vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Gyuszi Balint, ce-l ține la UTA, ce l-ar determina să plece?

  de Lucian Dănilă | 13 noiembrie 2020, 6:06 PM | Sport | Topic special

  5

  A fost o oarecare panică pe rețelele de socializare în seara zilei de miercuri. Una articol apărut pe un portal din Anglia a produs insomnii suporterilor arădeni care au comentat știrea până după miezul nopții, dar a avut ecouri și în club.

  Gyuszi Balint, antrenorul echipei UTA, era inclus de examinerlive.co.uk (click aici) pe o listă de posibili tehnicieni care să o preia pe gruparea din Championship League (liga a doua din Anglia), Sheffield Wednesday. Coincidența face ca acest club să fie legat în istoria sa de antrenorul care l-a făcut campion național pe Gyuszi în perioada în care era jucător, același antrenor din a cărui filozofie a preluat multe și antrenorul Balint, Dan Petrescu. Actualul antrenor al echipei CFR Cluj a fost jucătorul lui Wednesday în sezonul 1994-1995, de unde avea apoi să plece la Chelsea. O legătură cu Sheffield Wednesday are și agentul Bogdan Apostu, cel care-l reprezintă pe Balint. Fostul atacant al Bătrânei Doamne l-a transferat la gruparea britanică, în februarie 2015, pe actualul atacant de la FCSB, Sergiu Buș.

  Simpla nominalizare a lui Gyuszi Balint pe lista de antrenori a unui club care în istoria lui i-a avut pe banca tehnică pe Ron Atkinson – cinci ani manager la Manchester United, tehnician care a stat pe banca lui Atletico Madrid, Manchester City sau Aston Villa; a lui Trevor Francis – fost mare fotbalist englez, primul britanic care a fost achiziționat pentru suma de un milion de lire sterline; a lui Gary Megson – fost tehnician la Nottingham, Leicester sau Bolton; sau Steve Bruce – fostul căpitan al lui United, actualmente manager la Newcastle; îi dă antrenorului echipei UTA un plus valoare.

  Este foarte clar că dacă britanicii îl conving pe Gyuszi Balint să preia echipa, oferta ar fi de nerefuzat din toate punctele de vedere. Nu luăm în considerare doar aspectul financiar, capitol la care cifra de pe contract ar fi cu siguranță mult, foarte mult peste ceea ce are în acest moment la UTA. Luăm în considerare condițiile de muncă, faptul că ar lucra într-un mediu cu adevărat profesionist, la un club cu o istorie de 153 (!) de ani, cu o bază de pregătire extraordinară, cu un stadion „Hillsborough” cu o capacitate de 40.000 de locuri și un gazon perfect, arenă cunoscută mai bine după tragedia de la meciul de cupă dintre Liverpool și Nottingham Forrest din 1989, când au murit 97 de oameni și 700 au fost răniți în urma unei busculade. Balint ar fi manager într-un club în care funcționează toate departamentele chiar dacă echipa evoluează în al doilea eșalon. Plecând în Championship League, Gyuszi Balint ar fi primul român care ar antrena în primele două ligi din Anglia. Plecând la Sheffield Wednesday, Balint ar alege în primul rând profesionalismul în adevăratul sens al cuvântului într-un campionat în care lucrurile funcționează cu adevărat normal atât din punct de vedere financiar cât mai ales din punct de vedere al organizării la toate nivelurile.

  Gyuszi Balint a afirmat și până miercuri dar și de miercuri încoace că „viitorul apropiat este legat de UTA”. Este o frază care dă speranțe suporterilor arădeni, dar totodată este o frază care lasă loc de interpretări: „viitorul apropiat”. Cât de apropiat?

  Ce îl ține pe Gyuszi Balint la UTA?

  În primul rând continuitatea. A venit în vara anului trecut și a avut un sezon regulat senzațional la cârma unei echipe pe care a construit-o cu sprijinul conducerii și a lui Bogdan Apostu. Acel vestiar este a doua lui familie. A reușit promovarea cu această echipă pe care a reconstruit-o apoi din mers și, din punct de vedere sportiv lucrurile stau bine, UTA fiind pe locul 7 după disputarea a zece etape în Liga 1.

  Stă pentru a-și atinge obiectivul de a stabiliza clubul UTA la nivelul Ligii 1, iar după felul său de a vedea lucrurile intenționează să se bată pentru un loc cât mai bun, chiar o clasare în play-off.

  Stă pentru a nu destabiliza un proiect început aici împreună cu Alexandru Meszar și Bogdan Apostu, proiect al cărui pilon principal este chiar el.

  gyuszi 2

  Ce l-ar putea face pe Gyuszi Balint să plece de la UTA?

  „Orice antrenor din lume care primește o ofertă, să-i spunem, de nerefuzat, i-ar încolți unele idei”, spunea Balint miercuri seara. Și are perfectă dreptate. Astfel că la primul punct în ordinea de idei referitoare la posibilitățile ca Balint să plece de la UTA ar fi „o ofertă de nerefuzat”. O primă mostră este posibilitatea de a antrena în Anglia, dar pe viitor ar putea apărea oferte de la cluburi importante chiar din țările vecine care au obiective de a evolua în cupele europene, sau care au stabilitate financiară și o infrastructură care să-i permită să se bată pentru asemenea obiective.

