noi astia care nu avem niciun drept de a interveni suntem de vina sau poate sta in caracteristici atavice specifice unui popor inferior (spre deosebire de unguri care sunt superiori? – vezi referirile comparative la guvernarile din perioada Ungariei Mari cand ungurii intrau in politica dupa ce se imbogatea si care-si iubeau orasul mai mult decat pe ei si interesele lor).
      Pentru ca sunteti preocupat de cauze si mecanisme explicati cauzele si mecanismele care au facut din Arad si din toata tara o adunatura de indivizi inferiori cu mentalitate inferioara, neadecvata.
      Nu puteti. Toate cauzele si mecanismele pe care le aveti in cap stau inghesuite in niste clisee vindicative, elitiste, goale de continut, respectiv in ideea ca suntem prosti, noi, in general si romanii in special sau vindecati tot cu niste afirmatii desprinse dintr-un delir: Bibi. e bun, sau rau, Falca e rau, Bilcea e rau, Lazar Faur e rau etc. Nicio referire la cauze, la mecanismul care face ca orice am vrea noi rezultatul sa fie tot ei.
      Nu slab, foarte slab. Un discurs la nivel de betivi de pe terasa unui birt jenant ce vinde marfa contrafacuta dar ieftina.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Având în vedere frustrarea care colcăie în intervenție, nu intru în amănunte.
        Doar două observații: nu am insinuat nimic de unguri și de români, dimpotrivă, am zis, citez, apropo de cauze: …” este o mentalitate generală, caracteristică societăților postcomuniste”. Adică și ungurilor, logic.
        Dar logica pentru Dumneavoastră este una și bună: aia prin care ați alege alții, pe ăia care deocamdată lipsesc. Români, unguri sau nemți, contează mai puțin. Am așa o vagă impresie: atunci v-ați alege pe sine în toate posturile…
        Și în final încă o observație de logică și practică: bețivii nu țin discursuri pe terase jenante, în general doar bolborosesc, nemaivorbind că este firesc să fie ieftin din moment ce este contrafăcut. Problema este, din nou, cum definești contrafăcutul.
        Greu, îmi dau seama…

        +7 voturi
        +1
        -1
        • Totuși …
          ”Eu sunt interesat mai mult de cauze, de mecanismele prin care Aradul a ajuns un oraș fără stăpâni, un fel de turmă de oi fără câini, de ciobani să nici nu mai vorbim.”
          Care sunt cauzele și mecanismele?
          Și da, aveți dreptate, nu este discurs ci doar bolboroseală sau invers: fiindcă este bolboroseală nu este discurs.

          +1 voturi
          +1
          -1
    2. După ce am citit acest articol (și Comentariile atașate), am descoperit într-un alt articol, un termen nou, neștiut de mine (deh…, „omul, cât trăiește, învață!”😀), care descrie excelent comportamentul acestor „revoluționari_de_duminică”, care „înfierează cu mânie proletară – DIN SPATELE UNEI TASTATURI -, pe toți cei din jur.
      Culmea e că, ei înșiși, NU POT ARĂTA NICI O REALIZARE CONCRETĂ pt. COMUNITATE (sau măcar pt cei din jurul lor), dar”arată cu degetul” pe ceilalți, MAI PUȚIN EI !!! 😔
      .

      Acest termen (nou) este: „INDIGNAREA VIRTUOASĂ” și este un termen deja folosit în comunicare. 🤔

      Adică o fecioară care vorbește despre sex, care judecă actul sexual și spune cum ar trebui făcut, dar fără să aibă, măcar habar, ce e aia… (ce-i drept, autorul descrierii termenului, s-a gândit la varianta ideală a „fecioriei”, nu la perversitatea zilelor noastre, unde chiar există „fecioare” care-ți pot da lecții despre sex ! 😂).

