luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Da, iubiții noștri arădeni, suntem în pom. Iar pomu’ e în aer…

  de E. Nola | 6 decembrie 2021, 8:10 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  0

  Săptămâna arădeană a început, în mod excepțional, luni.
  Atunci când Dorel a plantat un pom pe bulevard, la marginea trotuarului, dar exact în dreptul trecerii de pieton. V-ați dat seama, desigur, că vorbesc de săptămâna administrației arădene. Nu doar orășenești, adică nu doar Bibi Bibarț, ci și județene, recte Iustin Cionca. Mai exact, Iustin Marinel Cionca Arghir. Poate fi cu liniuță sau fără, contează mai puțin, ceea ce contează aici este că ei doi, Bibi și Marinel, ca să n-o mai complicăm, se raportează la administrarea noastră, a arădenilor, indiferent dacă suntem din oraș sau din județ, ca ciocanul și nicovala la cauza socialismului.

  1 1
  Și ca să vedeți că nu exagerez, săptămâna a continuat cu o admonestare a lui Bibi către Dorel și extragerea pomului plantat pe bulevard în așteptarea semnalului verde al semaforului. De la el am aflat că pomul nu era de iarnă, adică nu era bradul care ne va înștiința că suntem în luna Decembrie, a fost un pom oarecare, pus acolo de vestitul Dorel, cel care, dacă Bibi nu-i atent, îl înlocuiește cât ai zice pește.
  Mai precis pom, fiindcă săptămâna a continuat cu anunțul lui Marinel, zis și Iustin Cionca, privind pomul de Crăciun din fața Consiliului Județean. Iustin, rar pomenit Marinel, ne-a împărtășit cu bucurie că este vorba de un pom mai deosebit, unul ecologic, făcut din ramuri și rămurele, fără să se taie vreun brad sau molid adevărat din pădurile pe care nu demult le-a ocrotit Bibi, pădurarul din Târnova. Cel care, puteam deduce, acum plantează, spre rușinea noastră, un ditamai pom, brad sau molid, în fața primăriei, distrugând astfel sistemul ecologic al orașului, județului și, poate, chiar a lumii.

  2
  În acest moment a intervenit, indirect, e drept, și Moșu de la Bruscles, postând două tramvaie și urându-ne Crăciun fericit. Puteam deduce că nici tramvaiele nu le datorăm lui Bibi, cel care plantează tot felul de pomi aiurea, ci lui și eventual celor care sunt cu el, înainte de toate Marinel, Lazăr și, nu în ultimul rând Ilie. Da, de Cheșa vorbim aici, că doară altfel nu puneau un viceprimar pesedist în coasta lui Bibi.
  Și dacă toate acestea nu erau de ajuns, a intervenit și Sergiu, da de Bîlcea vorbim, cel care în calitate de fost candidat la primărie scos din cursă de Bibi, dar actualmente parlamentar la Bucale, a declarat că nu este de acord cu majorarea taxelor și impozitelor așa cum le vrea Bibi. Ba mai mult decât atâta, cu o zi înainte de a fi fost inaugurat pomul din fața primăriei, a lăudat pomul lui Marinel din fața Consiliului Județean, atât de frumos. Ecologic și adevărat liberal.

  2 1
  Nu știu, dragii mei, poate realizați și voi, după toate acestea, în ce situație ingrată se află Bibi. Nu are pe nimeni în partid, e înconjurat de controlori precum Lazăr și Ilie, dar situația este departe de a fi biblică. În afara lui Cristi Varjasi și Rondul de Seară nu are pe nimeni și nimic care să îi țină măcar tava între două ședințe de consiliu în care sau nu se ajunge la nimic sau se va decide în funcție de ce zic cei din jur, sus și lateral.
  Și ca să revenim la săptămâna arădeană a așteptării – nu știm ce, dar Crăciunul și Anul Nou în mod sigur – duminica, în cele din urmă, a anunțat și sărmanul Bibi deschiderea Târgului de Crăciun și inaugurarea pomului deloc ecologic și aproape nonliberal din fața Primăriei. Atât a putut, atât a făcut: l-o pus pe Dorel să scoată pomul de pe trotuar și a aprins beculețele în fața Primăriei și în parcul Eminescu.
  N-am fost pe acolo – mai nou ajunge să stai pe FB ca să afli orice -, dar primele reacții sunt parcă postate de oamenii Moșului de la Bruscles, plus Marinel, Lazăr, Ilie și Sergiu. Că e vai ș-amar, că e urât, murdar și fără nicio noimă, numa Târg de Crăciun nu e. Orice ar face Bibi, primește peste nas, mai că îmi vine să mă duc la el și să-l îmbărbătez: lasă-i în plata Domnului și apucă-te pe bune de treabă!
  M-aș duce pe bune, dar am așa o simțire, un presentiment, ca să par mai cult decât sunt, că m-aș duce degeaba. Faultat din toate părțile – nu uitați, el l-a votat pe Orban – Bibi joacă la așteptare, sperând în ceva în care sperăm și noi, dar nu pentru ce speră el. Nefiind capabil de ceva serios după capul său, fără fantezie și proiecte pe bune, așteaptă vremuri favorabile pentru a putea face nimic în aplauzele noastre.

  3 2
  V-am prezentat o situație care explică de fapt de ce nu se întâmplă nimic pe aici în favoarea orașului și a arădenilor. De ce totul e o mascaradă umflată din cuvinte și postări pe Facebook, în timp ce orașul se afundă într-un provincialism de-a dreptul puturos, iar cei care au capacitatea și curajul pleacă spre locuri mai calde. Nu am fost în stare să ne întreținem cea mai veche clădire de teatru din țară, nu suntem în stare să punem măcar covoare de iarbă între liniile de tramvai, vindem și CET-ul pe bani mărunți, nici dracu nu mai vine la noi decât să mai facă o afacere cu prostănacii.
  De asta am început cu pomul și voi termina tot cu el. Da, oricine zice altceva minte sau e prost: Aradul e condus de niște demagogi venali, incapabil de cel mai mic gest de a face ceva în folosul comunității. E dureros să spui asta, acum în prag de Crăciun, dar asta este, măcar să nu ne mințim în continuare pe noi înșine.
  Așa că eu voi cere de la Moșul – scriu toate acestea în după amiaza de 5 Decembrie -, să ne aducă, dacă o mai găsește pe undeva, în locul minții noastre cea de toate zilele, mintea noastră cea de pe urmă…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.