luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Guvernul a adoptat o OUG prin care se introduce contribuţia personală pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privaţi

  de - | 24 iunie 2021, 9:02 PM | Sănătate

  0

  De la 1 iulie orice român asigurat se poate trata la privat dacă plăteşte diferenţa faţă de cât dă asigurarea de stat pentru el. Guvernul a adoptat astăzi, pe 24 iunie, o ordonanţă de urgenţă prin care introduce contribuţia personală pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privaţi aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate.

  Şi acum o persoană asigurată în sistemul naţional al asigurărilor de sănătate se poate trata la un spital privat. Ce aduce nou introducerea „contribuţiei personale” este că , atunci când pacientul se va prezenta la spitalul privat, va primi ceea ce se numeşte un „deviz estimativ”, care ii va arăta cât decontează Casa de Asigurări şi cât percepe în plus spitalul privat pentru rezolvarea cazului.

  O persoană asigurată se poate trata la privat, dacă privatul este în contract cu casele de asigurări de sănătate, a explicat şeful Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Adrian Gheorghe: “Ce aduce cu adevărat nou măsura contribuţiei personale de la 1 iulie este transparenţa. Există un deviz estimativ care are un format standard, detaliat pe categorii de cheltuieli – medicamene, materiale sanitare, hrană, resursa umană”.

  Pacientul va avea la dispoziţie 5 zile să se gândească dacă să accepte oferta sau să meargă la alte spitale private pentru a obţine alte oferte. Pentru serviciu de tip ambulator, contribuţia persoanală intră în vigoare de la începutul anului viitor.

  Citeste mai mult: adevarul.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.