      0 voturi
      +1
      -1
      • Cu privire la cel din fața tastaturii care se indignează fără să fi demonstrat ceva vreodată, două aspecte.
        Unul se referă la rolul și la rostul jurnalistului. Ei, dacă Dumneavoastră credeți că un jurnalist trebuie să demonstreze și altceva în afara calităților sale de jurnalist, trebuie să cereți și chirurgilor și alte calități în afara artei operației. Sau fotbaliștilor în afara artei driblingului.
        Pe de altă parte, privind ce a făcut sau n-a făcut cutare, e bine ca înainte să vă aruncați în hăul comentariului virtuos indignat, să vă mai și documentați…

        0 voturi
        +1
        -1
        • Nu, nu m-am referit la AUTORII DE ARTICOLE din ziare/ siteuri , tocmai pt că ACESTA ESTE ROLUL LOR (!!!) Să puncteze derapajele societății și ale guvernanților (deci nu intră la categoria „nu întorc nimic către Comunitate”), ci ,așa cum am punctat ( „…și Comentariile atașate” ) , mă refeream (poate nu foarte explicit), la anumiți COMENTATORI (care , de alfel, se regasesc si la alte articole).
          Eu am punctat strict la acest articol pt ca, dupa ce am văzut vehemența primului comentator, coincidența a facut ca, trecând pe un alt site, sa descopăr expresia descrisă mai sus, care, am considerat că „i se potrivea ca o mănușă” (și nu doar lui, ci și altor „revoluționari_de_duminică”).
          Și, da, chiar dacă și dvs., autorii de articole, SUNTEȚI ÎN SPATELE TASTATURII, vouă chiar nu vi s-ar potrivi termenul de „revoluționari_de_duminică”, având în vedere că sunteți în majoritatea timpului „pe baricade”. 😀
          .
          Sper ca, măcar acum, să fi fost suficient de explicit, ca să nu mai dau naștere la alte interpretări… 😉

          PS: referitor la remarca de „comentariu de virtuos indignat”, poate, dacă nu ați fi și dvs la fel de pătimaș la întoarcerea unui răspuns, ați fi remarcat:
          1. Comentariul meu n-a fost defel indignat, ci mai repede, ironic, poate ușor miștocăresc…😉
          .
          2. Alt aspect (pe care, ce-i drept, nu aveți de unde să-l știți, pt că nu mă cunoașteți personal), e faptul că la mulțimea de lucruri și fapte VOLUNTARE PE CARE LE-AM ÎNTORS CĂTRE Comunitate (atât profesionale, cât și în sfera locativă, unde locuiesc și trăiesc), MI-AM CÅȘTIGAT DREPTUL ca , în pauza dintre diversele realizări, să-mi critic concetățenii care se limitează la „datul din gură”! 😣
          Ok?

