joi, 5 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Încetinitorul de particule – Care-i buba cu Bibi?

    de E. Nola | 7 noiembrie 2022, 7:58 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

    15

    Uitându-ne în jur, aruncând mai multe priviri asupra situației în care ne aflăm, nenorocirea ni se înfățișează în absența speranței.
    Bun, știm că „domnia” de două decenii a lui Ghiță Falcă e pe terminate, sesizăm luptele surde care se dau în jurul său, fie că e vorba de Călin Bibarț susținut din umbră sau puzderia de profitori din jurul omului care s-a mutat de la Brad la Bruxelles via Arad.
    Numai că ne uităm degeaba, nicăieri și niciunde nu găsim un om sau mai mulți oameni care să ne satisfacă așteptările, speranțele de mai bine. Măcar unul la care dacă ne gândim începem să zâmbim mai încrezători, gândindu-ne că poate ăsta. Unul serios și inteligent, priceput, chiar viclean și tupeist care să reprezinte și interesele noastre, nu doar pe cele ale lui ca persoană.

    1
    Uite, să începem cu Bibi, în fond el este cel care pentru prima oară a contestat, chiar dacă în surdină și oarecum jenat, aberația pe care Falcă a instaurat-o la Arad.
    Problema cu el este că nu are nici perspectivă, nici greutate. Ca om este în mod evident unul care poate fi considerat simpatic. Zâmbește mai mereu, spune lucruri care au sens și schepsis, face altele care dacă ar fi cum le prezintă, ar putea fi chiar folositoare. Pe urmă este clar că se află într-o defensivă continuă, este contrat și obstrucționat fără întrerupere de cei care execută „indicațiile” omului de la Bruxelles, deci, oarecum, el este victima și nu agresorul, ceea ce, din nou, poate trezi simpatia în cei mai puțin atenți.
    Ajunge să ne uităm la gesticulația sa din săptămâna trecută în jurul fostului său liceu și al terenului de sport aproape de terminare ca să vedem unde e îngropată pisica.

    2
    Bibi al nostru, zâmbind fără oprire, s-a dus la inaugurarea noii biblioteci a fostei sale școli, o ceremonie cu dichis din câte ne-am dat seama. Frumos, nimic de zis, dincolo de gest însă nu am prea văzut mare lucru nici măcar în cronicile unse cu creme alese din presa amicală, cam subțire, a lui Bibi, fără prea mare impact. Chiar dacă, prin Cristi Varjasi, ea, această presă, se intersectează ciudat cu directorul teatrului, din ce în ce mai prezent la Strada TV.
    Și dacă tot a fost acolo, a doua zi Bibi a făcut și o vizită, am spune de lucru, la șantierul terenului de sport aflat cam de multișor în faza de finalizare. Insistăm pe eveniment, în fond Specialul se ocupă de la început  de mersul treburilor de acolo. Până aici perfect, însă ceea ce a urmat poate trece drept o ilustrație la ușurința politică și administrativă a edilului numărul unu al orașului nostru. Zâmbete din nou, în umbra celor două doamne din conducerea liceului, și iată printre cele două Bibi găsește și punctul critic: niște chiștoace de țigări și pahare de plastic lăsate de-a valma pe lângă o bancă din incinta „complexului” sportiv, ca să nu-i spunem altcumva.
    Observația primarului, gesticulația sa revoltată nu lasă loc îndoielii: iată, cine strică treaba în oraș, aceștia sunt, cei care nu au respect și atenție pentru munca la sacrificiu a administrației conduse de el.

