Peste 200 de hectare de vegetație uscată și litieră împădurită au ars în județul Arad, în 24 de ore





Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad transmite că „în ultimele 24 de ore, pe tot parcursul zilei de duminică, 9 martie, pompierii militari arădeni, împreună cu serviciile voluntare, au intervenit pentru stingerea a 20 de incendii izbucnite la vegetație uscată și pășune împădurită în localitățile: Chișineu-Criș, Troaș, Văsoaia, Chisindia, Cladova, Susani, Julița, Mădrigești, Ilteu, Radna, Sârbi, Hălmăgel, Petriș, Paulian, Roșia Nouă, Virișmort, Arad, Seliște, Pâncota și Chesinț”.
Potrivit surse citate, cele mai semnificative incendii s-au înregistrat la Toaș și Roșia, unde terenul accidentat a îngreunat accesul echipajelor, suprafețele de teren afectate fiind de aproximativ 100 de hectare. Cele 20 de incendii au afectat, în total, peste 200 de hectare de vegetație uscată și litieră împădurită.
Pompierii arădeni reamintesc că arderea vegetației uscate este strict interzisă și atrag atenția că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave atât asupra mediului înconjurător și solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.
„În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar, în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, operatori economici, rețele de electricitate sau locuri cu pericol de explozie.
Cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanței de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.
Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice, de la 50.000 lei la 100.000 lei”, au precizat reprezentanții ISU Arad.
Citește și: Sâmbătă plină de acțiune pentru pompierii arădeni. Au stins 7 incendii de vegetație uscată în județ
Comentariile portalului
==MERCENARI LA STAPANIRE ==OM FARA CAPATAI OM FARA MESTESUG FARA DUMNEZEU == VORBA VECHE DIN BANAT ==
Nu e voie, cetatene🤣 E cenzura, du-te și canta-i in stradă Diliului Național.
Vrajala, poți să suni la ANPC Arad că nu răspunde nimeni niciodată, sau de multe ori nici nu funcționează telefonul, oricum și când merg la reclamaț (...)