miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Două „zone de agrement” amplasate strategic la Horia, comuna Vladimirescu – în fapt, balastiere care pot reprezenta atentate la siguranța națională

    de Alin Olteanu, Mihai Todoca | 23 februarie 2023, 1:31 PM | Investigaţii | Topic special

    2

    Dezvoltarea în domeniul infrastructurii din ultimii ani din județul Arad a băgat mulți bani în buzunarele constructorilor, fiind de departe cele mai bănoase afaceri. Construirea, modernizarea, asfaltarea și reasfaltarea drumurilor este poate cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar, mai ales dacă plățile se fac din banii publici, iar recepțiile lucrărilor se semnează din birou sau la un restaurant. Dar ce spunem noi: puteau fi semnate și la Patriarhie, pentru că tot de mântuială se fac recepțiile.

    Unul dintre aspecte are o latură puțin mai ascunsă față de echipele de constructori pe care îi vedem zi de zi, iar aici facem referire la firmele care se ocupă cu exploatarea, producerea și vânzarea materialului agregant, cum se numește, tehnic, balastul. Într-un cuvânt: balastiere.

    De multe ori, neverificate, neîntrebate „de sănătate”, acestea apar peste tot, asigurând materialul necesar construcțiilor. Azi ne vom apleca asupra unui subiect mai ascuns de ochii lumii, un subiect care, printr-un tertip legislativ, la prima vedere ar însemna dezvoltare imobiliară, când în fapt poate fi, și are toate șansele de a deveni, o problemă de siguranță națională. Care, normal, ține de SRI.

    Pe foarte scurt, acum, deoarece acest material este doar prima parte dintr-o investigație mai amplă, este vorba de o firmă din județul Timiș care dorește să construiască (cică) două cartiere de case în zona localității Horia, numite pompos „zone de agremenent”, și care, pentru a le construi, folosește, printre altele, materialul pe care l-ar excava din perimetrul cartierului. Abia după ce fac excavările, începe construcția caselor. Așa-i că sună bine?

    Însă, pentru cineva care nu a citit/văzut investigația făcută de colegii noștri de breaslă de la Recorder vom expune în câțiva pași ce se pregătește de fapt la Horia. Localnicii murmură deja și se pregătesc de ample acțiuni de opoziție la aceste două proiecte, anunțate de Primăria Vladimirescu (în mod legal), în  sensul că „Cineva dorește să facă…”, iar ulterior „Cetățenii au cuvântul”. Chiar este vorba de transparență decizională. În orice caz, locuitorii vor avea parte de un disconfort mărit, zgomot, praf, iar pe deasupra nu putem ignora și traficul greu rezultat din excavările respective, care vor circula pe drumul județean proaspăt modernizat.

    Iaz piscicol și lac de agrement pe foaie, balastiere în realitate

    În ultimii ani, balastierele au devenit afaceri de milioane de euro, ele apărând pe tot cuprinsul țării. Cu denumiri pompoase ca „iaz piscicol” sau „lac de agrement”, în ultimii 10 ani nu mai puțin de 1300 de avize de construire s-au eliberat, dar funcționale ca pe hârtie, adică îndeplinind exact funcția pentru care au fost create, sunt doar 10%. Restul… tertip legislativ care, pentru companiile care se ocupă cu extragerea, exploatarea și valorificarea agregatelor minerale, este unul destul de simplu.

    Acestea spun că doresc să construiască în locul respectiv un „iaz piscicol” sau „lac de agrement”, urmând ca ei să vândă materialul extras de acolo, amortizându-și investiția. Ei primesc avizul de la autoritățile locale, cetățenii care sunt chemați să dezbată PUZ-ul nu se implică sau sunt fraieriți de articolele ascunse din legi, firmele se apucă de excavat, iar când au terminat de „muls” cât pot din zona respectivă, abandonează lucrarea sub diferite pretexte, pe care nu mai are rost să le înșirăm aici. Nu este exclus, în alte cazuri, să se semneze acte adiționale cu prelungirea termenului de execuție.

    Agregatele minerale extrase de acolo devin materialul de bază pentru construirea drumurilor, a blocurilor și a altor construcții. În cazul de față, suntem siguri că materialul excavat din cele două „zone de agrement” va ajunge pe șantierele imense care se vor deschide în zonă, anume șoseaua de centură a Aradului, drumul expres Arad-Oradea și calea ferată. Ceea ce ne este nouă destul de clar, în majoritatea cazurilor, gropile excavate nu ajung niciodată să îndeplinească funcția de iaz piscicol sau lac de agrement pentru care s-au eliberat avizele respective.

    Iar banii curg, deoarece agregatul mineral, balastul, este primordial într-o țară în care abia acum s-a început să se lucreze la infrastructură într-un ritm mai susținut.

    De ce s-a ajuns la acest tertip prin care, practic, se fac balastiere și nu, cum se spune, zone de agrement? Simplu: pentru că este mult mai complicat, datorită avizelor, să construiești o balastieră decât un loc de agrement. De ce este nevoie de atâtea avize și de ce sunt greu de obținut? Iarăși, răspunsul e simplu: pentru că excavările pentru balast sunt potențial periculoase, fiind făcute, în apropierea malurilor unor râuri sau lacuri și, astfel, se pot produce surpări de maluri, modificări ale cursurilor de apă și chiar a debitelor unor râuri.

    Coincidențe sau modalitate dovedită de a înșela statul român?

    Credem că este de la sine înțeles că nici una, dar absolut nici una dintre firme nu va recunoaște că apelează la acest tertip legislativ, deși sunt deja demonstrate, și vor invoca reaua voință din partea autorităților, a opiniei publice și a presei. În acest caz, ne așteptăm la multe din partea firmei din Timiș, SC IGR ALPHA SOND SRL, care dorește să „planteze” nu unul, ci două cartiere de case – alias balastiere – la Horia, la „câțiva” metri de casele oamenilor.

