marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  (De) ce va vorbi Patapievici la Arad despre… creștini?

  de Tomck@t | 19 octombrie 2016, 12:24 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  4

  Notați-vă în calendar data de 22 octombrie, ora 10 dimineață. Asta dacă vreți să aflați „Ce sunt creștinii”. Evenimentul, ce va avea loc în sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad, va fi însă mai mult decât o simplă dezbatere despre valorile etice, morale și educaționale creștine, invitatul special fiind o garanție pentru „greutatea” evenimentului. Este vorba despre nimeni altul decât celebrul Horia-Roman Patapievici. Moderatorul dezbaterii va fi conf. univ. dr. Emil Bartoș.

  Probabil, pe fondul ideii că Patapievici nu mai are nevoie de nicio prezentare, descrierea evenimentului este destul de săracă pe pagina creată pe Facebook, dar promite o conversație bogată: „Te invităm alături de noi la o conversație bogată și pertinentă vremurilor în care trăim”, respectiv „Începem în forță un nou sezon al Forumului Dialogos cu un invitat de excepție: Horia-Roman Patapievici”.

  Să nu fim înțeleși greșit, nu avem nicio îndoială asupra faptului că scriitorul, fizicianul, filosoful și eseistul Horia-Roman Patapievici este calificat să vorbească despre rolul creștinismului în societatea actuală. Ca să dăm un singur exemplu, domnia sa a fost, anul acesta, invitatul Asociaţiei Studenţești Edictum Dei la Cluj să vorbească despre „Dumnezeu şi experienţa modernităţii”. Patapievici a spus atunci următorul lucru: „Am decis să vorbesc în conferința asta despre lucrurile care sunt trecute sub tăcere, respectiv, profunda filiație dintre civilizația modernității și civilizația creștină, și faptul că civilizația modernității nu a negat creștinismul, ci l-a încorporat. Asta e teza tare la care eu țin și cred că este un fapt, nu este o interpretare.”

  Putem să ne facem, astfel, o idee despre ce ar fi vorba la dezbaterea ce urmează să aibă loc la Primăria Arad, însă… de unde a apărut acest „Forumul Dialogos”, vă întrebați?

  14650608_1795289054080771_4866938469801050367_n

  Nu știm, deocamdată, ce relevanță are acest lucru, dar ia să vedem:

  Forumul Dialogos a mai organizat un eveniment similar în luna martie, cu tema „Creștinul și implicarea socio-politică”. Moderatorul a fost tot conf. univ. dr. Emil Bartoș, iar invitată specială deputatul PNL Florica Cherecheș. În rest, pe pagina de Facebook, Forumul Dialogos a mai distribuit evenimentul „Noaptea Învierii – concert vocal-instrumental” al Bisericii Metanoia din Arad și câteva evenimente organizate la Timișoara și Cluj-Napoca.

  Doar ca să ne facem o idee, în cazul în care ne interesează și anumite aspecte din „background”, iată descrierea Forumului Dialogos:

  Forumul Dialogos este un proiect care are ca motivație dorința de a vedea o paleta mai largă de credincioși din diverse domenii ale vieții sociale și spirituale angajându-se într-un mod public în dialogul dintre credință și cultura contemporană.

  Noile provocări ale mileniului III îi obligă pe toți creștinii să își reconsidere rolul în societate și să ofere un răspuns pertinent și relevant acestor provocări.

  Grupul de inițiativă al Forumului Dialogos organizează sesiuni periodice sub formă de dezbateri publice, prelegeri sau conferințe la care vor fi invitați specialiști din domenii cât mai diverse (artă, știință, social, politică, religie etc).

  Forumul este deschis pentru colaborarea cu persoane sau instituții care împărtășesc aceleași valori etice, morale și educaționale creștine.

  Așadar… „Ce sunt creștinii?” – rămâne o întrebare la care ne va răspunde însuși Horia-Roman Patapievici, sâmbătă, pe 22 octombrie, la ora 10, la Sala Ferdinand.

  Sursa foto: historia.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Iata o serie de citate ...

   … din volumul “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996: – “Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.” (pag.63) – “Un popor cu substanţă tîrîtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare.” (pag.34) – “Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cât o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu.” (pag. 64) – “Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…” (pag.64) – “In toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o. Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfîrşit. Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o băşică a udului mai mare (de, beţiile…) i-au dovedit.” (pag.63) – “Puturoşenia abisală a stătutului suflet românesc… spirocheta românească îşi urmează cursul pînă la erupţia terţiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconşient, pînă ce mintea va fi în sfîrşit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos.” (pag49) “Cu o educaţie pur românească nu poţi face NIMIC.” – cred ca Dl. Horia este cel mai potrivit roman care sa ne spuna tuturor ”Ce sunt crestinii”.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Atenție! Ne va vorbi despre ”Creștini”. Și nu trebuie să fi un ”bun român” pe placul demagogilor și depresivilor, să ai o părere competentă despre creștini.

    Iar despre citate nu pot spune altceva decât că nu minte și nici nu exagerează. Din 96 și până acum românii ca nație nu au făcut nimic de remarcat să-l contrazică pe acest domn.

    +2 voturi
    +1
    -1
    • … ca va regasiti in descrierile Dl.Horia, este de apreciat ca sunteti sincer.Pe de alta parte n-ar fi rau sa va informati cu privire la Dl.Horia.E simplu, trebuie sa cititi si sa aveti suficienta putere de intelegere si de sinteza ca sa va dati seama de niste evidente, in rest o zi frumoasa!

     --1 voturi
     +1
     -1
     • Eu ”Văd” altceva.

      Adevărul deranjează în continuare pe mulți ce preferă să trăiască în minciuna istoriilor măsluite, ba de unii de stânga, ba de unii ce se dau de dreapta. Realitatea zilnică în care eu trăiesc, poate fi sintetizată de doar câteva din cuvintele scrise de dl Patapievici. Adevărul ar trebui acceptat și dacă el deranjează, atunci doar viitorul poate demonstra că se poate și altfel.

      Sigur, că există excepțiile, care de fapt întăresc regula generală. Că altfel nu ar mai fi excepții.
      Când nu există argumente, atacăm pe cei ce gândesc altfel și acest comportament face parte din arsenalul inchizițional al îndoctrinaților fanatici… sau proștilor educați pe maidanele submediocrității.

      PS- O întrebare stimabile. Te simți mai bine, acum după ce ți-ai lansat atacul? Da?! Mă bucur! Să-ți fie de bine!

      0 voturi
      +1
      -1

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.