duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Incendiu de vegetație uscată pe DN 79 A, în zona Gurahonț

  de Ioana Costaș | 23 martie 2024, 6:50 PM | Știri Arad

  0

  (foto: ISU Arad)

  Pompierii arădeni au fost solicitați să intervină, sâmbătă, pe DN 79 A, în zona Gurahonț, acolo unde 300 de metri pătrați de mărăciniș și vegetație uscată au luat foc.

  „În această după-amiază, în jurul orei 17:30, pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Gurahonț au intervenit cu o autospecială de stingere pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată și mărăciniș, între localitățile Gurahonț și Baltele, în apropierea drumului național 79A. Incendiul a fost localizat și lichidat prompt, suprafața de teren afectată fiind de aproximativ 300 metri pătrați”, au transmis reprezentanții ISU Arad.

  Aceștia atrag atenția că arderea vegetației uscate este strict interzisă și că „folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietăților sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot extinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”.

  Reprezentanții ISU Arad spun că „aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate uneori cu pierderi de vieți omenești, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum”.

  Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 de lei la 100.000 de lei, pentru persoane juridice. Potrivit legislației în vigoare, cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.

  Citește și: 95 de misiuni pentru pompierii arădeni în weekend. ISU Arad anunță acțiuni în teren din cauza incendierii vegetației uscate

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.