sâmbãtã, 2 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Ghidul celor mai depravate zone ale Aradului. Episodul 2 – Lumea „distopico-lăutărească” de pe Tarafului

  de Raluca Medeleanu | 22 iulie 2015, 10:42 AM | Recomandările editorilor | Reportaj | Strada

  13

  Maria N. a venit aici din Alba Iulia, în anii 60. De atunci, Aradul i-a devenit oraș adoptiv, femeia lucrând zeci de ani în domeniul medical și locuind într-un apartament frumos, pe Malul Mureșului, chiar în spatele Tribunalului Arad. Locuința era însă într-un imobil I.L.L.A., iar Maria îl cumpărase de la stat. Astfel, când a început întreaga poveste cu retrocedările, nici Maria nu a scăpat. S-a războit ani de zile în instanță cu inițialul proprietar, care își cerea casa înapoi, sperând mereu că totul se va termina în favoarea ei și că apartamentul în care și-a investit toți banii munciți o viață întreagă, îi va rămâne. Acum câțiva ani, Maria a primit însă vestea care avea să-i schimbe pentru totdeauna viața. Verdictul era clar: trebuia să-și facă bagajele și să plece. Dar unde? Bani de alt apartament n-avea. Primăria i-a venit în ajutor și i-a oferit o locuință socială, dar departe de centrul orașului și departe de toți cunoscuții săi.

  O zonă undeva în câmp. Departe de orice. Pe o stradă rău famată, cu oameni urâți, unii sălbatici, alții ieșiți din închisoare. Un focar de infractori. Chiar lângă reședințele „selecte” ale curvelor și ale „peștilor” aferenți. Zeci de familii de oameni extrem de săraci, români și rromi laolaltă, dar nu acel gen de sărăcie tristă, a oamenilor cu bun simț a căror viață a fost mult prea crudă cu ei. Nu, vorbim despre acele scursuri ale societății care împrăștie teamă în viețile puținilor oameni decenți, precum Maria, care au avut ghinionul, prin anumite circumstanțe nefaste, să ajungă să locuiască acolo.

  Mariei N. i-au trebuit ani de zile să se decidă, dar, oricât s-a atașat de Arad, a hotărât anul acesta că i-a ajuns. Și a hotărât să se întoarcă la Alba Iulia, unde i-au mai rămas puținele neamuri în viață. Și dusă a fost!

  Alții însă nu au varianta femeii de a se muta altundeva. Pentru ei acolo e „acasă”. Și sunt obosiți și sătui. Poliția Locală le cunoaște mult prea bine situația. Patrulează constant pe acele străzi și încearcă să-i ajute cum poate. Însă fără oameni dispuși să-și ducă plângerile până la capăt și cu legile care-s în țara asta, poliția e legată la mâini. Iar vecinilor le este frică să se pună contra unor specimene care au fost în pușcărie sau, mai rău, care știu să se fofileze atât de bine încât au și scăpat de condamnare.

  Un Taraf corupt, depravat, dintr-un ev mediu sinistru

  srada tarafului (14)

  Plimbându-mă împreună cu Adrian Hava, șeful Serviciului de Ordine și Liniște Publică, cu mașina pe strada Tarafului, iar pe urmă pe străduțele adiacente acesteia, mă luase o senzație extrem de ciudată. De parcă am plecat din Arad și am intrat într-un univers alternativ al unui film noir, care-ar azvârli acțiunea din Sin City undeva la rubrica „Lecturi pentru Copii”.

  Când vezi centrul Aradului, iar pe urmă dai de zone din acestea, îți vine să-ți freci puternic ochii, de parc-ar fi totul o halucinație perversă care ți s-a întipărit în mod defect pe retină.

  Nu, acesta nu poate fi orașul meu frumos și iubit. Și totuși e și asta o parte din el, ca o ulcerație proaspăt eruptă pe care, din păcate, n-o poți extirpa. Noroc că nu se extinde și nu se vede. E acolo, departe, izolată, ca un tărâm unde i-o tunat și adunat pe toți.

  Dacă treci de acele câteva blocuri sociale, unde mai ai norocul să vezi și câte-un balcon cu flori – reminiscență a unei lumi civilizate și occidentale – ai dat de dracu. Ești catapultat într-un fel de ev mediu sinistru, o lume desprinsă parcă din visele umede ale lui Emir Kusturica, cu cocioabe construite din chirpici „împletit” cu diverse zdrențe sau  fâșii din plastic. Întreaga stradă duce lipsa de apă curentă, așa că mai vezi câte-o babă uscată și zbârcită cum trage în urma sa câte un cărucior plin de bidoane până la singura sursă de apă – o pompă albastră la capătul străzii. 

  Paradoxal, pe alocuri, în fața vreunei dărăpănături de casă, mai vezi parcată câte o mașină de lux cu număr de Italia, sau Spania. Un BMW negru decapotabil, altul argintiu, un Merțan alb, o Dacia Duster – ultimul răcnet … Acolo, proprietarii-s vedete pe foaia de evidență a Poliției Locale. E bine știut de către agenți că alea-s reședințele peștilor. Și-s monitorizați atent.

  Zona însă-i populată mai mult noaptea. După cum mi-a povestit Adrian Hava, ziua, majoritatea sunt plecați prin oraș, la cerșit. Totuși, oamenii pe care îi vezi duc o viață dolce fa niente. Stau grupați pe treptele de intrare a caselor și „freacă menta”, mâncând semințe și ascultând muzică lăutărească sau manele. Iar la văzul unei mașini de poliție, li se schimbă brusc zâmbetul într-o grimasă crispată, stând parcă pe ghimpi.

