joi, 20 martie, 2025

Special Arad Logo

    Hamburger vs. shaorma. O competiție în care ambele produse merg „cap la cap”. Care îngrașă mai mult?

    de Special Arad | 31 ianuarie 2025, 9:55 AM | Sănătate

    0

    Așadar… „Hamburger vs. shaorma”. Am primit, pe telefonul redacției, următoarea întrebare: hamburgerul sau shaorma îngrașă mai mult? Și pentru că nu suntem specialiști, am căutat articole pe net și am ajuns să scriem cele de mai jos, bineînțeles cu preluare de pe clicksanatate.ro.

    Secolul vitezei a adus cu sine o întreagă gamă de activităţi în viteză, de posibilitatea călătoriilor în viteză, de rezolvarea problemelor şi plata datoriilor în viteză şi, bineînţeles, mâncarea în viteză (fast food). Toate acestea au şi beneficii, dar atrag după sine şi efecte negative, printre care sedentarism şi risc de obezitate crescut, dacă ne referim strict la mâncarea de tipul fast-food.

    Pentru că ne întâlnim foarte des cu preparate rapide, hamburgeri, shaorma, cartofi prăjiţi cu friptură şi alte mâncăruri rapide pe placul românilor, ar fi bine să fim informaţi în legătură cu câte calorii consumăm de fiecare dată când cumpărăm astfel de produse.

    Consumul de carne în cantităţi mari nu este neapărat cel mai sănătos, iar persoanele care consumă carne în exces se expun unui risc mai mare de a dezvolta boli, deoarece consumul de carne prezintă un potenţial ridicat de putrefacţie. De altfel, este indicat ca persoanele vârstnice să consume mai des carne decât persoanele tinere sau de vârstă medie.

    Cea mai mare problemă în dieta occidentalilor când vine vorba de carne este contaminarea ei cu antibiotice şi hormoni steroizi. Aproape 40% din totalul antibioticelor produse în Statele Unite ale Americii sunt administrate vitelor şi celorlalte animale din crescătorii , şi ele trec în organismul consumatorilor atunci când se consumă hamburgeri, shaorma sau alte produse pe bază de carne. Mai mult, carnea injectată cu hormoni şi antibiotice dă anumite efecte secundare la om, în special la copii: obezitate, acnee, infecţii respiratorii, pubertate precoce şi anomalii de comportament.

    În ceea ce priveşte caloriile conţinute în astfel de preparate, de cele mai multe ori shaorma depăşeşte cu mult caloriile unui hamburger normal, gen cheeseburger. Dacă însă la hamburger se mai adaugă şi cartofi prăjiţi, suc şi desert, atunci caloriile sar cu mult peste doza necesară zilnică unui adult.

    Hamburger vs. shaorma

    Un cheeseburger are în jur de 200 de grame, iar numărul de calorii se ridică la aproximativ 576, aproape 300 de calorii la suta de grame. Iar dacă se adaugă la acest hamburger o porţie de cartofi prăjiţi de 100 de grame se mai adaugă 350 de calorii la această masă. Plus o băutură răcoritoare de 250 de ml se fac încă 150 de calorii.

    Deci, un prânz normal cu cheeseburger, cartofi prăjiţi şi un suc adună în jur de 1076 de calorii. Lucrurile se schimbă cu puţin la un hamburger normal, acesta are 239 de calorii, dar cel dublu, care are aproximativ 250 de grame, are 600 de calorii. Totalul unui prânz cu hamburger este aproximativ la fel cu cel de mai sus.

    Cum stau lucrurile când vine vorba de shaorma? Este ea mai sănătoasă şi cu mai puţine calorii? Având în vedere că cea mai multă carne, chiar şi cea de pui, din comerţ vine din crescătorii, unde animalelor li se injectează hormoni, pesticide şi antibiotice, nu se poate spune că există o diferenţă între carnea din shaorma şi cea din hamburger.

    O shaorma mare „cu de toate”are aproximativ 1.110 calorii, din care lipia mare are 80 kcal, carnea prăjită de vită sau pui, 150 de grame are 296 kcal, cartofii prăjiţi la 100 de grame au 300 kcal, 60 de grame de castraveţi muraţi au 20 kcal, 70 de grame de ketchup au 67 kcal, 80 de grame de sos de maioneză şi usturoi au 312 kcal, 60 de grame de varză, 20 kcal, 40 de grame, 15 kcal. Iar o shaorma medie poate fi puţin sub 1.000 de calorii.

    Citește și: Rednic, supărat pe un fost fotbalist din Serie A pe care l-a dorit la Arad: „De doi ani tot ne ține pe vârfuri”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.