  Cunoscându-l pe Gyuszi Balint în acest an și jumătate care a trecut de când a preluat conducerea tehnică a echipei UTA, cred că mai repede UTA l-ar putea face să plece decât să își dorească el acest lucru. „Mă concentrez sută la sută pe munca mea la UTA”, spunea același Gyuszi Balint. Da, într-adevăr, este focusat pe activitatea lui aici și, mai ales după înfrângerea cu Gaz Metan, Balint vrea un rezultat pozitiv pe terenul campioanei CFR. Niciodată de când a venit la UTA, Balint nu a pierdut două meciuri consecutiv.

  În acest moment Gyuszi Balint este „pe val”, el devenind în scurt timp un antrenor la modă în Liga 1. Rezultatele dar și felul său de a vorbi, comportamentul său și mai ales profesionalismul l-au impus în topul antrenorilor români ai momentului. Dovadă stau și ofertele pe care le-a avut în ultima jumătate de an de la cluburi ca Sepsi, Astra și, se spune, chiar CS Universitatea Craiova. Le-a refuzat pe toate în ciuda faptului că cel puțin de la Sepsi a avut o ofertă superioară din punct de vedere financiar, iar cu Craiova avea pe lângă partea financiară și posibilitatea să se bată la titlu. Și totuși nu a plecat…

  A dus UTA în primele șapte echipe ale României, chiar dacă clasamentul este momentan irelevant, trecând doar 10 etape. O eventuală clasare – să spunem – în primele zece, ar fi o mare performanță pentru Balint având în vedere faptul că este la conducerea unei echipe nou-promovate cu unul dintre cele mai mici bugete salariale din competiție. Pentru el este o provocare acest lucru, pentru că Balint nu antrenează bani ci antrenează principii, așa cum îi place să o spună, iar el vrea să arate că și cu un buget mic poate să obțină o performanță notabilă.

  Problema ar putea apărea din vară. Dacă își atinge obiectivul impus pentru acest sezon, Balint cu siguranță ar vrea ca la anul să lupte pentru ceva mai mult: un loc în play-off sau chiar o clasare pe un loc care să asigure calificarea în cupele europene. Pentru asta clubul trebuie să se dezvolte direct proporțional cu rezultatele echipei, iar disfuncționalitățile din acest moment să se rezolve până atunci. Cu siguranță că Balint ar vrea din vară să lucreze cu o echipă care  să aibă un buget semnificativ mai mare, lucru la care ar putea contribui și el prin o clasare bună în actualul sezon. Ar mai putea apărea ca și bonus un eventual transfer pe o sumă considerabilă a lui Dennis Man, transfer la care UTA ar mai avea 5,5 la sută din suma transferului. Dar Balint nu vrea doar asta, el vrea și atragerea unor investitori privați alături de club care să asigure o și mai bună stabilitate financiară, iar această stabilitate financiară să aducă la îmbunătățirea infrastructurii clubului. Nu cere mult, nu l-ați auzit – cred – niciodată să se plângă, dar vrea o bază de antrenament decentă, cu teren gazonat, o bază de refacere după efort sau după problemele medicale care în acest moment lipsește cu desăvârșire și chiar o conducere administrativă în care fiecare om din club să știe care-i este fișa postului. Balint a lucrat în condiții decente la Liga a 2-a, dar este unul dintre puținii oameni din club care realizează că nivelul Ligii 1 cere un „update”, cere un alt nivel, iar el tocmai asta vrea să se facă înțeles, faptul că dacă clubul nu se dezvoltă managerial, ca infrastructură și chiar ca politică de marketing și management, nu se pot face planuri pentru un viitor mediu și lung. Ăsta ar fi principalul motiv care l-ar face pe Gyuszi Balint să plece de la UTA.

  Altfel, aici nu ar mai avea nimic de demonstrat. Și ce urăște cel mai mult este plafonarea și obiectivele mici…

  gyuszi 3

  Și mai are nevoie de ceva… Mai are nevoie de suporteri, de un stadion al cărui freamăt să se simtă la fiecare meci, de acei oameni care l-au făcut să se simtă arădean când tribuna îi scanda numele lui și a jucătorilor pe care-i antrenează. „Această echipă, UTA, este cea care m-a făcut să mă simt arădean”, spunea el. Dar partea cu suporterii nu depind de el, ci de această pandemie…

  Într-un fel m-a bucurat acest val de postări de pe rețelele de socializare apărute după publicarea acelui articol în presa din Anglia. Cumva mi-a certificat faptul că Laszlo Gyuszi Balint este poate cel mai bun, cel mai profesionist și cel mai îndrăgit antrenor pe care l-a avut UTA în ultimii 30 de ani, cu tot respectul pentru rezultatele pe care le-au obținut aici Gigi Mulțescu, regretatul Ionuț Popa, Feri Tisza, Marius Lăcătuș, Roli Nagy și alții. O spun nu doar rezultatele, ci și modul lui de lucru, felul lui de a vorbi, comportamentul și chiar aceste griji ale fanilor arădeni.

  Gyuszi Balint este dincolo de a fi antrenor, un gentleman, exact așa cum scriam după doar o lună petrecută de el la Arad, iar asta o poți citi cu un click pe titlul de mai jos.

  Antrenor și gentleman! Pentru toate astea te respect, Gyuszi

  gyuszi 4

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.