Video | Focul care n-a putut fi stins cu apă. Incendiul declanșat noaptea la 1, în incinta unei societăți cu sediul în Vladimirescu, este ținut încă la secret
Ițele informației pe care o redactăm sunt destul de greu de descurcat, întrucât personajul principal pare a fi o societate, Demeco, destul de controversată, din Bacău, despre care am scris de mai multe ori. Și nu doar noi, cei de la Special Arad, dar și alte redacții din țară.
Spre exemplu, în 2017, scriam că transporta tone de deșeuri (cu miros înțepător) din Combinatul Chimic din Vladimirescu către o balastieră din Sâmbăteni și le acoperea cu pământ, iar un an mai târziu, în 2018, că încerca să construiască un incinerator de deșeuri periculoase în incinta aceluiași combinat. Cetățenii au semnat atunci o petiție către administrația locală, iar incineratorul nu a mai fost construit. Însă, cu toate astea, incidentul de joi noaptea, ne face să ne punem multe semne de întrebare cu privire la activitatea „undercover” a acestei societăți.
Incendiu stins obligatoriu cu pământ
Știrea de vineri dimineața, ar fi fost că la ora 00:41, joi spre vineri, arde ceva în zona fostului mamut chimic. Un apel la 112 anunța izbucnirea unui incendiu în incinta firmei Demeco, care are teren și clădire amplasate în zona fostului Combinat. Acolo ardeau aproximativ 20 de metri pătrați de deșeuri fiind afectat și un motostivuitor.
Dacă acele deșeuri sunt periculoase sau nu, nu știm și nici nu își asumă nimeni să ne spună- deocamdată, dar ceea ce știm este că incendiul nu a putut fi stins cu apă, ci doar acoperit cu pământ. De fapt, chiar asta li s-a strigat pompierilor care au fost chemați de martorii din zonă să stingă focul. „Nu folosiți apă” – lucru care ne face să credem că bodyguarzii care se aflau în incintă știau și de incendiu și nu au vrut să îl anunțe și știau și că în prezența apei, materialele care ardeau puteau face o reacție periculoasă. Dar nici asta nu ne spune nimeni…
După ce am stresat purtătorii de cuvânt de la ISU cu întrebările noastre, am obținut o posibilă explicație: incendiul ar fi fost declanșat de o „reacție chimică- scânteie generată de reacție chimică (autoaprindere)”. Atât. „Fucking shit” ar spune mulți, iar noi nu facem excepție…
Conform codului CAEN, această clasă include deșeuri – despre care vorbesc cei de la ISU- incluzând substanțe explozive, oxidante, inflamabile, toxice, iritante, nocive, cancerigene, corozive, infecțioase sau alte substanțe și preparate nocive pentru sănătatea umană și pentru mediu.
(Containerele în care au fost transportate deșeurile )
Managerul societății o învârte de … nu mai înțelegem nimic
Potrivit surselor noastre – încă nu știm de ce trebuie să păstrăm sub tăcere aceste surse, fiind vorba de doar un incendiu mic…- deșeurile care s-au aprins joi noaptea pe platforma firmei Demeco provin de la o firmă ce activează în industria metalurgică din Târnăveni, județul Mureș. Noi știm, tot pe surse, că au fost duse cu o noapte sau două înainte, de undeva din zona Sântana (vă amintiți probabil ca am scris că acolo oamenii se plâng de fumul și mirosul amețitor pe care l-ar degaja o fabrică ce are ca obiect de activitate prelucrarea aluminiului), deșeuri și aruncate exact în locul unde a izbucnit incendiul.
Am luat legătura cu managerul Demeco la Arad, Mirel Pană, care ne-a spus că: „Este o grămăda de cenușă, de zgură, de la o firmă din industria metalurgică, care s-a autoaprins, nu vă pot spune care deoarece și firma aceea dorește să afle ce s-a întâmplat mai exact. Din buletinul de analiză nu reiese că ar fi fost ceva periculos și nu înțelegem de ce a făcut reacția pentru că toată platforma noastră este autorizată. Din 2015 nu ne-am confruntat cu asemenea cazuri.
O problemă necunoscută, dar rezolvăm. Dacă este să ne luăm după buletinul de analiză, reiese că încadrarea lor (n.red. a deșeurilor), din momentul în care au intrat în stația noastră, ele instantaneu au devenit nepericuloase după tratarea cu inercem. Credem că a fost doar o reacție puternică exotermă de oxidare. Cam asta ar fi. Bine că nu s-a întâmplat altceva mai grav, doar un utilaj de-al nostru a fost afectat. Este o chestie care ne-a luat pe toți prin surprindere”, ne-a declarat acesta.
În completarea declarației managerului noi subliniem că în 2017, când scriam că tone de deșeuri sunt duse la Sâmbăteni, nu ne-am putut apropia din materiale din cauza mirosului înțepător…
Comisarii Gărzii de Mediu au cunoștință despre cazul de joi noptea, șefa acestei instituții, Viorica Graur, declarând pentru Special Arad că s-au făcut primele constatări în cazul incendiului, dar și că își vor notifica colegii din județul Mureș pentru ca aceștia să facă propriile constatări la firma de la care au provenit deșeurile. Firmă care, momentan, rămâne misterioasă și nu înțelegem și de ce. Sau, oare, să fie vorba doar despre o mascare a „actorului principal” și trimitere a noastră pe căi greșite? O să aflăm…
Comentariile portalului
las ca pricepi tu tot.
Nu pricepi nimic.
mda, Trump e salvatorul lumii...dar doar prin ianuarie, cand trece "galceava" de la noi. de ce asteptam oare sa ne salveze altii, de parca e responsabilitatea altora binele nostru??? (...)