marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Peste 2000 de cetățeni din Horia, comuna Vladimirescu, s-au opus! „Zona de agrement” cu luciul de apă a primit un răsunător „Nu” din partea tuturor

    de Mihai Todoca | 10 martie 2023, 8:24 AM | Administraţie | Știri Arad

    1

    Așa cum am anunțat zilele trecute, dezbaterea publică de la Horia a avut loc ieri seară, de la ora 18:00, la Căminul Cultural, iar sala s-a dovedit a fi neîncăpătoare. Localnicii au venit în număr foarte mare, o parte din ei rămânând afară pentru că nu mai aveau loc în sală. Dar de auzit au putut auzi, deoarece s-a vorbit la microfon. Iar ce au auzit nu le-a convenit defel.

    Am putea spune că investigația Special Arad a aprins spiritele într-un asemenea mod încât ar fi fost imposibil pentru oricine, cetățean interesat de locul în care trăiește, să rămână impasibil. Așadar, sute de oameni s-au adunat să se pronunțe dacă sunt de acord ca în Horia să se facă o zonă rezidențială cu lac, în fapt o balastieră și, ulterior, case în jurul ei. Asta dacă dezvoltatorii de la Horia se țin de cuvânt…

    Primarul comunei Vladimirescu, implicit și al satului Horia:

    Înainte de a da cuvântul reprezentantului firmei SC IGR ALPHA SOND SRL Cornel Tomescu, primarul Mihai Mag a ținut să precizeze câteva aspecte de procedură: „Vreau să vă spun că aceasta este prima etapă, este vorba de un aviz de oportunitate, dacă noi vom fi sau nu de acord cu dezvoltarea pe care o urmăresc dânșii aici la Horia (n.red. firma SC IGR ALPHA SOND SRL).

    De aceea am dorit să vă auzim părerea, eu o știu, le-am spus și lor cum vedem noi dezvoltarea localității, dar este corect să îi lăsăm și pe ei să spună ceea ce vor ei să facă, după care tragem o concluzie. Eu personal am o părere, și o să v-o spun, cred că sunt prea multe balastiere în jurul localității Horia, chiar ieri am dat un aviz negativ pentru construcția unei alte balastiere în zonă.”

    Arhitectul șef al comunei Vladimirescu, Laura Suciu, a precizat: „Este vorba despre două situații. Avem o dezvoltare în sudul localității Horia pentru un lac de agrement cu bungalouri și restaurant, în zona fostei gropi de gunoi, iar a doua, o zonă rezidențială în centrul căruia se află un lac de agrement, la ieșirea din Horia către Șiria pe partea stângă”.

    După ce detaliile tehnice au fost expuse, a venit momentul lui Cornel Tomescu să intervină, pentru a prezenta proiectul și pentru a răspunde întrebărilor celor prezenți în sală, ceea ce s-a dovedit a fi o misiune destul de ușoară la început:

    „Ca și reprezentant și investitor, noi considerăm că este o mare oportunitate pentru dumneavoastră. Considerăm că zona Horia în următorii ani  va fi foarte bine dezvoltată și încercăm să înaintăm dezvoltarea zonei. Ceea ce am propus noi Primăriei și ceea ce vă cerem vouă acum este să aprobați aceste construcții.

    Nu a fost niciodată, din punctul nostru de vedere, ideea de balastieră. Nu veți vedea niciodată mașini și utilaje și alte schele pe aici… Doresc să știți că nu va fi balastieră la Horia”.

    Din nefericire a fost întrerupt de mai multe ori, iar întrebările erau formulate aproximativ în aceeași idee: „De ce nu faceți doar casele? Nu vrem balastieră”. Întrebări la care  Cornel Tomescu avea răspunsul la el, fiind destul de simplu: „Dar nu facem balastiere, am mai spus. Nu vorbim de balastiere aici”.

    „V-ați ales greșit satul Horia”

    Dacă la început a fost destul de facil, pentru reprezentantul firmei lucrurile s-au complicat când au venit și întrebările grele. Vorbind la microfon, Cristina Cândea după ce a expus situația financiară a firmei, care nu este una tocmai roz, a pus o întrebare pe cât de simplă, pe atât de grea pentru Cornel Tomescu: „Din ce bani vreți să construiți?”.

    Cornel Tomescu a răspuns: „Am deosebita plăcere să vă mulțumesc în primul rând pentru că dumneavoastră aprobați , într-o oarecare măsură construcția noastră…”

    Moment în care Cristina Cândea a intervenit din nou: „Nu aprob construcția dumneavoastră. Dacă ar fi să fie o astfel de construcție aș înțelege, dar ceea ce spuneți dumneavoastră nu este nimic real. Întreb din nou, din ce bani credeți dumneavoastră că puteți să faceți aceste case aici la Horia? ”

    Cornel Tomescu a răspuns că apreciază foarte mult că pe localnici îi interesează de unde are firma bani: „Deci, ca să răspundem concret. Dacă avem bani, putem să construim, da?”

    Răspunsul a venit din partea întregii săli: „NU!”

    Acest aspect, dacă firma își permite această lucrare, nu a mai fost rezolvat până la urmă, reprezentantul firmei punctând scurt: „Banii sunt dintr-o zonă confidențială. Noi am venit aici să discutăm despre o zonă de agrement cu lac, nu de balastiere.”

    „Lasă să vorbească și doamna! Din ce investiți la Horia?”

    Din nou, tot o doamnă, a intervenit și l-a pus în încurcătură pe Cornel Tomescu: „Când te întâlnești cu un furnizor sau cu un client, sunteți dezvoltator știți foarte bine, nu porniți de pe poziția de superioritate cu care ați venit aici în fața comunității. În al doilea rând, în orice selecție de furnizor se verifică bonitatea furnizorului, situația financiară a acestuia.

