sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ilie Poenaru îi laudă pe Benga și pe Vukcevic dar crede că „unii au clacat din cauza presiunii”! Ce spune despre Ubbink?

  de Lucian Dănilă | 9 octombrie 2022, 8:27 PM | Sport

  0

  Antrenorul echipei UTA, Ilie Poenaru, pregătește meciul de mâine seară pe care UTA îl susține pe propria arenă în compania campioanei CFR Cluj. Cele două echipe se prezintă la jocul de mâine seară din poziții diametral opuse.

  Poenaru recunoaște că „nu ne aflăm într-un moment bun”, în timp ce campioana din Gruia vine după o victorie mare pe terenul Slaviei Praga. Rămâne de văzut câți dintre jucătorii pe care i-a folosit Dan Petrescu la Praga vor fi pe teren și mâine, dar noi estimăm că numele cele mai importante nu vor lipsi, iar aici ne referim la Scuffet, Camora, Boateng, Deac sau Malele.

  UTA, într-adevăr trece printr-o perioadă grea. Pe fanii echipei nici nu i-a deranjat atât de tare rezultatele partidelor cu Hermannstadt sau Farul, cât mai ales cum s-a prezentat echipa. Cele mai multe reacții negative au fost lansate la adresa antrenorului Ilie Poenaru, toate făcând referire la jocul foarte lent și plin de greșeli al arădenilor.

  Tocmai în acest context, l-am întrebat pe Poenaru cum explică regresul unor jucători care anul trecut au avut un sezon bun sau chiar foarte bun pentru UTA. Noi am făcut referire nominal la jucători ca Florin Iacob, Marko Vukcevic, Erico Da Silva, Idriz Batha și Desley Ubbink. Dintre cei enunțați de noi, antrenorul Bătrânei Doamne crede că Vukcevic are un sezon bun, echilibrat, cu excepția acelui joc din prima etapă de la Pitești.

  Este și o problemă de mentalitate și sunt sigur că despre asta este vorba. În campionatul trecut, nu a fost un obiectiv foarte îndrăzneț, ci doar rămânerea în prima ligă. Poate au avut o anumită relaxare, iar în momentul în care vii și spui că vrei să faci performanță și că îi obligi pe acești jucători să facă performanță e posibil să pui presiuni. Poate că sunt jucători care nu au jucat la un nivel înalt, poate că sunt jucători care niciodată nu au jucat sau nu li s-au impus să câștige trofee, cu toate că – poate – ei și-au dorit-o.

  Dar poate că au fost la cluburi la care nu li s-a cerut acest lucru și aici e posibil ca din punct de vedere mental și al presiunii create să aibă un regres. Dar eu mă întorc și spun, Benga în acest moment este un jucător constant, spre foarte bine, care joacă aproape perfect. În acest moment, Vukcevic, din agresivitatea, dorința și nebunia lui în anumite momente, greșea destul de mult în campionatul trecut. Acum, din punct de vedere al poziționării și al fazei defensive este mult mai echilibrat în acest moment și-și face treaba destul de bine.

  Batha, prin stilul lui și maniera lui de joc, este un jucător foarte agresiv. Asta e și nația sa, este un jucător care suferă foarte mult, care își dorește, dar în același timp greșește destul de mult. Dar la el e vorba despre echilibru. Chiar dacă are o vârstă, el încă n-are acel echilibru, acea maturitate. Dar, eu mai zic și altceva, e foarte greu să găsești în campionatul nostru un jucător care să aibă o constanță un an sau doi ani la rând și să performeze în continuu. Adică e greu cu acești jucători. Dar eu zic că-și vor reveni, dar numai prin prin rezultate, prin încrederea pe care trebuie să o aibă ei în ei, dar și prin rezultatele echipei. Numai așa își pot reveni”, a explicat Ilie Poenaru.

  ubbink 1

  Poenaru: „Nu știu ce a înțeles Ubbink”

  Am cerut apoi câteva explicații referitoare la Desley Ubbink, mai ales că antrenorul Bătrânei Doamne s-a plâns, inclusiv astăzi, că echipei îi lipsește un jucător care să poate interpreta rolul de decar. În situația în care jucătorul care s-ar plia cel mai bine pe acest post este olandezul Desley Ubbink, l-am întrebat pe Ilie Poenaru de ce jucătorul batav primește atât de puține minute în ultima vreme, postul său fiind ocupat de jucătorul care îndeplinește condițiile Under 21, Raul Șteau.

  Eu i-am dat lui Desley încredere de la bun început, nu am mai vrut să aduc un al doilea număr 10, pentru că mă bazam foarte mult pe el. Nu știu ce a înțeles din discuțiile pe care le am permanent cu el și cu toți restul, individual. Discut săptămânal cu majoritatea dintre ei, îi întreb cum se simt, vorbim despre situația lor familială, până la chestii tehnico-tactice. La mine în birou discutăm la tablă, pe video și le arăt pe televizor ceea ce îmi doresc, ceea ce vreau, libertatea pe care le-o dau și încrederea pe care o au din partea mea.

  Iar Ubbink cred că a fost primul jucător cu care am vorbiși l-am întrebat: Unde te simți cel mai bine? Unde crezi tu că dai randamentul cel mai bun? În 433, în 423?. Și mi-a spus că număr 10 iar eu i-am spus că număr 10 va juca și va avea libertate, cu anumite sarcini și pe faza defensivă.

  Nu suntem Barcelona ca să joace toți după noi și să se apere, așa că aveam nevoie de el și pe faza de non-posesie, însă din punct de vedere ofensiv i-am spus că are libertatea de care are el nevoie. Poate să spună că i-au fost aduse prea puține mingi acolo, în zona în care el trebuie să se miște, dar și atunci când acele mingii vin către tine sau le ai tu, trebuie să rezolvi niște situații, niște probleme pentru că ți-am oferit încrederea asta. Iar în startul de campionat, indiferent de cum a fost starea lui sau cum a jucat, el a continuat să fie pe teren, după care e normal, eu ca antrenor sunt interesat și de rezultate și trebuia să fac orice pentru asta”, a explicat Poenaru.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.