vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    În loc să-i controleze le făceau actele contabile! 27 de oameni de afaceri buzoieni, împreună cu inspectori financiari, puși sub acuzare de DNA

    de - | 3 februarie 2022, 7:43 PM | Naţional

    0

    Procurorii DNA de la Secția de Combatere a Corupției extind cercetările în mega-dosarul de corupție al șefului Inspecție Fiscală Persoane Juridice din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău și pun sub acuzare 27 de oameni de afaceri din județ.

    În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 124/VIII/3 din 02 februarie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmării penale față de 27 oameni de afaceri cu privire la săvârșirea, în forma complicității, a infracțiunii prevăzute de art. 11 din Legea 78/2000, respectiv îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat față de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată.

    În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
    În perioada martie – august 2021, cei 27 oameni de afaceri ar fi pus la dispoziția inculpatelor Gheorghe Nicoleta-Cristina, Iacob Daniela, Mavrodin Daniela, Mînzu Luminița și Neacșu Vasilica, angajați ai Administrației Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău, documentele contabile ale societăților pe care le administrau în vederea întocmirii situațiilor și declarațiilor fiscale, depunerii acestora la organele fiscale etc.
    Aceste demersuri ar fi avut loc în condițiile în care oamenii de afaceri cunoșteau faptul că funcționarii respectivi aveau, printre altele, ca sarcină generală de serviciu doar pe aceea de a controla operatorii economici privați cu sediul în raza de competență și nicidecum pe aceea de a efectua activități de contabilitate primară.

    Celor 27 de oameni de afaceri, având calitatea de suspect, li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
    În dosar se desfășoară cercetări și față de alte persoane.

    În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Direcției de Operațiuni Speciale.

    Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

    În perioada martie – august 2021, celelalte cinci inculpate, în calitatea menționată mai sus, deși aveau ca sarcină de serviciu controlul operatorilor economici privați, acestea ar fi îndeplinit pentru unii dintre ei însărcinări circumscrise activității contabile. Tariful perceput pentru activitatea desfășurată de inculpate ar fi început de la minim 300 lei/lună, în funcție de volumul de acte care urma să fie procesat.

    Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
    – să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
    – să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
    – să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia au săvârșit fapta.

    Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
    De asemenea, celor șapte inculpați li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.