duminicã, 20 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    În căutarea dezvoltării unui oraș. 292 de autorizații de construire în primele 5 luni ale anului. Cele mai multe, însă, pentru intervenții la locuinţe și branșamente

    de Adriana Barbu | 10 iulie 2024, 8:06 AM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    8

    Ce indicator stă la baza dezvoltării unui oraş? Sigur şi numărul autorizaţiilor de construire/desfiinţare emise de primărie. Cu cât mai multe, cu atât mai evident e faptul că lucrurile merg bine în oraşul în cauză, că se dezvoltă. Cu cât mai multe autorizaţii de construire vin de la firme şi de la instituţii ale statului, cu atât mai mare e garanţia că oraşul absoarbe investiţii mari.

    Nicio dezvoltare locală fără autorizaţii de construire

    Cum stă Aradul la acest capitol în anul 2024? Potrivit datelor consultate pe siteul oficial al Primăriei Arad, în primele cinci luni ale anului s-au emis doar 292 de autorizații de construire/desființare.

    Am căutat printre aceste autorizații unele care să vorbească despre investiții mari. În fapt, am ajuns să răsfoim listele cu autorizațiile emise de primărie căutând o investiției mare, privată, anunțată doar după un scandal local. Nu am găsit-o printre autorizațiile din primele luni ale anului 2024.

    Ce am găsit, însă, ne-a pus pe gânduri.

    Cele mai multe autorizații emise de Primăria Arad, în lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie și mai, luni ale anului pentru care datele au fost deja urcate pe siteul Municipalității Arad, vorbesc de intervenții în locuințe familiale, demolări de anexe, refaceri de fațade, de acoperișuri, ridicări de niveluri, de imobile. Altele, ușor de numărat, vorbesc de branșamente la utilități publice, mult mai puține se referă la investiții în rețele de utilități. Câteva vorbesc de amplasare de firme pe fațadele clădirilor din oraș.

    Extrem de puține se referă la investiții ale instituţiilor statului. Și mai puține la investiții mari ale firmelor.

    Investiţiile subţiri ale statului, autorizaţiile lipsă ale privaţilor

    Am aminti în primul caz, cel al investițiilor statului, cele patru autorizații emise pentru un proiect anunţat de Municipalitate de aproape un an, crearea de platforme pentru colectarea deșeurilor voluminoase, cu aport voluntar (un proiect ce urmează a fi realizat pe fonduri europene), două investiţii în reabilitarea termică a unor blocuri, reabilitarea interioară a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” şi cea termică a Bibliotecii județene.

    În cel de al doilea caz, cel al investiţiilor private, în anul acesta ne-au sărit în ochi printre autorizaţii parcarea supraterană pe trei etaje, pentru care s-a cerut autorizaţie de construire la adresa Calea Victoriei nr. 33-35, în ianuarie, şi construcţia unui parc central RED9, cu complex sportiv cu amfiteatru şi pistă de alergat, între AFI Arad şi Stadionul UTA.

    Ne-au sărit în ochi și erorile pe care Primăria Arad le corectează în aceste luni, pe bani de la buget: autorizația de construire pentru refacerea sistemului de canalizare de la Stadionul Francisc Neuman și reautorizarea lucrărilor din Piața Catedralei, impuse de schimbarea soluțiilor tehnice.

    Nicio altă investiție, majoră, publică sau privată, nu pare să se deruleze în viitorul apropiat în Arad, dacă e să ne luăm după absența autorizațiilor de construire (unul dintre pașii importanți în demararea lucrărilor).

    Cele mai importante autorizaţii emise în primele cinci luni ale lui 2024

    Dacă în ianuarie ne-a atras atenția doar construirea unei hale de depozitare pe strada Șiriei nr. 19A, luna februarie nu și-a trecut în cont nicio autorizație importantă, ci doar demolări, refaceri de faţade, reconfigurări de spaţii şi branşamente.

    În martie 2024, s-a primit autorizație pentru reconfigurarea sistemului de canalizare de la Stadionul Francisc Neuman Arad, după o investiție nu de mult finalizată, dar eșuată, dar şi pentru amenajarea unui teren multifuncțional pe strada Ghica Vodă și pentru modernizarea rețelelor termice aferente punctelor termice PT 5 Grădiște, PT 2 Lac, PT 4 Macul Roșu, PT Pasaj, PT 6 V, PT Ocsko Terezia – PT 5 Grădiște, dar în acest ultim caz e vorba doar de lucrări suplimentare.

    Tot în martie apare și reautorizarea ca urmare a modificărilor de temă faţă de proiectul autorizat deja cu AC 851/2022 – Regenerare urbană zona Piaţa Catedralei, dar şi autorizarea de construire pentru reabilitarea clădirii Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, etapa a II-a, Reabilitare interioară, inclusiv organizare de şantier conform proiectului tehnic actualizat.

    Complex sportiv cu amfiteatru la ARED

    O investiţie privată cel puţin interesantă a primit autorizaţie de construire în luna aprilie – Construire Parc central RED9, Complex sportiv cu amfiteatru, gradene la demisol, parţial amenajare spaţii cu funcţiuni complementare, pistă de alergat, amenajare alei pietonale, modelarea terenului şi amenajare pasarelă. Un proiect ce urmează să se concretizeze pe Calea Aurel Vlaicu nr. 14 , între AFI Arad şi stadionul Francisc Neuman.

