Imposibila sărbătoare sau ce-i lipsește administrației arădene?

  de E. Nola | 12 noiembrie 2018, 7:50 AM | Încetinitorul de particule | Recomandările editorilor

  8

  Înainte de a răspunde la întrebarea formulată în titlu, trecem în revistă ultimele evenimente, întâmplări și impresii, nesemnificative și fără sens, așa cum sunt ele de obicei în ultima vreme în orașul furat de pe ambele maluri ale bătrânului Mureș.

  O cunoștință de pe FB din Oltenia mă înștiințează că a trecut în aceste zile prin Arad și a ajuns la concluzia că orașul nostru ar putea candida cu reale șanse de succes la titlul de cel mai prost administrat oraș din țară.

  Rău am ajuns dacă o distinsă doamnă care a văzut destule orașe, venită din Craiova, are această impresie, pe de alță parte nu mă mir, cu toate că eu mai aveam niscaiva speranțe să nu fim chiar cei mai tari și în acest domeniu.

  Este drept, nu am mai făcut de mult o plimbare pe Corso, să văd starea jalnică a vitrinelor, lipsa absolută a unui magazin cât de cât, am făcut în schimb o plimbare de toamnă pe ștrand, poate asta m-a perturbat, natura fiind oricând în stare să ascundă mizeria umană, dacă i se lasă un pic de timp.

  Așa că, amețiți de această lungă vară indiană, selectăm ce-i mai frumos, așa este omul, găsește frumosul și în îngrășăminte, acum însă, cu câteva zile înainte de venirea minusurilor care vor aduce repede și sărbătorile de Iarnă, începând cu 1 Decembrie centenar, e momentul să nu ne mai amăgim.

  Măcar atât!

  E bine că decorurile de Crăciun s-au montat la început de Octombrie – e o întrebare bună dacă firma este plătită la kilogram sau după timpul cât stau decorurile pe stâlp și între stâlpi –, am observat și faptul că nu este vorba de simple decoruri de Crăciun, ci de unele care marchează și momentul Centenar, ceea ce este bine și normal, dar ajungea, cred eu, dacă începeau să le monteze de pe acum.

  Venind vorba de Centenar, ne-am lămurit și cu Monumentul, chiar dacă unii, probabil ca sarcină de serviciu, speră în continuare că până la 1 Decembrie se va monta obeliscul împletit lângă clădirea Consiliului Județean, ne-am lămurit inclusiv cu cel alternativ care va fi așezat în fața fostului cinematorgraf Dacia, la inițiativa Primăriei, spunem asta mai mult ca să nu mai pomenim de atâtea ori numele primarului.

  În fond publicitatea este publicitate, chiar dacă negativă, mai mult chiar, spre deosebire de deodorantul de toaletă, la politicieni publicitatea negativă este chiar de dorit: cum am putea explica altfel măreața realitate că elita politică de la noi este populată doar de indivizi despre care avem cele mai proaste păreri și gânduri.

  Cu aceste păreri și gânduri în minte și în suflet încercăm să înțelegem mai nou cum ar trebui să ne raportăm la găselnița Primăriei de a planta cu vreo 20 000 de euro un „monument” în părculețul din fața fostei Dacii, ceva realizat pe gratis de către elevii de la Liceul Sabin Drăgoi, îndrumați de arhitecul-șef al Aradului despre care auzim acum din nou după o lungă, foarte lungă absență.

  De ce nu am auzit atunci când s-a ridicat pasarela de nicăieri peste Mureș sau când o ploaie mai zdravănă inundă părți întregi din Micălaca sau de ce nu auzim nimic din gura sa despre starea jalnică a clădirilor istorice din centru, respectiv vestitele soluții urbanistice care îl fac pe cel care ajunge pentru prima oară la Arad să se apuce cu mâinile de cap, crezând că a greșit destinația.

  Nu mai insistăm, ne-a ajuns și nouă, încercăm să terminăm cât mai repede, nu este un subiect care să ne facă plăcere, să vedem așadar ce-i lipsește administrației arădene, care este explicația că în ciuda vorbelor mari și a cuvintelor grele, orașul, vestit pe vremuri mai ales prin spirit practic și cochetărie, a ajuns o imensă ladă de gunoi care nu se mai golește în veci, un oraș mort, fără șpirit și antren, bună dispozitie și speranțe.