    SC IGR ALPHA SOND SRL MARTOUR SRL
    Extras din raportul risco.ro

    Pe lângă problemele de mediu pe care le-am putea identifica (frontul de extracție a apei potabile care alimentează Aradul și localitățile învecinate ar putea fi afectat, de exemplu), firma SC IGR ALPHA SOND din localitatea Nădrag (Timiș) o are ca unic asociat pe Cristina Măran. Cine este această persoană?

    Aceasta este nimeni alta decât soția omului de afaceri timișorean Florin Măran (patronul „celebrelor” firme Tehnocer și Dateco), cel care, împreună cu alți 13 complici, în urmă cu doar trei ani, a fost condamnat într-un dosar imens, instrumentat de DNA, pentru complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălarea banilor.

    Cum a ajuns societatea cu doar doi angajați și capital social de 210 lei să dețină terenurile din Horia

    Terenurile pe care firma deținută de doamna Măran ar vrea să realizeze zonele de agrement, cu „lacurile de agrement” aferente, așa cum reiese din actele depuse la primărie, au o poveste destul de lungă, din punct de vedere al tranzacțiilor, în spate. În iulie 2019, un anume domn Miron devine proprietar pe toată suprafața după ce îl răscumpără pe al doilea proprietar (din 2010, terenul avea doi proprietari, anterior, în 2008, acestea au aparținut Primăriei), Dămăcuș.

    O lună mai târziu, în august 2019, unicul proprietar Miron vinde terenul soților Măran, iar aceștia, două luni mai târziu, vând mai departe terenul firmei MARTOUR SRL.

    Și aici, din nou intervin coincidențele care par să devină un laitmotiv în acest material: firma MARTOUR SRL este deținută de, ați ghicit, soții Măran și are sediul pe aceeași adresă deja cunoscută: strada Metalurgiștilor nr. 16, de data aceasta A.

    În anul 2021, firma Martour vinde cele două suprafețe de teren (cu mai multe parcele înscrise în CF) societății SC IGR ALPHA SOND SRL, deținută de doamna Măran. Trebuie spus că din 2019 se discută tot mai mult despre investițiile uriașe din zona Aradului, adică șoseaua de centură, drumul expres Arad-Oradea și pasajul peste calea ferată.

    Care este poziția societății

    Am încercat să luăm legătura cu patroana Cristina Măran pentru a-i solicita o poziție în legătură cu cele prezentate în articol, însă nu am reușit să trecem de secretară. Chiar dacă aceasta, la insistențele noastre, a strigat-o pe „Nina, domnii vor neapărat cu tine”. „Nu știu eu, să vorbească cu domnul Măran”, a venit răspunsul de pe fundal. Numai că acesta nu a putut fi deranjat azi, și-a luat zile de concediu și „mâine, dacă vine la birou puteți vorbi cu el”. „Deci vorbim cu el, ok. Dar o ultimă întrebare, se mai ocupă cu balastierele, mai lucrează cu ele?”. „Da! Bineînțeles!”

    Primăria Vladimirescu anunță dezbatere publică despre zonele de agrement. Noi spunem balastiere…

    Cu spatele la zid din punct de vedere legislativ, Primăria Vladimirescu a anunțat, conform legii, dezbaterea publică despre intenția realizării unui PUZ și RLU aferent pentru construire zonă Rezidențială și lac de agrement. Sunt de fapt două invitații la dezbatere (le puteți consulta AICI și AICI), dar subiectele sunt identice. La fel, societatea implicată, SC IGR ALPHA SOND SRL, apare în ambele anunțuri ale Primăriei Vladimirescu.

    Contactat telefonic pentru a își expune punctul de vedere, Mihai Mag, primarul comunei Vladimirescu (cu sate aparținătoare Horia, Mândruloc, Cicir și Vladimirescu), ne-a spus: „Este un subiect sensibil pentru toți locuitorii din Horia, tocmai de aceea organizăm o dezbatere publică la căminul cultural din localitate, în data de 9 martie, ora 18:00, unde locuitorii din Horia aș dorii să-și exprime sincer un punct de vedere asupra proiectelor în discuție. În acest sens, am și pregătit în ziarul comunei Vladimirescu anunțul către toți cetățenii din Horia. Și eu doresc să aflu poziția oamenilor pe acest subiect”.

    Așa cum am spus, aceasta este doar prima parte

    În loc de concluzii, deoarece aceasta s-a scris singură încă de la începutul articolului, reiterăm că acesta este doar începutul „excursiilor” noastre pe acest „tărâm magic” al balastierelor, deoarece am mai identificat alte patru zone care se potrivesc profilului de „iaz piscicol”, cu avize date prin 2013, dar care nici acum nu au avize de funcționare. Din nou, să fie o simplă coincidență? Ne îndoim. Însă nu ne îndoim că, în acest timp, autostrăzile și drumurile s-au tot modernizat, asfaltat și reasfaltat, și există în plan multe tone de asfalt de așternut pe drumurile județului. Le vom urmări pe fiecare.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Felicitări autorilor pentru investigație!
      Și pentru că a-ți dezvăluit înainte să fie aprobat și să apară gropoiul lângă casele oamenilor.
      Asta e o mostră de o presupusă investiție privată meșteșugită în spatele unor vorbe mari.
      Primarul nici nu trebuia să ia în considerare așa ceva iar pe viitor ar trebui să interzică exploatarea agregatelor minerale sub orice formă pe raza localităților administrate pe următorii 49 de ani.

      +10 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.