vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Guvernul impune o taxă de solidaritate tuturor entităților din domeniul energiei

    de - | 1 septembrie 2022, 5:24 PM | Naţional

    0

    Începând cu data de 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție de solidaritate, se arată în Ordonanța de Urgență consultată de ȘTIRIPESURSE.RO și pe care Guvernul o va adopta în ședința de joi.

    Decizia vine după ce mai mulți reprezentanți din coaliția de guvernare au acuzat profiturile nesimțite realizate de companiile din energie după liberalizarea pieței.

    Capacităţilor de producţie puse în funcţiune după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi companiilor care furnizează servicii publice de termie care produc energie electrică prin cogenerare nu le sunt aplicabile prevederile de mai sus.

    Taxa de solidaritate se calculează după următoarea formulă:

    „Pentru orice tip de tranzacții de vanzare de energie electrica la export sau livrare intracomunitara de pe teritoriul României contributia de solidaritate (CS) se determina astfel:

    CS= (Pmt – Pa ) x Qt x 100%

    Unde

    Qt – cantitatea de energie tranzactionata la export sau livrata intracomunitar

    Pmt – pretul mediu de tranzactionare a energiei pe PZU din ziua anterioara tranzactiei

    Pa – pretul de achizitie”

    Alte reguli pregătite de Guvern:

    • Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică se calculează, se declară și se plătește de către vânzător lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează.
    • Modelul şi conţinutul declaraţiei privind contribuția la Fondul de tranziție Energetică  se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în termen de maximum 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
    • Vanzarea succesivă a unor cantități de energie electrică sau gaze naturale de către traderi si/sau furnizori cu activități de trading, in scopul vadit de a creste prețul, se sancționează de către ANRE, cu amenda de 5% din cifra de afaceri
    • În vederea plății contribuției de solidaritate, începând cu data de 1 septembrie 2022, persoanele nerezidente care desfășoară tranzactii pe piața de energie din Romania sunt  obligate să calculeze, declare și plătească contribuția de solidaritate direct sau să desemneze un reprezentant pentru indeplinirea obligatiilor ce ii revin in baza prezentei ordonante de urgență. Persoanele nerezidente care desfășoară tranzactii pe piața de energie din Romania sunt obligate sa constituie garanție sub forma de scrisoare de garanție bancară sau cash colateral, în cuantum de 1 milion Euro, echivalent în lei (de stabilit conditiile de plata si de executare). Nerespectarea obligațiilor prezentului articol atrage de drept suspendarea dreptului de operare pe piețele din România.

    Proiectul integral poate fi consultat aici (format PDF).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.