Încă o ilegalitate despre care nimeni nu mai are chef să vorbească

  de Raluca Medeleanu | 25 iulie 2020, 3:35 PM | Recomandările editorilor | Strada

  5

  Oare pentru a câta oară ne vedem nevoiți să semnalăm noi, în presă, modul în care unii arădeni mutilează clădirile istorice ale orașului? Oare când vom asista și la o sancțiune adecvată a acestor încălcări grosolane ale esteticii, dar mai ales a legii? Ne este tot mai greu să găsim vorbe în plus, să nu ne repetăm, când semnalăm pentru a N-șpea oară astfel de cazuri, însă considerăm totuși că este datoria noastră să o facem. Așadar, iată, atenționăm din nou autoritățile locale, dacă nu sunt prea ocupate, să dea o fugă de data aceasta până pe strada Barițiu, unde pot admira o frumusețe de clădire istorică aflată în semi-paragină, dar care are geamuri termopan noi, albe – că… de ce nu? – și care mai are și aparate de aer condiționat montate pe fațadă.

  Privind fotografia, poate veți spune „na, mare lucru! Și-au pus oamenii termopane albe din PVC și aer condiționat… Doar mai sunt atâtea altele care arată așa, ba chiar mai rău!” și vă dăm perfectă dreptate. Însă faptul că această imagine devine deja banală ar trebui să ne revolte, nu să ne plictisească. Vina, desigur, o poartă proprietarii. Dar nu putem da vina doar pe ei. Legile există să fie respectate, iar atunci când ele sunt încălcate, există oameni angajați tocmai pentru a sancționa derapajele. La noi unde sunt și ce fac acești oameni? Visează cai verzi pe pereți.

  Acum e partea când veți spune că suntem din nou cârcotași, de dragul cârcotelii, dar permiteți-ne să vă ilustrăm o întâmplare care ne-a rămas întipărită în minte pe vecie, deși s-au scurs mai bine de doi ani de la ea: În Consiliul Local Municipal, consilierii dezbăteau aprinși tocmai problema salvării clădirilor istorice. Un grup dintre aceștia, chiar după ședință, se plângeau că ar trebui să se întocmească ceva lege, sau ceva hotărâre de consiliu, care să le dea puterea să impună reguli proprietarilor. Am rămas perplecși.

  Aceștia sunt oamenii care ne conduc. La așa conducători, așa cetățeni. Vă spunem ce le-am spus și lor, atunci: EXISTĂ deja atât o lege care are exact acest rol (veche deja de 20 de ani), cât și un regulament local, în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Aradului, ambele documente oferind această „putere” de a impune cum trebuie îngrijită o clădire istorică. Dar dacă nici unii dintre aleșii locali nu cunosc (sau ignoră) aceste aspecte, ce pretenții putem avea de la omul de rând?

  Mențiuni din PUZ-ul orașului Arad: (anexa B) Se interzice montarea pe faţade, inclusiv la nivelul soclurilor, a reţelelor şi instalaţiilor edilitare,a aparatelor de aer climatizat/ventilare de uz casnic sau pentru funcţiuni de comerţ, alimentaţie publică, administrative. Se interzic intervenţiile care schimbă conformarea iniţială a faţadelor monumentului istoric la nivelul soclurilor prin schimbarea finisajelor iniţiale (placări cu alte materiale a paramentelor finisate cu tencuială, demontarea placărilor existente, aplicarea tencuielilor mozaicate) şi prin aplicare de termosistem (…) Se interzice orice decoraţie nouă şi decoraţiile care sunt executate din alte materiale decât cele originale pentru a le imita, atât la exteriorul construcţiilor, cât şi la interior. 

  Citește și: 

  Clădirile „lila-n coțche, verde-n dungi” – Aradul ilegal de pestriț al jumătăților de măsură

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Despre ce vorbim dacă în vecinătatea palatului administrativ, adică pe fațada laterală a palatului Cenad, la etajul 2, se pot vedea cu ochiul liber geamuri termopan. Nu mai vorbesc de cele din curtea interioară. Dacă primăria nu are nici o treaba cu ele, macar inspecția de stat în construcții să se sesizeze.

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Păi, pe cine mai interesează ce se întâmplă cu ciopartirea Aradului?
   Cine, este vinovat? Nu spuneți,,politicieni”!
   I-at ales, i-ati pus pe funcții, la fel a-ți fi putut sa-i dați jos!
   Dar, v-ați complacut, ajutați si de presa, dragii mei aradeni, vă meritati soarta!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.