Horia-Roman Patapievici, despre Europa și Creștinism, la „Scriitorii povestesc capodopere”
Un nou eveniment în cadrul proiectului „Scriitorii povestesc capodopere” va avea loc sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 19, în Sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ, cu invitatul Horia-Roman Patapievici.
Conferința lui Horia-Roman Patapievici este intitulată „Europa și Creștinismul”, iar intrarea la eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile.
„Răspunsul la întrebarea «Ce este Europa?» e important nu numai pentru că ea conține întrebarea «Ce suntem noi, românii, ca europeni?», cât mai ales pentru că răspunsul la amândouă trebuie să ne explice ce suntem în termenii civilizației căreia îi aparținem. Am să schițez o genealogie a ceea ce istoric vorbind se numește Europa, sugerând că ideea de Europa nu e epuizată de niciuna dintre culturile care o compun și nici de instituția (instituțiile) prin care azi e exprimată unitatea europeană, Uniunea Europeană. Europa este un tip de civilizație, exprimabil prin ceea ce Max Weber ar fi numit un Ideal-tip. Am să explic acest Ideal-tip și am să încerc să îl deduc din datele civilizației creștinismului latin, din ideea Creștinătății. Potrivit formulei lui Herodot, care spusese că Egiptul este un dar al Nilului, Europa poate fi privită, în termenii descrierii mele, ca un dar al creștinismului. Am să închei susținând că pentru identitatea europeană creștinismul este mai mult decât o religie, este o matrice a civilizației”, descrie Horia-Roman Patapievici tema conferinței.
„Scriitorii povestesc capodopere” este un proiect care, prin organizarea unor prelegeri publice, își propune deschiderea unei căi de acces către mari capodopere ale umanității. Evenimentele sunt finanțate, din 2018, de Centrul Municipal de Cultură Arad.
„La «Scriitorii povestesc capodopere» am avut zeci de invitați de-a lungul anilor, invitați care au «povestit» cărți, opere de artă vizuală, filme, concerte de muzică clasică, albume de jazz, capodopere de arhitectură. De data aceasta, Horia-Roman Patapievici vine cu o sinteză și, desigur întemeiat pe o bibliografie a marilor cărți și a marilor idei, ne propune povestea a două capodopere colective: civilizația europeană și creștismul”, spune organizatorul evenimentului, Cătălin Lazurca, din partea Grupului pentru Management și Mediere Culturală (GMMC).
Proiectul este desfășurat în principal la Arad, dar și la Timișoara și Cluj-Napoca. De-a lungul anilor au fost invitați de renume precum Mircea Cărtărescu, Adrian Papahagi, Călin Dan, Philip Ó Ceallaigh, Adriana Babeți, Johann Lippet, Mircea Mihăieș, Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Ana Silvestru, Petre Guran și Silviu Gherman.
Comentariile portalului
„Perfecțiunea este pe toate drumurile însă nu se poate afirma pentru că dă cu oiștea-n gard când trebuie să se exprime”. Am să vă trimit un desen (...)
Rareș Bogdan o invenție a lui Iohannis. Și desigur o ratare! Marele politician.. Nu ai ce să îi ceri... Păcălici zarzavagiu, un papagal frumos colorat cu Rolex (...)
Normal ca după alegeri să vadă lumea că "muncești!" De 40 de ani au aceeași tactică... Și noi picăm în plasa ca proștii! E mare putreziciune într-o (...)