    3
    Nu-i mare lucru, dar trebuie totuși să atragem atenția lui Bibi că nu asta este buba: tinerii care se retrag seara târziu prin locuri lăturalnice la o țigară și o discuție cu o băutură ieftină există de când îi lumea și vor fi și în continuare. Cel puțin atâta timp cât vor fi tineri și bătrâni în acest oraș. Numai că, din câte știm cel puțin, primăria are la dispoziție o poliție locală care, printre altele, tocmai cu asta ar trebui să se ocupe: să supravegheze aceste locuri și, eventual, să îi pună pe acești tineri să ducă mizeria acolo unde îi este locul. Nu de alta, dar există și gospodărire comunală locală. Doar în șoaptă spun, a fost de mult vremea când eram și eu tânăr, pentru niște polițiști adevărați nu e mare lucru să identifice aceste locuri și să-i mai educe pe acești tineri. Asta dacă își fac treaba cum trebuie, normal.
    Dar, prins în revoltă, ghidat de cele două doamne, Bibi a scăpat esențialul la măreața realizare întârziată: lucrarea e de mântuială, chiar dacă la o primă privire arată bine: culori multe și deocamdată pătate doar de câteva mucuri de țigară. Însă în realitate iluminatul este nesatisfăcător – mă rog, Bibi a fost în vizită în timpul zilei -, dar ce este și mai jenant că terenul nu ține cont de reguli de bază în activitatea sportivă, în frunte cu regula de aur a alergării pe piste cu stânga spre interior.

    4

    Aici se aleargă cu dreapta – e vorba de modul în care au fost desenate pistele – nerecomandat de specialiști datorită forței centrifuge în curbe și care afectează inima sportivilor. Și mai sunt și alte probleme tehnice de natură sportivă la desenarea terenului de la Moise Nicoară, așa cum am aflat din câteva comentarii ale unor oameni care chiar se pricep.
    Așadar, vizitele lui Bibi la Moise Nicoară au fost chiar tipice pentru el: zâmbete și bunăvoință, minus pricepere și spirit de edil adevărat. Adică de cel care face și drege pentru comunitate pe bune, nu doar mimând ceva care ar trebui să fie, dar nu este.
    Totuși, problema cea mare este că mai bun nu prea avem. Sau am avea, dar nu vor, au altă treabă. Se ocupă de afaceri, își văd de treaba lor, neavând încredere în activismul politic și în cei care reprezintă acest activism.
    Fiindcă dacă ne uităm în jur, să vedem cine e vizat să îl înlocuiască pe Bibi, mai bine rămânem cu el…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Domnule Notaros, chit ca m-ati etichetat cu ceva vreme in urma ca fan Bibart, ceea ce e o exagerare, totusi, trebuie sa incercati sa priviti putin si dintr-o perspectiva diferita. Fara a-l victimiza pe Bibi, sa nu omitem niste fapte reale. Adica, aproape toate posturile cheie cu care primaria trebuie sa colaboreze sunt pe mana unor oameni vechi de partid, opozanti, evident, ai lui (si partidul nu uita si nu iarta afrontul adus la alegerile trecute). La Compania de apa e Geanina, la Gospodaria Comunala e Maris, ca sa dau doar doua exemple. Cam peste tot sunt oameni care au fost sub controlul direct al lui Falca, acum sub controlul binomului Geanina-Cionca, cel care incepe sa-l deranjeze deja pe „faraon”. Lucrurile sunt extrem de complicate, apele tulburi inca, si pana se limpezesc ceea ce face Bibart e o echilibristica inteligenta, orice miscare brusca putand face valuri necontrolabile. Si va mai spun ceva: oricine ar veni in locul lui ar fi in aceeasi situatie, ba chiar mai vulnerabil, fiindca macar Bibi are o parte (mare-mica, nu stim exact inca!) din partid alaturi de el. Cam astea ar fi, pe fuga, cateva idei…

      +10 voturi
      +1
      -1
    2. Cheia la următoarele alegeri va fi prezenta Bibart nu cred ca va lua mai mult decât a luat, în Arad PNL stagnează nu are votanți noi dar cei pe care ii au, sunt o parte din angajații din deconcentrate care depind de partid și religiile neoprotestante cărora li sa aprobat fiecare cerere pt câte un teren.
      În schimb în partea cealaltă exista mult loc de creștere Fifor nu va mai lua nici cât a luat dar lui Wiener i-au crescut șansele considerabil diferența de 2700 de voturi de la alegerile trecute avute de Bibart în plus se poate răsturna în favoarea lui prin simpla creștere a prezentei.
      O schimbare a dictaturii galbene după 20 de ani poate ajuta la oxigenarea vieții orașului un alt primar poate începe procesul de demantelare a camarilei instalate în Arad.