  Să fii primarul unui oraș despre care până și locuitorii săi mai tineri vorbesc ca despre o comună mai mare, cei în trecere fiind oripilați de dezordinea și nepăsarea care se reflectă în cele mai mici amănunte și la tot pasul, ai zice că nu este prea glorios să fii primarul unui astfel de oraș.

  Numai că, la nivelul administrației nu se vede nimic din toate astea, dimpotrivă, dacă te-ai lua după luările de poziție, teleconferințele de pe FB sau interviurile de la televiziunea care îi stă la dispoziție oricând dorește primul edil, ai zice că Aradul este cel mai bine administrat și îngrijit oraș din lume, iar arădenii cei mai fericiți oameni de pe pământ.

  Așa stând lucrurile este evident că ceea ce îi lipsește mai mult administrației noastre locale nu este capacitatea, ci onestitatea împreună cu bunele intenții.

  Nu e vorba de pricepere, asta se câștigă cu timpul, iar cel care este astăzi la cârma orașului a avut timpul necesar să învețe toate chichițele conducerii unui oraș precum Aradul. Și le-a învățat, în mod sigur, pentru că, este cât se poate de evident, nu inteligența îi lipsește.

  Necazul este că timpul nu stă în loc, Aradul rămâne în urmă, tinerii pleacă în masă, cei care rămân o fac doar până găsesc o oportunitate mai bună, cei în vârstă nu prea mai au ce face, nemaivorbind de faptul că ei contează din ce în ce mai puțin odată cu înaintarea în vârstă într-un oraș lipsit de elanul și entuziasmul tinerilor de care ar fi nevoie nevoie zi de zi și ceas cu ceas.

  Desigur, nu este totul pierdut, lucrurile se pot schimba de pe o zi pe alta, însă pașii pe loc pe care i-am bătut în anii care au trecut nu vor fi ușor de recuperat.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ar fi interesant să lansați o culegere de idei pe tema schimbarii in bine a orașului. Eu m-am cam săturat de lamentări inutile. Ar fi, poate, mai constructiv sa vedem ce ar schimba arădenii la orașul lor. Incep eu? 1. Amendarea si ridicarea mașinilor parcate ca pe pasune.2. Curatenia stradală3. Înlocuirea arhitectului sef cu cineva care vine prin concurs.4. Montarea de camere radar in trafic contra bizonilor ce merg cu 100km/h prin oras.5. Renovarea teatrelor6. Taxarea tutror proprietarilor de clădiri istorice pentru renovarea clădirilor de catre municipalitate, premisa fiind renovarea pe banii obștii

   +11 voturi
   +1
   -1
  2. Din nefericire, nu avem posibilitatea sa schimbam actualitatea. Ceea ce nimeni nu vrea sa accepte este ca actualii politicieni sunt un produs al societatii in care traim. Degeaba se promoveaza la nesfarsit importanta votului. Atunci cand o persoana considera ca nici una din optiunile de pe buletinul de vot nu-l reprezinta este greu sa motivezi electoratul. Trecand peste acest aspect, sa privim actualitatea. Gheorghe Falca este la al 4-lea mandat ca primar. Prin urmare, la urmatoarele alegeri locale el va fi in al 16-lea an de mandat. Personal, consider ca nu a relizata nimic in acesti 16 ani. Si totusi a fost votat. Daca dorim sa schimbam ceva cu adevarat trebuie sa ne asumam responsabilitatea alegerilor facute. Sa nu ne lasam manipulati de aceste discursuri politice de proasta calitate.

   +6 voturi
   +1
   -1
  3. Oare nou arădenilor de buna credință, cetățeni demn de urbea noastră, nu ne este rușine o cetatenca din Craiova să ne avertizeze că am putea lua locul întâi în privința celui mai prost administrat oraș din România! !!Are mare dreptate. Cetățenii, mas media, din care unele ziare neafiliat nici unui partid politic, au acodat atenție de nenumărate ori acestei situații. Și nimic nu se întâmplă mergem tot așa mai departe. În privința O.N.G.urilor nu este suficient avem a doamnei Ana Maria Nyeki Popa, și a domnului deputat în Parlamentul României, Glad Varga.. . ………..?????

   +1 voturi
   +1
   -1
  4. da,poate cea mai mare problema–cu cine sa schimbi fata aradului?? are aradul oamenii care trebuie pentru asa o munca??? nu cred
   acuma depinde si de perspectiva- eu la un oras ,acum,sunt interesat mai mult de zone in care poti umbla,alerga,merge cu bicicleta,km intregi fara sa fii deranjat de masini,etc; aradul ar un potential fantastic aici!!!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.