    Cinci investiţii ale statului au primit, tot în aprilie, autorizaţie de construire din partea Primăriei Arad: renovarea energetică moderată a clădirii Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol” şi a Complexului Muzeal Arad şi cele patru centre de colectare a deşeurilor cu aport voluntar de pe strada Tarafului, de pe strada 6 Vânători, din Zona Industrială Sud și de pe Șoseaua de centură FN (Zona CET).

    Un sediu nou, o zugrăveală exterioară la mall şi câteva blocuri de reabilitat

    Cea mai recentă lună în care mai există date pe siteul Primăriei Arad nu se poate mândri nici ea cu autorizaţii pentru lucrări spectaculoase prin oraş. Am reținut de aici, când vine vorba de investiții publice, doar autorizațiile emise în mai pentru renovarea energetică a blocurilor de locuințe de pe Aleea Amara, Blocul X36/2, sc. A,B,C și renovarea energetică aferentă Cererii 5, pentru blocul 3, din Piața Spitalului, și cea pentru construirea unui sediul de birouri pentru Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, centrul județean și centrul local, împrejmuire și firmă pe fațadă, P+2E, strada Petru Rareș nr.3.

    Nici privații nu se pot lăuda cu multe. Ne-au sărit în ochi doar zugrăvelile exterioare la fațadele laterale și la fațada posterioară de la ATRIUM MALL, autorizația dată pentru modificări în vederea amenajării unei grădinițe și autorizația dată pentru construirea unei hale de depozitare produse agricole primare, în extravilanul localității.

    parcari interzise Piata Catedralei

    O parcare privată pe trei etaje, parcările publice lipsă şi cele cu scandal

    Singura investiție care ne-a atras cu adevărat atenția dincolo de terenurile de sport propuse de ARED, are legătură cu parcările. Dar, așa cum reiese din autorizație, nu pare să vorbim aici de parcări publice, ci de una privată, pe trei etaje, pentru care firma a primit autorizație de construire în 29 ianuarie 2024.

    Despre parcări publice niciun cuvânt pe siteul Primăriei Arad la capitolul autorizaţii de construire/desfiinţare, semn că nu se anunţă niciuna în viitorul apropiat. Mai apar uneori parcări ad-hoc, aşa cum a fost cea de pe terenul de la Constructorul, dar dispar când lucrurile încep să intre pe făgaşul normal în Arad. Doar că normalul arădean nu dă semne de dezvoltare.

     

    Citește și: 

    Despre parcările din Arad, numai de bine. Dar nu în anul 2024. Nicio parcare nouă (nici) în acest an

    Ne trebuie sau nu o parcare pe centrul Aradului? Lipsa parcărilor din Piața Catedralei a trezit spiritul critic al arădenilor şi a demachiat realitatea tristă a oraşului

    Trei proiecte, votate pentru stadionul UTA: refacerea gazonului, reconfigurarea canalizării și asigurarea unei ventilații în zona de vitralii la tribuna A

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Și pe deasupra și acele investiții private care se fac sunt numai Kaufland-uri și Lidl-uri, că la alea suntem numărul unu în România per cap de locuitor, nu ne depășește nimeni. Niciun complex de regenerare urbană, nicio firmă de cercetare-dezvoltare care să angajeze ingineri/tehnicieni calificați, niciun complex office de birouri pentru industriile IT/TIC. Supermarketuri, malluri și muncă necalificată la bandă.

      +14 voturi
      +1
      -1
    2. == LUPENI CU TRAMVAIE SI ATMOSFERA DE MANASTIRE == IN ARAD SUNT 52 MII SUFLETE PESTE 55 ANI ==PENSIONARI SI SEMI-PENSIONARI == DIN CEI 143 MII == PE VARA NU SUNT MAI MULT DE 125 MII IN COMUNA == CINE SA MAI CONSTRUIASCA ? == LARGITZI CIMITIRELE CA ASTA I VIITORUL COMUNEI .

      +10 voturi
      +1
      -1
    3. Între timp la Timișoara, conform site-ului Primăriei, în ultima săptămână, random:

      – AC cu destinația imobil de locuințe colective cu două tronsoane, S+P+22E;

      – AC beneficiar SC HORNBACH Centrala SRL. Descriere: “CONSTRUIRE CENTRU COMERCIAL ȘI DRIVE-IN CU REGIM DE ÎNĂLȚIME P+1E“, Calea Buziașului nr.152-162;

      – AC beneficiar Nhood Services Romania SRL (Nhood este divizia imobiliară a Auchan) – obţinerea AD – str. Gheorghe Lazăr nr.9. Demolare construcţii existente în vederea construirii de clădiri de birouri și spații conexe.

      De pe net: – Compania suedeză de design tehnologic Syntronic intră în România cu un sediu la Timișoara;

      – Dräxlmaier se împrumută la BERD pentru o nouă investiție masivă la Timișoara;

      – Dezvoltatorul imobiliar VGP extinde parcul logistic din Timişoara cu o nouă clădire.

      +12 voturi
      +1
      -1
    4. Din păcate, în loc să reducem diferența/diferențele dintre Arad și municipiile vecine, noi parcă rămânem și mai mult în urmă. Nu este perfect la Oradea/Timișoara dar când văd ce proiecte publice și private s-au finalizat, sunt în derulare și mai ales care sunt în pregatire…mă întreb ce truda de conducători locali avem?!

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.