      +1 voturi
      +1
      -1
    3. Ati ajuns la final la concluzia ca nu avem mai buni ca Bibi fiindca ”nu vor, au altă treabă. Se ocupă de afaceri, își văd de treaba lor, neavând încredere în activismul politic și în cei care reprezintă acest activism.”
      Chiar credeti ca astea-s cauzele pentru că oamnii nu au ce alege? Serios?
      Apoi ar mai fi si votul sanctiune ca doar stiu ca nu sunteti adeptul raului cel mai mic, adica a raului. Problema nu e Bibi ci clanul mafiot PDL-ist continuat sub sigla unui PNL din care n-a mai ramas ABSOLUT nimic, nici valori, nici doctrina, nici oameni – un mare NIMIC corupt, laș și impostor așa cum șade bine băsiștilor.
      Eu as indemna oamenii sa NU voteze PDL/PNL. Să voteze orice altceva, să voteze independenți, să-și anuleze votul sau chiar să nu se prezinte … ca asa poate avem sansa sa scapam de mafia asta aroganta, primitiva si hoata. Ar fi capabili aradenii de asa ceva sau sunt inca exemplul tipic de suferinzi de sindromul Stockholm (victime bovine fara speranta, fara orizont, captivi abuzatorului de care in final se leaga psihic, se îndrăgostesc, printr-o cedare dezumanizanta, idioată, dementă)?

      +2 voturi
      +1
      -1
        • Nu exista candidati dezirabili printre politrucii cu liber de la sefii de partide, așa că nu pot da niciun nume. Candidați reprezentativi am găsi dacă am căuta și altundeva decât printre protejații marilor politruci. Problema este că sitemul electoral pe liste de partid nu permit nicio șansă niciunui candidat fără susținere politică. În condițiile astea de democrație de 2 bani în care vom avea de ”ales” doar dintre proeferații unui partid sau altul, adică dintre nemernicul infect al partidului A și alt nemernic tot infect sin partidul B, singura soluție pentru a demola construcșia hoață, grețioasă, coruptă, impostoare și tupeistă de sorgine băsistă este să votăm altceva, să ne anulăm votul sau nu să nu ne prezentăm.
          Răspunsul la întrebarea care ar fi candidatul (deși sunt mai mulți) este: ORICARE numai să n-aibe legături cu fostul și actualul PDL sau NICIUNUL că cealaltă opțiune, adică tot Bibi, înseamnă răul cel mai mic – o abordare de suferind de sindrom Stockholm. Nu se paote să ți se demonstreze de 5-6 ori că PDL-ul chiar rebranduit nu este cpabil decât de combinația hoție-prostie și tu să mai speri că data viitoare va fi altfel, adică mai bine.

          0 voturi
          +1
          -1
            • Nici n-am zis ca n-ar fi o creatie PSD-ista. Ziceam doar ca la Arad ciuma e galbena. Eu mai spuneam sa nu votezi PDL nu sa votezi PSD decat daca asa-ti da inima ghes. Ș-apoi este interesant de văzut cum aceste două mari partide, unul mai infect ca altul, și-au dat mâna peste țară să-și aranjeze sistemul electoral cel mai convenabil lor – ideea e că nici PDL/PNL nu a căutat să schimbe ceva în sensul ăsta, la fel cum n-au încercat nici UDMR-ul sau USR-ul, ba chiar s-au opus.
              Problema nu este un partid sau altul, deși alții mai reduși ar crede că dacă în locul lui X vine Y va fi mai bine – așa cum văd că nivelul tău de cultură te lasă să lâncezești în clișeul că dacă critici în stânga ai fi de dreapta, că dacă urăști PSD-ul înseamnă că trebuie să susții PDL_PNL-ul. Aș încerca să-ți propun nuanța: că avem pe de o parte niște partide corupte, fiindcă așa le motivează acțiunile mecanismul electoral pe care sunt construite și de partea cealaltă cetățenii, pe care sistemul electoral nu numai că nu-i ajută dar le și interzice să voteze altceva decât candidați puși cu mânuța de șefii partidelor. Și după asta avem alți cetățeni care într-o sclipire de genialitate realizează că noi suntem de vină că nu votăm ce trebuie deși noi nu avem voie să votăm ce vrem, vezi deșteptul ăla care debita clișeul cu fiecare nație își are liderii pe care-i merită. Adevărul că nici cea mai infectă nație din univers nu merită așa lideri și astfel aș spune că avem acei lideri pe care-i tolerăm fiindcă suntem prea vaci să-i aruncăm la gunoi.

