Update În loc de Centenar, au chemat un gropar. Clubul Sportiv din Ineu își încetează activitatea după 100 de ani de existență

  de Mihai Todoca | 13 iulie 2020, 2:06 PM | Dezvăluiri | Recomandările editorilor

  1

  (foto: Facebook/Primăria Ineu)

  Ce unii consideră normal pentru o comunitate, alții o consideră ca fiind o „gaură neagră” în buget. Vorbim despre Clubul Sportiv din Ineu, care în loc ca anul acesta să își sărbătorească centenarul și-a dus la groapă ultimele zile de existență tocmai la începutul acestei luni.

  Înființat de un grup de intelectuali, desființat de un grup de aleși locali

  Mica istorie a Clubului Sportiv Ineu începe în anul 1920, la iniţiativa unui grup de intelectuali a Ineului acelor vremuri, printre care: avocat Marica Cornel, Andru. A. Toth Ioan şi alţi oameni inimoşi ai timpului, prin crearea unor echipe de fotbal, atletism şi gimnastică.

  De pe pagina de internet Pineuar mai aflăm că echipa de fotbal a Ineului a ajuns să învingă până și UTA, a avut apoi o perioadă de regres, dar după alți ani, cu implicarea primarului de acolo, Călin Abrudan, care este în funcție și acum, s-a reușit salvarea echipei, repromovând în divizia C. Toate aceste lucruri le găsim pe pagina de internet mai sus amintită, unde mai găsim și că primarul este menționat ca fiind directorul Clubului Sportiv Ineu.

  Dar un lucru nu mai înțelegem. De ce s-a hotărât Călin Abrudan să pună lacătul pe Clubul Sportiv și să propună desființarea lui, lucru care s-a și întâmplat așa cum vom descoperi mai departe. De ce nu a sărbătorit Centenarul clubului și a hotărât să îl îngroape? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări, dar cu răspunsurile oferite de cei care se află în postura de decizie, iar concluziile vă lăsăm pe voi cititorii să le trageți.

  Din 12 secții ale Clubului, mai funcționează doar 2

  Un raport de audit intern arată o multitudine de probleme la Clubul sportiv Ineu, un club a cărei înființare a împlinit anul acesta exact 100 de ani. Misiunea de audit are ca titlu : „Verificarea modului de fundamentare și justificare a sumelor solicitate și primite de la bugetul local al orașului Ineu în anul 2018 de către entitatea subordonată Clubul Sportiv Ineu”.

  Pentru că publicarea unui raport de audit intern ar îngreuna foarte mult lecturarea articolului, vom spicui anumite idei, cele care ne-au atras atenția.

  Astfel, „Cu toate că, conform certificatului de identitate sportivă Clubul sportiv Ineu figurează cu un număr de 12 secții și anume: sportul pentru toți, judo, fotbal, tenis de masă, karate, box, atletism, tenis de câmp, handbal, baschet, volei și șah, în prezent sunt funcționabile doar cele două secții: fotbal și șah”.

  Ce nu a funcționat la Clubul Sportiv Ineu?

  Ca și orice raport de audit, sunt aspecte pozitive, dar și negative. Atât că aspectele pozitive pălesc în fața celor negative, neregulile constatate fiind mai multe. Însă, după studierea atentă a raportului, ne-am dat seama că problemele găsite, în afara de una singură, nu pot fi catalogate ca fiind intenționate, ci pur și simplu nepregătire din punct de vedere profesional. Adică inexistența unei proceduri operaționale de lucru clare și permanent actualizate, inexistența unui Regulament de ordine interioară, neîntocmirea unei evidențe contabile separate pentru cheltuielile efectuate din bugetul local și cele efectuate din surse proprii. Deasemenea s-au descoperit carențe în modul de completare a ordinelor de deplasare, întocmirea facturilor fiscale, ordinelor de plată sau lipsa diagramelor de cazare. Lucruri specificate în prevederile legale, dar care nu s-au respectat, astfel că în mod legal nu s-ar fi putut deconta.

  Dar, totuși, s-au decontat. Totodată, Clubul Sportiv Ineu nu ar fi încheiat nici un contract cu o firmă de catering care să asigure mâncarea, însă au un contract cu o firmă care livrează apa minerală, contract care s-a omis a fi înregistrat. Din discuțiile purtate dintre auditori și contabilă, aceasta din urmă a recunoscut că a omis să îl înregistreze din neatenție, iar cauza acestei deficiențe, menționează auditorii, „o constituie neacordarea atenției cuvenite legislației referitoare la modul de înregistrare în contabilitate a bunurilor mobile, mijloacelor fixe, primite în folosință cu titlu gratuit”. Același lucru s-a întâmplat și cu o autoutilitară și un… uscător de rufe.

