sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Gheorghe Falcă vrea la Brucsles să învețe cum se pronunță corect Konrad Adenauer

  de E. Nola | 19 noiembrie 2018, 8:57 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  2

  Asta în timp ce secretara eternă, Lilioara Stepănescu încearcă să convingă arădenii, în mod tradițional mare iubitori de câini și alte animale drăguțe de lângă casa omului, să scape de ei și de ele, căcățelul de câine de prin parcuri fiind, se pare, cea mai mare problemă a stagnării fără încetare a regenerării urbane arădene.

  Arădenii, în frunte cu Arpi Nistor, cel care a scris o scrisoare (Arădeanul care construiește o casă pentru Denis a compus „Scrisoarea unui câine” și este absolut „delicioasă”) adresată viitorului europarlamentar în numele câinilor, nu par foarte convinși chiar dacă sprijină plenar plecarea șefului ei la Bruxelles, pronunțat aproximativ Brucsles sau Brucsels de omul providențial, în funcție de starea sa de moment, respectiv de viitor.

  Așadar, evenimentul arădean al săptămânii n-a fost nici discuția despre rahatul de câini, nici prezentarea machetei monumentului de tablă din fața fostei Dacii, nu, evenimentul a constat în sosirea la Arad a lui Ludovic Orban în drumul său spre Sighetul Marmației.

  macheta grup statuar arad 1918 1

  Nu aveam cum să aflăm de ce a venit potențialul viitor prim-ministru la Arad, dacă nu ne lumina cel din stânga sa, deloc întâmplator întâiul nostru edil de peste 14 ani, cel care, în cuvântul său introductoriu – o luăm așa mai nostalgic, gândindu-ne la tradiția liberală – ne-a spus că venirea este legată de o acțiune a fundației Kotten Adenauăr, ceva legat la rândul său de seriozitatea cu care liberalii se pregătesc pentru reprezentarea „țărișoarei” – de data aceasta am apelat la tradiția caragialescă – în Parlamentul European.

  Noroc cu această introducere lămuritoare pentru jurnaliștii arădeni, în frunte cu Nelu Weisl, adunați cu această ocazie, fiindcă Ludovic, nu Viktor, a început cu prima temă din cele trei pe care le-a susținut la conferința sa de presă arădeană fără nicio legatură cu edilul deja pomenit și cu plecarea sa intempestivă, dar cu atât mai așteptată, la Bruxelles din fața proliferării rahaților de câine.

  Toate atacau guvernarea pesedistă, pe bună dreptate, am zice noi: prima a fost chestiunea cusută cu ață de Teleorman a Fondului Suveran de Investiții, a doua se referea la legile care vor să scape pușcăriașii și pușcăriabilii, a treia fiind axată pe șmecheria cu mărirea pensiilor.

  Ludovic, nu Viktor, Orban a vorbit cam 25 de minute din timpul, un pic peste juma de oră,  conferinței de presă, restul fiind umplut de cuvintele de introducere și de sfârșit ale primului edil, respectiv de câteva întrebări puse de Nelu Weisl – pentru cei în ceață, el fiind corespondentul special la Arad al Agerpresului –, fost coleg de clasă la liceu cu subsemnatul și încă vreo doi jurnaliști arădeni neidentificați cu precizie, având în vedere că subsemnatul a urmărit conferința de presă live (video).

  Precizarea cu întrebările jurnaliștilor este cât se poate legitimă, luminatoare și prețioasă pentru că doar așa a ajuns în discuție și catindatura – tot la Caragiale am apelat – primului nostru edil pentru un fotoliu la Bruxelles sau Strasbourg, depinde cât de atent privim lucrurile.

  bruxelles

  Jurnaliștii prezenți nu au avut nicio întrebare legată de cele expuse de Ludovic Orban, dimpotrivă, parcă stiau, parcă au fost avertizați sau chiar motivați să pună problema legată de candidaturile pentru alegerile parlamentare de la anul, respectiv întrebarea care a declanșat scurta avalanșă finală: dacă sunt primari care au depus candidatura pentru parlamentarele UE.

  Prins la colț, Ludovic, aidoma lui Viktor, nu s-a pierdut deloc cu firea – nu, nici pomeneala să ne gândim la primarul capitalei –, afirmând lejer că da, sunt doi primari care și-au depus candidaturile, unul dintre ei fiind, aici a întors o privire oarecum ocolitoare spre cel care stătea în stânga lui, chiar primarul Gheorghe Falcă, celălat este Mircea Hava, primarul orașului Unirii, Alba Iulia.

  Strâns cu întrebarea, Orban, în stilu-i de pe acum caracteristic – mi-l imaginez vorbind imperturbabil despre lucruri fără importanță în mijlocul Judecății de Apoi – a spus ceea ce era de așteptat să spună și ceea ce nu-l obliga cu nimic nici pro, nici contra: că, desigur, el este foarte bucuros, că îi susține, normal, pe amândoi, că au mari șanse să ocupe locuri eligibile.

  Numai că, numai că listele nu sunt definitive, sunt deja cam cincizeci care și-au depus candidatura, partidul va stabili în final ce și cum, altfel spus a fost o conferință de presă din care nu am aflat nimic în afară a ceea ce se știa și până acum, dar foarte important pentru Gheorghe Falcă, un adevărat prilej de a-l obliga pe Ludovic Orban, măcar de ochii arădenilor iubitori de câini și imperturbabili în fața rahaților, să spună chiar la Arad că îl susține.

  Chiar dacă fercheșul nostru primar stă prost cu numele străine, fie că e vorba de nume franțuzești, englezești sau nemțești, dacă promisiunea făcută oarecum circumstanțial și forțat de Orban cel Ludovic și nu Viktor se va transforma în realitate, ei, atunci întâiul nostru edil va avea tot timpul să învețe cum se pronunță Bruxelles și Konrad Adenauer.

  Asta ca să nu mai pomenim de Strasbourg…

  38461826 303 

  Konrad Adenauer, pentru cei care nu sunt atât de familiarizați cu politica precum Gheorghe Falcă, a fost primul cancelar al RFG, între 1949-1963, un politician care a pus bazele noii Germanii de după război și este considerat, pur si simplu, părintele Uniunii Europene. A fost fondatorul CDU și apreciat ca cel mai în vârstă politician ales vreodată, el fiind cancelar al Germaniei Federale până la 87 de ani. A trăit între 1876-1967, fiind alintat de germani „Bătrânul”, Der Alte.

  Fundația care îi poartă numele, Konrad Adenauer Stiftung, promovează de decenii bune ideea europeană.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Geezus , sweet Geezus!!!

   Drum intins spre Brucsles, insa mai am o intrebare.

   Ce oras e cel care l-a votat pe acest primar? Unul “ degenerat urban”?

   Bine ca nu si-a adus aminte ca avem o tipografie in Arad, cu nume de neamt, mai periculos de pronuntat decat “Kotten Adenauãr” si anume GUTUTTENBERG.

   +8 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.