              --1 voturi
              +1
              -1
    4. Mai comentând pe-ici-pe-colo, și studiind reacțiile la aceste Comentarii, nu pot decât să spun, din nou și cu O MARE TRISTEȚE, că „fiecare nație / comunitate, își are conducătorii pe care și-î merită!”, chiar dacă, majoritatea nu vor fi de acord cu această afirmație și se exclud categoric din sfera ei de aplicabilitate.🤔

      De curând am lăudat initiativa Presedintelui Germaniei pt. obligativitatea „unui an de muncă în folosul comunitătii”, pt a mării coeziinea între oameni și spiritul voluntariatului.😀
      Nu are rost sa va spun câte reacții negative am avut de la cititori, care, când au auzit de muncă, voluntariat și reguli, „s-au speriat ca dracul de tămâie!”, majoritatea considerând „comunism” regulile, munca și voluntariatul pe care l-au făcut nemții, dupa al 2-le Razboi Mondial, pt. a ridica Germania din ruine.; … sau alții care considerau că „doar Planul Marshall”, singur, FĂRĂ MUNCA ASIDUĂ a nemților și respectare unor REGULI STRICTE, a ridicat Germania unde este acum…

      La fel și când transmiteam „iubitorilor de spații verzi” (și eu sunt unul dintre aceștia) , că NU E SUFICIENT SĂ ȚI LE DOREȘTI și să le admiri, mai TREBUIE SĂ PUI MÂNA să le și intreții. Din nou am avut parte de reacții negative…

      Și atumci, voi chiar credeți că are vreo șansă, în fața unor astfel de cetățeni (nu toți, dar, din păcate MAJORITARI), un LIDER ONEST și MUNCITOR care vine și le spune:
      „Eu mă voi stradui SĂ SERVESC Comunitatea, cu toată inteligența și puterile mele, dar nu vin nici să fiu doat SLUGA comunității și nici BĂTAIA EI DE JOC! De aceea, și voi, Comunitatea, VA TREBUI SĂ RESPECTAȚI REGULILE și MUNCA CELORLALȚI și, n-ar strica să mai puneți și voi mâna să mai faceți câte ceva…” 😉
      Cam acesta ar fi mesajul unui LIDER ONEST și GOSPODAR, pt că acesta nu vine să-și piardă timpul cu toți puturoșii și nesimțiții; el, dacă vine, VINE SĂ FACĂ TREABĂ și să lase în urma lui ceva bun, frumos și util…. Câți credeți ca ar urma un astfel de lider, făra să aiba pretenții la favoruri, excepții sau alte abateri de la reguli, dar DOAR pt. ei ?

      Deci, cam ce șansa credeți că ar avea acesta, la Alegeri, cu un astfel de mesaj, contra unuia cu mesaje din categoria: „minte-mă/ aburește-mă, dar minte-mă/ aburește-mă frumos!” ? 😎

      În concluzie, eu zic să ne mai uităm și la noi înșine (deși nu ne place) de ce doar „non-valorile” au șanse de promovare în societatea în care trăim: poate pt că ele sunt „după chipul și asemănarea” COMUNITĂȚII CARE I-A PROMOVAT ? 🤔