  Ce ne-a răspuns Primăria Ineu, doar pe mail

  De ce menționăm toate aceste aspecte? Pentru că toate problemele semnalate într-un raport de audit intern, au un termen de rezolvare. Raportul auditului intern a fost întocmit în aprilie 2019, iar termenele de rezolvare, exceptând una, au fost de trei luni. Apăsăm pe repede înainte și aflăm anul acesta că Primăria Ineu, în ședința din 29 mai 2020, a introdus pe ordinea de zi un punct prin care se supune la vot Hotărârea privind aprobarea desființării Clubului Sportiv Ineu, ca persoană juridică de drept public sub autoritatea Consiliului Local Ineu.

  Hotărârea a trecut cu 10 voturi pentru, o abținere și trei împotrivă, iar unul dintre cei care au votat împotrivă a fost consilierul Silviu Dimofte, cel care a ținut să ne precizeze,  că: „Se închide pentru a ascunde neregularitățile găsite de fata de la audit”. În Aprilie 2020 se împliniseră 100 de ani de activitate a clubului Sportiv Ineu…

  Mergând pe acest considerent am luat legătura cu Primăria Ineu pentru a ne lămuri asupra deciziei de a desființa din punct de vedere juridic Clubul Sportiv și dacă problemele constatate s-au rezolvat.

  Primăria Ineu ne-a răspuns la solicitarea făcută în baza legii 544 legat de problemele menționate în raport și anume: „Având în vedere adresa numărul 11875/29.06.2020, vă facem cunoscut că s-au remediat problemele care au fost constatate în raportul de audit nr.7773/04.04.2019 pentru anul 2018”, în ceea ce privește decizia Primăriei de a desființa Clubul Sportiv, aceasta spune „ca urmare a imposibilității de susținere bugetară și administrativă din partea Consiliului Local al Orașului Ineu”.

  Deci cu alte cuvinte, nu sunt bani. Nu contestăm această decizie, nu o considerăm ca având alte ascunzișuri, ci doar o documentăm pentru ca în anul sărbătoririi centenarului, Clubul Sportiv din Ineu să aibă parte măcar de un epilog.

  UPDATE – Replica Primarului Oraşului Ineu, Călin Ilie Abrudan:

  „Referitor la materialul aparut pe site-ul www.specialarad.ro, ţin să vă menţionez faptul că la nivelul Oraşului Ineu au funcţionat 3 cluburi sportive şi anume: Academia Brosovsky, Asociaţia Club Sportiv INEU şi Club Sportiv Ineu ca entitate de drept public. Precizăm că istoria Club Sportiv Ineu este continuată astăzi de Asociaţia Club Sportiv Ineu. Unitatea care a fost desfiinţată a avut o parte din prerogativele cultural-sportive ale instituţiei Primăriei Oraşului Ineu, prerogative care au fost preluate în întregime de la angajaţi la acelaşi obiect de activitate de către Asociaţia Club Sportiv Ineu. În consecinţă, pentru o mai bună gestionare a fenomenului sportiv, am hotărât să nu disipăm răspunderea şi partea lucrativă.

  Legat de aşa zisele nereguli, după cum bine aţi spicuit din raportul de audit, aceste nereguli nu sunt de fond, sunt doar de procedură; nu au fost cu rea voinţă, cu intenţie, ci sigur astfel de greşeli din păcate, le găsim în orice instituţie.

  Alocările bugetare se fac transparent prin procedură transparentă de afişare, prin concurs de proiecte, doar în intenţia de a sprijini în limitele noastre bugetare, sportul de masă şi sportul de performanţă pentru toţi cei care îl doresc să îl practice.

  Lucrăm în fiecare an pentru îmbunătăţirea procedurilor, a transparenţei şi sigur fiind an electoral, se trezesc nişte indivizi să declare prejudicii şi acolo unde nu sunt.

  Eu personal şi colegii din administraţia publică locală ne dorim promovarea Oraşului Ineu la standarde cât mai ridicate şi nu defăimarea acestuia şi nici măcar a unor cetăţeni care fac parte din oraşul nostru”.

  *Erată: Din cauza unei nefericite confuzii, ilustrația inițială a articolului a aparținut Academiei Broșovszky și nu a Clubului Sportiv Ineu menționat în articol. Ne cerem scuze pentru situația creată

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Afară-i vopsit gardu, înăuntru… Gașca PNL din Primăria Ineu (ramură oarecum dizidentă față de direcția Falcă) nu este nicidecum mai de treabă și mai aplecată spre binele public decât „trunchiul” fălkist. Vai și-amar de ineuani, care de prea mulți ani sunt robii unei imagini de mucava. Din păcate, n-au alternativă, pentru că nici PSD, nici alte partide nu au oameni potriviți pentru a conduce orașul. Gunoaie peste tot!

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.