Încetinitorul de particule – Bufnițele din plastic vor păzi gunoiul arădean. Putem dormi liniștiți în continuare

  Pentru liniștirea cititorilor mei – mult mai avizați decât cititorii lor – declar acum și aici cu mâna pe inimă – m-am și oprit pentru asta din scris, ținând chiar o clipă de aducere aminte – că nu am nimic împotriva măsurilor unei administrații în slujba orașului și a cetățenilor care îl locuiesc. A orașului și a arădenilor, cum ar veni.
  Nu am nimic împotriva construirii unui nou pod peste Mureș, sunt pentru piste de biciclete funcționale și sigure, vreau o zonă centrală cât mai mare liberă de mașini și motociclete, doresc, cam de mult e drept, ca Cetatea să devină un nou centru al urbei, visez ca frumoasele clădiri din centru să revină la strălucirea lor trecută și să se umple la parter cu magazine și boutique-uri demne de un oraș care se respectă chiar dacă se află la marginea Europei.


  Doresc toate astea și multe altele – am fost, de exemplu, încântat să aflu că, în sfârșit, Aradul va produce 100 de tramvaie pentru circulația din capitală – chiar dacă nu am speranțe prea mari, nu mă mai văd ca în această viață să mai cutreier odată orașul cu sentimentul puștanului de acum jumătate de secol, copleșit de câte îi poate oferi un oraș ca Aradul.
  Pesimismul meu izvorăște din neîncrederea în cei care ar fi chemați să realizeze toate aceste lucruri, acea administrație monopolizată politic de vreo două decenii, de parcă am fi în continuare în anii optzeci ai secolului trecut. Un monopol care produce neaveniți și afoni administrativi pe bandă rulantă, culminând mai nou cu primarul Bibi, cel care în loc să fie un fel de „părinte” al orașului, devine pe zi ce trece o atracție turistică în sine, un spectacol cu „bohoți”, așa cum vedeam tot acum câteva decenii prin corturile care se instalau pe la UTA sau alte locuri primitoare pentru astfel de spectacole.
  Nu e vorba doar de acțiunea „Cucuveaua salvează Bulevardul”, declanșată în săptămâna care a trecut și la care voi reveni în cele din urmă.


  Explicațiile sale la ședința de joi a CLM, acolo unde au votat unanim un împrumut de 100 de milioane, exemplifică plenar habarnismul și lipsa unui minim simț de responsabilitate în funcția în care a fost ales, e drept de o parte infimă a arădenilor. Am aflat, așadar, că împrumutul nu va fi de la BERD, ci accesând piața bancară liberă – pentru orice puștan care studiază economie în clasa a XI-a e clar că asta înseamnă mult mai mult decât 100 de milioane -, dar și că trebuie să ne grăbim, iar pentru asta Bibi a cerut sprijinul și participarea tuturor consilierilor, indiferent de partid.
  Nu știu dacă pricepeți exact: de fapt, cu un an jumătate înaintea termenului de predare a podului de peste Mureș care ar uni Șaguna cu Aradul Nou, nu există nimic concret, nu s-a făcut nimic în afara unor desene de imagine privind cum va arăta viitorul pod. Nu există proiectant, nu există executant, nu există bani, nimic din cele care ar fi necesare pentru declanșarea lucrărilor. Există însă vorbe de clacă, există Bibi care cere consilierilor să participe, pesemne, la găsirea unei bănci care să împrumute orașul.


  Habarnismul administrației și al consilierilor care o deservesc produce asemenea momente absurde – USR, deși tare prezentă pe FB, nu a avut nici priceperea, nici curajul să ia la întrebări habarnismul bibicesc – pe care dacă le recepționezi, trebuie să fii tare limitat să crezi că la sfârșitul anului viitor vom avea un nou pod peste Mureș. Nu, nu vom avea – fac pariu cu cine vrea – și nu vom avea nici alte cele, dintre cele înșirate nostalgic la început.
  Vom avea în schimb cucuvele sau bufnițe, depinde de abordare, de plastic prin copacii de pe Bulevard.
  Mă rog, din ce-o fi, nu de alta, dar specialiștii nu recomandă imitații palide, ciorile fiind păsări foarte deștepte, sunt în stare chiar să rețină figura umană care le amenință.

  Așa că, vedeți, Domn primar, trimiteți pe alții împotriva ciorilor, să nu vă atace la un rond mai de seară, așa. Și mai vedeți că lupta împotriva ciorilor care se aciuiesc prin orașe începe, tot conform specialiștilor, prin grija cu care se ocupă cei chemați de gunoaiele orașului. Fiindcă ciorile nu vin așa de pamplezir, vin pentru mâncare și fiind omnivore, un oraș murdar, cu gunoaiele anapoda reprezintă pentru ele adevărată mană cerească, ca să mă exprim mai eufemistic și zburător așa. Cu alte cuvinte, prima măsură împotriva acestor păsări mai inteligente decât CLM-ul la un loc este să ții orașul curat, prezența lor masivă, așa cum e în Arad, indicând clar că avem de-a face cu un oraș murdar, neîngrijit, în care gunoaiele, resturile sunt pe toate drumurile.
  Altfel vă urăm toate cele bune, Domn primar, în fond vă descurcați binișor în situația în care nu aveți nicio calificare sau talent de administrator – asta ca să nu mai vorbim de cele de lider – reușiți să convingeți și pesediștii și useriștii să voteze un proiect despre care nu știu nimica în afară de ce tot îndrugați Dvs acolo. Să tot facă ei mișto pe FB, dacă tot votează ce și cum vreți, atâta bai să fie.
  Fără să mai vorbim de faptul că ați ajuns cu bufnițele în presa internațională. Normal că Fifor și alții ca ei care se dau mari pe FB, dar votează ca bufnițele din copaci, pot doar visa la așa ceva…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ce să facă și INCAPABILUL, umblă cu “pupezele”. Că deh, la asta ar trebui să se priceapă, că în rest a demonstrat-o că-i paralel. Nici să mintă nu o face cum o făcea fostul. Îl ghicesc și copiii. La un singur lucru ia notă de trecere, … atunci când este să se facă de kk, pe el și orașul nostru. Huoooooo!!!!

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.