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Greșit pe ici pe colo, prin puncteșe esențiale. Vorbeai de reguli stricte, de voluntariat, de preferințele electoratului pentru demagogie etc. Clișee. Întrebarea este ce ar trebui făcut să corectăm ce este greșit? Pentru asta trebuie să faci o listare a problemelor (reale nu cele care dau bine sau cele identificate de liderii politici fiindcă astea-s selectate dintre cele care le convin lor) și apoi să deschizi o sesiune de colectare de soluții, una tot reală, nu o mizerie simulată în care au acces doar niște politruci ci limitele, interesele lor parazite și șmecherelile lor. Ăsta este începutul și nu văd pe nimeni dispus să facă primul pas (poate și pentru că cei care ar putea deschide un astfel de proces sunt tocmai cei care intuiesc consecințe negative pentru ei) și din păcate, nu mai există organizații civice serioase (cam toate au fost deturnate de la interesul public spre interese meschine, personale, de grup, de partid).
        Dacă tot vorbeai de reguli stricte propune tu o regulă care să raspundă unei probleme reale … și vei observa că clișeele nu mai țin de cald. Dacă reușești eu mă angajez să te susțin – și stau așa foarte liniștit că nu vei reuși să faci altceva decât să propui pseudosoluții la probleme marginale eventual cu impact de imagine din categoria ”gargară pentru proști”.

        --1 voturi
        +1
        -1
        • Of, of…
          Ce bună-i teoria, practica ne omoară…!
          Dragul meu, când vâd teoriile pe care le susții, e clar că trăim în două lumi paralele: eu, PRINTRE O MULȚIME DE OAMENI REALI, în mare parte „de la talpa societății” – și-i văd zilnic cum se comportă, cum gândesc, cum reacționează…, iar tu, ÎNTR-O LUME UTOPICĂ , iluzorie, pe care, probabil ți-ai creeat- o trăind într-un mediu destul de ermetic la lumea reală, dar, posibil, deschis la lumea virtuală (care, îti spun eu, DIFERĂ RADICAL de cea palpabilă!). 😣

          CU CINE VISEZI SĂ FACI CEEA CE PROPUI, când tot Sistemul e acaparat de oameni mediocrii și sub-mediocrii, care au grijă ca în Sistem să nu poată pătrunde alții?
          Cum să faci „revoluție civică” cu o mulțime de oameni care „se prostitueaza” pt. firmiturile de la masa mediocrităților care ne conduc sau cu alții care le este foarte bine să se complacă „in dolce far niete” și să se lamenteze continuu ?

          Este o vorbă din bâtrâni:
          „Dumnezeu te ajută, dar nu-ți bagă în traistă!” 😉

          Poate ceea ce spun sunt „clisee”, dar sunt „clisee” DIN REALITATE: nimeni , „ever” nu -i va păsa să-ți schimbe viața mizeră, dacă nu îmcepi TU ÎNSUȚI SĂ FACI O SCHIMBARE în modul tău de viața și de deciziile pe care le iei.

          PS1: Știi ce e ciudat? Că abia cånd le-ajuns „funia la gât” (ex: o boală gravă), oamenii , brusc, REUȘESC SĂ FACĂ SCHIMBĂRI MAJORE în viața lor, dar până atunci nu!
          Se pare că arădenilor încă „nu le-a ajuns funia la gât”. 😉

          PS2: Ce reguli stricte să mai inventez decăt câteva care AR TREBUI să fie stricte (Constituția, Codul Penal, etc
          ), dar ne place să le aplicâm „după ureche” sau „după interes”, și nu, nu doar politicienii (ei în mod deosebit), dar si o bună parte din restul cetățenilor … 🤔

          +3 voturi
          +1
          -1
          • Toate bune și frumoase …
            În concluzie rețin că nu merită să încercăm, că încercarea este naivă. Chiar și așa merită să încerci. Că lumea nu merită? Chiar și atunci!
            Dacă nu vezi reguli stricte de propus îți sugerez să-ți concentrezi atenția pe zona pe care deja ai identificat-o, aia cu ”dar ne place să le aplicăm “după ureche” sau “după interes”, și nu, nu doar politicienii (ei în mod deosebit), dar si o bună parte din restul cetățenilor …” cu centrarea pe partea cu politicienii (categoria care are monopolul modificărilor legislative, de sistem) care nu sunt selectați printr-un joc democratic real.
            Și apoi este foarte trist ca în numele maturității, a experienței, a contactului cu plebea, la firul ierbii, nu doar să rămâi pasiv ci chiar să te activezi ca opozant al schimbărilor.

            0 voturi
            +1
            -1

    Scrie un comentariu

    7 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.