  Puținii oameni din zonă care au gospodării îngrijite, sunt victimele Tarafului. Aproape zilnic se trezesc cu lucruri furate din curte, cu legume și fructe șmanglite din grădină. Dar cheamă poliția, iar când organele de ordine le solicită să meargă la secție și să dea declarație, ca să existe o dovadă pe baza căreia să poată să aresteze hoții, reclamanții dau înapoi, renunță la plângeri, de teama ca nu cumva cei în cauză sau alții de acolo să se răzbune pe ei. Și așa, de ani de zile s-a creat o situație de complacere și capitulare. Infractorii au învins sistemul șubred și-și văd de viața lor mizerabilă mai departe.

  „Mulți nici măcar nu au acte de identitate, darămite acte de proprietate. Și-au făcut casele alea, așa, fără să le dea voie nimeni. N-au apă, n-au curent. Pe unii i-am prins că s-au racordat ilegal la curentul de pe stradă. Sunt vai de ei. Avem oameni cu dosar pentru tot felul: furt, violență, chiar și proxenetism. Majoritatea de aici au fost măcar odată închiși. Alții chiar de mai multe ori. Dar atâta timp cât nu-i prindem că fac ceva ilegal, nu prea avem ce să le facem. Doar Primăria s-ar putea băga eventual să le dărâme casele astea…”

  Chiar la asta mă și gândeam când mi-a povestit Adrian Hava cele de mai sus. Dacă casele alea sunt ridicate ilegal, de ce nu le demolează cineva? Dar părerea lui Adrian Hava m-a lăsat pe gânduri și, privind astfel lucrurile, pare o decizie cu sens.

  Eu zic că-i bine că le lasă aici. Dacă le-ar dărâma, oamenii ăștia tot în Arad ar rămâne. Nu ar pleca de aici. Și ce ar face? S-ar împrăștia prin tot orașul. Aici măcar știm că sunt toți laolaltă și îi putem monitoriza mult mai ușor. Îi știm pe fiecare și dacă fac ceva, știm exact unde să-i găsim. ” 

  E un fel de rău necesar. Fiecare oraș îl are. Fie că e Aradul, Roma sau New York-ul cu ale sale vestite ghetto-uri. Și la Arad, așa cum e peste tot, majoritatea părților periferice ale orașului sunt ca un magnet pentru depravați și depravate.

  To be continued…

  Citește și Ghidul celor mai depravate zone ale Aradului. Episodul 1- Între „raiul cumpărăturilor” și „bine ați venit la Arad!”

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Nu am scris despre un cartier intreg ci de o strada (Tarafului) si celelalte micute din jurul acesteia… (vedeti galeria foto) iar seria de articole din care face parte acesta, este dedicata oamenilor civilizati care traiesc acolo, in semn de solidaritate… deci, din pacate ati inteles gresit

    +6 voturi
    +1
    -1
   • rasist …xenofob…precis faci parte din categoria lor…dar cred ca discriminati sunt romanii care in Romania steapta cu anii sa primeasca o locuinta sociala,in vreme ce tiganilor li s-au pus imediat la dispozitie locuinte pe str Tarafului,ca in cazul tiganilor de pe str Marului,si ce sa vezi? ei nu s-au mutat,ci le-au inchiriat…cine este asa dar rasist si cine e discriminat in Romania nu in „TIGANIA”

    +1 voturi
    +1
    -1
  1. Cu privire la actele tiganilor care desigur ca nu le au lipsesc cu desavarsire cui ai pasa ca nu au ,nici de identitate nici de propietate dar ocupa tot orasul,zone centrale-Biserica Sarbeasca,Boul Rosu,Parneava Dragasani,Alfa (str Marului),Bujac,Checheci mare minune ca Gaiul nu le place Micalaca mai putin de asemeni si Gradiste,cea mai mare parte ocupate abuziv fara acte,dar asa cum am zis cui ai pasa? acest lucru nu se antampla de azi de ieri ci de ani de zile pe cand Doamne fereste sa se rataceasca vreun roman printre ei sa-si construiasca ca si ei ca imediat este asaltat de cei de la primarie,de la serviciul de disciplina in constructii,de cei de la urbanizare si il hasie imediat amendandu-l,oare aceiasi legislatie nu e valabila si an cazul tiganilor,de ce sunt discriminati numai ROMANII in ROMANIA NU SI TIGANI ori de tigani le e frica? atunci hai fratilor sa ne purtam si noi ca ei …injurandu-i agresandu-i,ca sa o ducem bine si noi romanii in romania.unora dintre ei le-au facut acte pe propietatile ocupate abuziv in baza unei masuratori provizorii facuta de catre propietar,buletin si un contract cu ENEL SAU mai stiu eu care furnizor de servicii care atesta de cat timp locuieste acolo,si platesc impozit deci este legal pe BABA NOVAC si o multime de alte strazi rasarite ca ciupercile dupa ploie din ARAD dupa revolutie,dar in cazul romanilor….nu este Inerzis,de ce? de ce numai romani sunt ametiti cu tot felul de autorizatii,aprobari,proiecte etc pentru care platesti sume enorme cand e vorba sa construieasca,dar nu si tigani,cine o fi de vina? intrebari fara raspuns….

   +10 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.