În premieră, o ediție virtuală a Festivalului „Toamna Muzicală Arădeană”
Stagiunea 2020-2021 a Filarmonicii Arad continuă – în mod tradițional pentru această perioadă a anului – cu Festivalul „Toamna Muzicală Arădeană”, însă, conform ultimelor reglementări pentru prevenirea și combaterea pandemiei, concertele programate în serile de 9, 10, 12 și 13 noiembrie se vor desfășura fără public, fiind difuzate online, în direct, fiecare cu începere de la ora 19:00. Acesta e evenimentul cu care debutează și pagina de Facebook „Scena Online Arad Live” (precum și contul de YouTube cu același nume), platforma online pe care vor putea fi urmărite aceste concerte și care va găzdui, totodată, TOATE evenimentele culturale arădene din următoarea perioadă.
„În speranța că vom putea relua cât mai curând întâlnirile noastre muzicale, am reconfigurat Festivalul Toamna Muzicală Arădeană, păstrând pe cât posibil, în limita timpului alocat, o mare parte a programelor anunțate”, anunță reprezentanții Filarmonicii Arad. În mod normal, într-o lume fără pandemia Covid-19, festivalul ar fi avut un program mai bogat și s-ar fi desfășurat în perioada 24 octombrie – 6 noiembrie.
Pagina de Facebook „Scena Online Arad Live” este o inițiativă a Centrului Cultural Județean Arad, care are scopul de a ține vie scena culturală arădeană în aceste vremuri tulburi și la care au pus umărul toate celelalte instituții culturale din Arad. Toate evenimentele acestora migrează, astfel, în sfera online, pe această pagină de Facebook. Mai multe detalii și programul cultural de debut (pentru perioada 9 – 15 noiembrie), AICI.
Atenție! Toate evenimentele transmise în direct vor putea fi vizionate o singură dată, la ora indicată! Nu vor fi retransmise după încetarea evenimentului. Excepții sunt anumite spectacole, dar și acelea vor fi doar reluate (reintroduse în program) pe o dată anunțată ulterior.
PROGRAMUL FESTIVALULUI „Toamna Muzicală Arădeană”
Luni, 9 noiembrie, ora 19.00 – Transmisiune LIVE Sala Palatului Cultural
NOSTALGII DE TOAMNĂ
MARIO BAND
Mario Florescu – voce
Alex Florescu – percuție
Radu Rotaru – pian
Cristian Petică – saxofon
Invitat special: Cosmin Harbei – chitară
CLIPA
Ionuț Cădariu – voce, chitară, flaut
Gabriel Pecican – voce, chitară
Codrin Puicaru – voce, bass
Prima seară de concerte, cu titlul „Nostalgii de toamnă”, va aduce în casa melomanilor cover-uri celebre interpretate de Mario Band, alături de creațiile și năzuințele a trupei arădene Clipa.
Mario Band este o trupă arădeană formată din muzicienii Mario Florescu – voce, percuție, Radu Rotaru – pian, keyboards, backing vocal și Alex Florescu – tobe, percuție. Are la activ o îndelungată activitate de scenă, acoperind întreg spectrul muzical, de la colaborările frecvente cu Filarmonica arădeană, până la formule pop/rock/jazz/folk (Shaba, Prezent, Mario & the Teachers, Pro Musica, Locatarii, Orient Express, Ștefan Hrușcă). Abordează un repertoriu vast, pop/evergreen, de la titluri reprezentative din muzica internațională și românească, într-o formulă personală, semi-acustică (voce-pian-percuție).
Invitatul serii este Cosmin Harbei, un chitarist consacrat pe scena arădeană și nu numai, prin proiectul muzical Corso, capabil de a se transpune cu profesionalism în repertoriul pop/rock/jazz/folk, împlicându-se ca muzician și sunetist.
Programul ales cuprinde piese reprezentative din repertoriul pop/evergreen/spiritual, precum „Lady” (Lionel Richie), „Amazing Grace” (John Newton), „Vreau să vii în viața mea” (Doru Căplescu), „Ochii tăi” (Holograf) sau „My Way” (Paul Anka/Claude François/ Jacques Revaux/ Gilles Thibault).
Programul din această seară (9 noiembrie) va continua cu un concert al formației Clipa, înființată „în toamna anului 2016, într-o seară târzie cu stropi de ploaie rece”. Trei prieteni, patru instrumente, trei voci, o Clipă… O Clipă care a hotărât ca ei să cânte împreună poezia, să compună, să creeze, să viseze… Și Clipa a rămas cu ei. Iar ei au îndrăgit-o prin muzică și vers și n-au mai lăsat-o să plece. Trei prieteni, patru instrumente, trei voci, Clipa: Ionuț Cădariu – voce, chitară, flaut; Gabriel Pecican – voce, chitară; Codrin Puicaru – voce, bas.
Marți, 10 noiembrie, ora 19.00 – Transmisiune LIVE Sala Palatului Cultural
CONCERT CAMERAL
Dirijor: Cristian Neagu
Program:
Wolfgang Amadeus Mozart – Gran Partita – Serenada Nr. 10 pentru suflători în Si Bemol major K. 361 / 370a
„Gran Partita”, una dintre cele mai strălucitoare și pline de personalitate partituri ieșite din mâna lui Wolfgang Amadeus Mozart, a fost cuprinsă în acest an în „Toamna Muzicală Arădeană”, o ediție cu un ambitus restrâns, însă în mod voit convingătoare, prin cele câteva vârfuri ale repertoriului mondial preluate în serile rezervate evenimentelor ei.
Prezentă în primul concert cu program clasic, în seara de marți, 10 noiembrie 2020, „Gran Partita” reprezintă pentru devotații peliculei lui Milos Forman, Amadeus, un prilej de reîntâlnire cu fragmente ale coloanei sonore girată de directorul ei muzical, Sir Neville Marriner, muzica serenadei fiind suportul acustic pentru motivul cheie al filmului: întâlnirea dintre Mozart şi Salieri.
Cu un instrumentar minimal, alcătuit din suflători și un contrabas, „Gran Partita” rămâne una dintre vedetele repertoriale ale acestui an, o partitura care se regăsește acum în stagiunile muzicale din întreaga lume, încadrându-se în tiparele de audiție impuse de cerințele momentului.
Joi, 12 noiembrie, ora 19.00 – Transmisiune LIVE Sala Palatului Cultural
CONCERT SIMFONIC
Dirijor: Cristian Neagu
Soliști: Gabriel Croitoru și Sorin Dogariu
Dirijorul corului: Robert Daniel Rădoiaș
Program:
Antonio Vivaldi – Anotimpurile
Ludwig van Beethoven – Fantezia pentru pian, cor și orchestră op. 80
Vineri, 13 noiembrie, ora 19.00 – Transmisiune LIVE Sala Palatului Cultural
Dirijor: Dorin Frandeș
Molnar Tunde – orgă
În program: Lucrări de Lucrări de Arcangelo Corelli, Johann Sebastian Bach, Carl Stamitz, Cesar Franck, Max Reger, Louis Vierne, Ede Terenyi
Comentariile portalului
Oare mai apuc sa vad in politica si oameni "cu scaun la cap" sau să facă ceva cu adevarat pentru tara asta, că de plagiatori , securiștii școliți la (...)
Am citit cu mare atentie articolul si pe langa partea de divertisment ocolesc si tendentiozitatea fata de un anumit candidat dar am totusi un comentariu(daca mi-e permis) referitor la (...)
Și nu e deloc exclus sa se ajungă acolo.