          +1 voturi
          +1
          -1
          • Fascinant!
            Eu m-as defecta cu totul daca sistemul meu central al suporta doua idei care se exclud reciproc in aceeasi interventie de cateva randuri.
            Ma acuzi pe mine ca doar dau din tastatura fara realizari si apoi ii spui profului ca tu esti plin de realizari dar el n-are de unde sa stie fiindca nu te cunoaste.
            Din cele doua afirmatii se pot trage doua concluzii logice:
            1. tu ma cunosti si sti ce realizari am sau n-am eu. Nu ma cunosti. Deci afirmatia ta este flasa.
            2. vorbaretii din tastatura sunt doar ceilalti nu si propria persoana. Dubla masura si lipsa de coerenta. Deci afirmatia ta este falsa.
            Tu daca ai vrut sa spui ceva putea sa aduci ceva argumente dar nu, tu te-ai limitat sa demonstrezi ca esti doar o sluga, sluga de formatie, nascut sluga, umil, lingau etc. Te-ai rahatit pe tine sa subliniezi cat esti de destept apeland la tehnici de pachiderm politic: ”am descoperit într-un alt articol, un termen nou, neștiut de mine (deh…, “omul, cât trăiește, învață!”😀)”, apoi ai afirmat in tentativa patetica de a ti se da dreptate ca: ”Alt aspect (pe care, ce-i drept, nu aveți de unde să-l știți, pt că nu mă cunoașteți personal), e faptul că la mulțimea de lucruri și fapte VOLUNTARE PE CARE LE-AM ÎNTORS CĂTRE Comunitate (atât profesionale, cât și în sfera locativă, unde locuiesc și trăiesc), MI-AM CÅȘTIGAT DREPTUL ca , în pauza dintre diversele realizări, să-mi critic concetățenii care se limitează la “datul din gură”! 😣”. Asa ca sa stie profu ca tu nu esti ca mine ci mai destept si foarte responsabil si activ civic.
            Inganfarea specifica semidoctilor sare in ochi din exprimari bombastice care denota o lipsa de cultura majora:
            ”multimea de lucruri si fapte VOLUNTARE”. Toate cuvintele ies din sfera celor care se potrivesc ideii pe care ai vrut sa o exprimi. Ex: ”multimea” – un termen sarac care evidentiaza superba parere pe care o ai tu despre tine. ”de lucruri si fapte VOLUNTARE” – lucruri si fapte, adica obiecte, bunuri donate sau fapte voluntare – induci ideea ca la viata ta ai facut si fapte involuntare sau ca ai actionat silit. Faptul ca ai scris VOLUNTARE cu majuscule arata disperarea ta a exprima valoarea inestimabila a disponibilitatii tale civice.
            Superba exprimarea atat din perspectiva chinului de a scrie cand cu majuscule cand fara, cat si din expresia locativa (poate esti amabil si ajuti vecinele cu plasele pe scari, poate esti responsabil cu contabilitatea asociatiei, poate esti presedinte neremunerat etc.). ”unde locuiesc si traiesc” – ca doar traiesti unde locuiesti (macar pana mori).
            Mai indici si concluzia pe care cititorii trebuie sa o traga, cum ca urmare a evidentei tale valori spre deosebire de a mea.
            Mai folosesti emoticoane, sa fii cool, sa fii simpatic, sa te dai bine, sa demonstrezi obedienta, inferioritate, disperarea dupa o bataie pe umar de genul ”Bravo cutu!, Bravo!”.

            +1 voturi
            +1
            -1
    3. Nu, nu m-am referit la AUTORII DE ARTICOLE din ziare/ siteuri , tocmai pt că ACESTA ESTE ROLUL LOR (!!!) Să puncteze derapajele societății și ale guvernanților (deci nu intră la categoria „nu întorc nimic către Comunitate”), ci ,așa cum am punctat ( „…și Comentariile atașate” ) , mă refeream (poate nu foarte explicit), la anumiți COMENTATORI (care , de alfel, se regasesc si la alte articole).
      Eu am punctat strict la acest articol pt ca, dupa ce am văzut vehemența primului comentator, coincidența a facut ca, trecând pe un alt site, sa descopăr expresia descrisă mai sus, care, am considerat că „i se potrivea ca o mănușă” (și nu doar lui, ci și altor „revoluționari_de_duminică”).
      Și, da, chiar dacă și dvs., autorii de articole, SUNTEȚI ÎN SPATELE TASTATURII, vouă chiar nu vi s-ar potrivi termenul de „revoluționari_de_duminică”, având în vedere că sunteți în majoritatea timpului „pe baricade”. 😀
      .
      Sper ca, măcar acum, să fi fost suficient de explicit, ca să nu mai dau naștere la alte interpretări… 😉

      PS: referitor la remarca de „comentariu de virtuos indignat”, poate, dacă nu ați fi și dvs la fel de pătimaș la întoarcerea unui răspuns, ați fi remarcat:
      1. Comentariul meu n-a fost defel indignat, ci mai repede, ironic, poate ușor miștocăresc…😉
      .
      2. Alt aspect (pe care, ce-i drept, nu aveți de unde să-l știți, pt că nu mă cunoașteți personal), e faptul că la mulțimea de lucruri și fapte VOLUNTARE PE CARE LE-AM ÎNTORS CĂTRE Comunitate (atât profesionale, cât și în sfera locativă, unde locuiesc și trăiesc), MI-AM CÅȘTIGAT DREPTUL ca , în pauza dintre diversele realizări, să-mi critic concetățenii care se limitează la „datul din gură”! 😣
      Ok?

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.