vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    În ce situații se aplică măsura carantinării pentru persoanele care vin din Ungaria în țară

    de Raluca Medeleanu | 8 octombrie 2020, 12:09 PM | Internaţional | Nădlac | Știri Arad | Topic special

    0

    imagine cu rol ilustrativ

    Dat fiind faptul că Ungaria a fost inclusă pe lista țărilor cu risc epidemiologic, începând cu data de 5 octombrie, asta aduce automat și schimbări în ceea ce privește condițiile în care oamenii pot călătorii dinspre Ungaria către România și viceversa. Regulile diferă în funcție de durata călătoriei și scopul acesteia.

    Menționăm încă de la început că următoarele măsuri se aplică la fel, indiferent dacă persoanele au cetățenie maghiară, cetățenie română, sau dublă cetățenie. În rândurile care urmează vă prezentăm fiecare tip de deplasare în parte, împreună cu regulile aferente:

    Deplasare la loc de muncă

    Pentru cazurile în care o persoană locuiește în Ungaria, dar locul de muncă îl are în România (lucrător transfrontalier), situația rămâne cum era și în perioada Stării de Urgență, adică angajatorul va oferi o adeverință angajatului, prin care acesta să poată demonstra raportul contractual. La fel, în cazul angajaților unor companii din România, care efectuază lucrări, conform contractelor încheiate, în afara teritoriului României, se pot întoarce în țară dacă dovedesc raportul contractual cu beneficiarul din afara teritoriului național.

    Vizite la neamuri, prieteni, concedii

    În ceea ce privește cetățenii maghiari sau români care locuiesc în Ungaria, dar care doresc să vină în România pentru o perioadă mai lungă de timp, le este solicitat, în funcție de numărul de zile, fie să prezinte un test Covid-19 cu rezultat negativ, fie să rămână în carantină, la noi în țară, o perioadă de 14 zile.

    Potrivit declarațiilor Ministrului Sănătății, de luni seară, persoanele care vin la noi în țară pentru trei zile, din ţările cu indice ridicat de infectare (deci, implicit, din Ungaria), „pot intra în ţară cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Dacă vin pentru o perioadă mai lungă, trebuie să intre în carantină 14 zile. În cea de-a 8-a zi pot cere un nou test, iar dacă acesta va fi negativ, pot ieşi din carantină în cea de-a 10-a zi. Evaluarea fiecărui caz se va face în continuare prin anchete epidemiologice”, informează Ziarul Financiar.

    Tranzit

    Pentru tranzitarea României sau a Ungariei NU este necesar test COVID-19.

    Cu privire la tranzit, acesta este permis, în următoarele condiții:

    -durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;

    -persoanele să nu prezinte simptome specifice infecției cu COVID-19;

    -persoanele în tranzit să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

    În ceea ce privește tranzitul pe teritoriul Ungar, acesta se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare (a se vedea mai jos), fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

    (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=rom%C3%A1n+hat%C3%A1rszakasz).

    Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore, punctele de trecere a frontierei cu Ungaria au fost tranzitate de aproximativ 23.900 de persoane şi 14.100 de mijloace de transport (6.900 automarfare), din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 11.100 de persoane cu 6.800 mijloace de transport.

    Puncte de trecere a frontierei deschise pentru tranzit:

    BORS II – NAGYKEREKI,  destinat traficului internațional de persoane şi marfă;

    PETEA – CSENGERSIMA, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit);

    URZICENI – VÁLLAJ, destinat traficului internațional de persoane (tranzit);

    VALEA LUI MIHAI – NYÍRÁBRÁNY, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit) ;

    BORŞ – ÁRTÁND, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit);

    VĂRŞAND – GYULA, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit);

    TURNU – BATONYA, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit);

    NĂDLAC (NAGYLAK) – MAKO, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit);

    NĂDLAC 2 (autostradă) – CSANÁDPALOTA, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit);

    CURTICI – LOKOSHAZA – destinat traficului feroviar de persoane şi marfă;

    SALONTA –  MÉHKERÉK, destinat traficului feroviar de persoane.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.