    Cum puteți veni în fața comunității, să ne spuneți că veți dezvolta zone de agrement cu lac când situația dumneavoastră financiară este așa cum e?  În al treilea rând, domeniul dumneavoastră (n.red al firmei SC IGR ALPHA SOND SRL) de activitate are codul CAEN al firmelor care exploatează balastiere și ne considerăm îndreptățiți să vă punem această întrebare: Care este bonitatea și capacitatea dumneavoastră financiară.”

    Răspunsul lui Cornel Tomescu nu a fost pe măsura întrebării, fiind unul foarte evaziv și pe alocuri incomplet:

    Partea confidențială… Dacă noi avem niște PUZ-uri pe o firmă sau pe două firme, nu înseamnă că folosim banii din aceste firme, ci înseamnă că noi avem surse și vrem să dezvoltăm zona așa cum am promis. Și nu intră deloc în discuție balastiere”.

    „Nu avem nici o colaborare cu firma pentru proiectul de la Horia”

    Interpelările celor două doamne au fost completate de un alt cetățean: „În primul rând cum faceți dumneavoastră luciul de apă, fără excavare? În al doilea rând, ce faceți cu ce scoateți din excavare, pentru că spuneți că veți vinde ce scoateți, iar asta înseamnă trafic greu, gabarit depășit, poluare, drum distrus. Pentru că e aproape imposibil să faceți toate aceste lucruri.

    Cine garantează că veți face ce spuneți că veți face. Ați înțeles foarte bine, nimeni de aici nu vrea lac. Vrem să ne dezvoltăm singuri. Nici măcar nu repectați distanțele din lege pentru luciul de apă”.

    Răspunsul lui Cornel Tomescu a fost: „În ceea ce privește excavarea, noi suntem în colaborare cu Primăria (n.red. Primăria Vladimirescu) și dacă este să luăm… ne referim la transport… putem să cerem…deci putem să cerem… ”, moment în care primarul Mihai Mag a intervenit spunându-i lui Cornel Tomescu:

    „Ori v-ați exprimat greșit, ori ați înțeles greșit. Nu avem nici o colaborare. Suntem aici să vedem dacă este oportun să excavați ca să faceți luciu de apă. Până la urmă pe noi ca administrație nu ne interesează dacă aveți bani, dar când ați venit prima dată cu proiectul am crezut că suntem o localitate de oameni bolnavi și avem nevoie numai de zone de agrement.

    Am avut destule… Dacă veniți cu alt proiect, cu 30 de case, cu 80 de case nu e problemă, suntem dispuși să vă susținem să dezvoltăm partea de case, dar nu balastiere! Cred că simțiți deja dacă este oportun sau nu, ceea ce doriți dumneavoastră să faceți”.

    Într-un final, Cornel Tomescu a renunțat la luptă și a cedat: „Noi nu am venit să ne certăm cu dumneavoastră, noi am venit să vă auzim, să vă luăm în considerare opinia. Auzim ce spuneți că nu vreți lac de agrement, chiar dacă v-am spus că nu este vorba de balastieră. O să reluăm studiul și vom vedea câte locuințe sunt pe teren. Am înțeles că sunteți de acord să avem doar locuri de casă, vă mulțumim frumos”.

    Ultimul cui din sicriul balastierelor de la Horia

    Finalul dezbaterii publicede la Horia  i-a aparținut primarului Mihai Mag: „Vreau să vă spun că la Primărie avem primite peste două mii de semnături de la cetățeni dintr-o localitate cu o populație de 2800, cred că este mai mult decât concret care este dorința cetățenilor.

    Este clar, iar răspunsul oficial vi-l spun acum; NU este oportun pentru Horia proiectul pe care ni l-a prezentat domnul Tomescu, dar vreau să știe că suntem deschiși la comunicare, la dezvoltare, este un om de afaceri, sigur înțelege, iar dacă va veni cu un alt proiect atunci putem sta de vorbă”.

    ***

    Simțul civic de care a dat dovadă localnicii din Horia trebuie subliniat și o facem aici. Am constatat, fiind prezenți la fața locului, un nivel extraordinar de implicare la nivelul comunității. Nu au fost doar câteva voci răzlețe din Horia care și-au vărsat năduful în vânt. Au fost sute de oameni de toate vârstele, care și-au exprimat dorințele, părerile și refuzul.

    Au fost bătrâni care s-au arătat îngrijorați, tineri care erau mai vocali, dar au fost și oameni care s-au pregătit, s-au documentat, au citit legile și au știut să pună întrebări pertinente, la obiect, cu subiect și predicat. Victoria, dacă poate fi numită o victorie, este a lor, chiar dacă abia l-au lăsat pe reprezentantul firmei să vorbească.

    Îi înțelegem. Îi înțelegem pentru că le-am simțit  o anumită frustrare, le-am văzut acel  „Ajunge! Destul” de pe buze, le-am văzut dorința de a fi băgați în seamă, de a fi ascultați. Și au reușit. Tot ceea ce s-a realizat („Nu”-ul Primăriei Vladimirescu), s-a realizat și datorită lor, a localnicilor din Horia.

    Ce rămâne de făcut acum? Rămâne ca organele abilitate, cei cărora și localnicii din Horia le plătesc salariile, să înceapă o serie de controale la celelalte zone de agrement. Cetățenii și-au făcut datoria, iar peste ani când vor fi întrebați ce au făcut ei să oprească această boală a balastierelor, vor putea să-și țină fruntea sus. Și despre aceste zone de agrement, precum și despre bazinele piscicole… în curând pe Special Arad.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.