marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Harta autostrăzilor din România. Ce s-a deschis deja și ce va fi inaugurat în 2024

  de - | 27 decembrie 2023, 8:02 PM | Naţional

  0

  (foto: Hotnews.ro.)

  Jurnaliștii de la Hotnews au realizat o hartă interactivă, în care analizează situația autostrăzilor din România. Mai exact, aflăm astfel ce s-a deschis, ce va fi inaugurat în 2024, care este scenariul optimist vs. realist vs. blocaje majore și, nu în cele din urmă, cum stăm comparativ cu Bulgaria, Ungaria sau Polonia.

  România a trecut oficial în 2023 de borna simbolică de 1.000 de kilometri de șosele de mare viteză – autostrăzi și drum expres. În total, la final de an dacă tragem linia, vor fi dați în trafic circa 81 de kilometri noi, însă la stadiul de „muzeu” – adică tronsoane gata dar nefolosite încă, mai punem alți circa 15 kilometri pe A0. De altfel, aici vine și principalul eșec: deși politicienii au promis că vor fi gata două loturi întregi pe partea de sud, pe final de an abia dacă va fi gata doar o porțiune, notează Hotnews.

  Față de previziunile de acum un an, anul 2023 s-a dovedit a se încadra în scenariul realist. Circa 81 de kilometri – 49 de km de autostradă și 32 km de drum expres – vor fi într-un final deschiși traficului. Cert e că România a depășit borna simbolică de 1.000 de kilometri de autostradă și drum expres, iar anul 2024 ar putea aduce mai multe inaugurări etapizate.

  Într-un scenariu fantezist, România ar putea bifa peste 250 de kilometri de autostradă și drum expres dați în trafic, dar în același timp lucrările pe infrastructura ar putea fi frânate serios din cauza finanțărilor tăiate după cum arată alocările pe buget.

  VEZI AICI HARTA ÎN VARIANTA INTERACTIVĂ realizată de Hotnews cu porțiunile deschise circulației în 2023 (verde), porțiunile încă în lucru (roșu) și porțiunile deschise deja circulației anterior acestui an (negru).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.