vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Greva generală din școli continuă marți. Sindicaliștii din Educație amenință că ies în stradă

  de Special Arad | 22 mai 2023, 7:24 PM | Educaţie | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a precizat pentru Edupedu.ro că sindicatele din Învățământ nu au primit astăzi vreo invitație pentru o eventuală discuție cu reprezentanții Guvernului, iar sindicaliștii amenință că pe lângă greva generală, vor declanșa și un protest pașnic pe străzi, dacă Guvernul nu va găsi soluții.

  Astăzi, la nivel național, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați, din care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, au intrat în grevă generală.

  Greva nu este însă egală în toate școlile. La Arad, în procente mici, unii profesori au continuat și astăzi orele, mai ales în cazul elevilor care se pregătesc acum pentru examenul de Bacalaureat sau pentru Evaluarea Națională.

  Procentul celor care fac grevă este de cca. 90% la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, 85% la Colegiul Național Preparandia Dimitrie Țichindeal, 80% la Colegiul Național „Moise Nicoară” și, la polul opus, doar 10-15% la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”. Mai multe detalii, AICI.

  Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au subliniat astăzi, printr-un comunicat comun, că la negocierile din 21 mai au respins „așa-zisa ofertă a Guvernului României” și amenință că „salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”.

  „NU avem nevoie de ajutoare sociale!
  NU suntem asistați social!
  AVEM nevoie de salarii decente!
  NU am decis să facem grevă peste noapte!
  NU facem jocuri politice!

  ESTE greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AȘA NU SE MAI POATE!

  ACUM, mai mult ca oricând, este important să dăm dovadă de unitate.

  Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor!

  Atenție, însă, la manipulările și dezinformările de pe rețelele sociale și cele care apar în spaţiul public pe anumite site-uri! Facem apel atât la jurnalişti, cât şi la membrii de sindicat să verifice informațiile la nivelul organizațiilor sindicalele teritoriale sau la federaţiile reprezentative din învăţământ!

  De aproape doi ani tragem semnale de alarmă, organizăm acțiuni de protest. Din anul 2021 și până în prezent, când s-a luat decizia declanșării grevei, am avut următoarele acțiuni de protest:

  • 6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor;
  • 20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;
  • 25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piața Victoriei;
  • 1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 21 februarie 2023 – am anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanșa greva generală;
  • 29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 10 mai 2023 – am organizat un marș de protest la care au participat peste 15.000 de angajați din învățământ;
  • 17 mai 2023 – am organizat o grevă de avertisment de două ore.

  Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, se arată în comunicatul comun al Sindicalistilor.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.