duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Gheorghe Falcă, atac la adresa ministrului Muncii: „Este vocal la TV, dar suntem în urmă cu jaloanele PNRR”

  de - | 15 februarie 2023, 12:46 PM | Politikos

  1

  „România nu are spiritul reformelor”, a declară la Radio France Internationale România (RFI) eurodeputatul Gheorghe Falcă. Vicepreședintele PNL a vorbit despre restanțele din PNRR și riscul ca România să piardă următoarea tranșă de bani. Nu în ultimul rând, dă vina pe ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, pentru anumite întârzieri, scrie stiripesurse.ro.

  „Conform Mecanismului de Redresare și Reziliență, fiecare stat membru, din trei în trei luni, prezintă un raport la Bruxelles, cu referire la reformele pe care le-a realizat, asta înseamnă jaloanele pe care trebuie să le atingem și de două ori pe an, deci la șase luni de zile, se fac tragerile, sumele de bani deja programate în relația dintre statul membru și Comisia Europeană, astfel încât, cu banii pe care-i primesc, să realizeze investițiile prognozate în planurile naționale de redresare și reziliență. România până în decembrie trebuia să realizeze un număr de reforme (…). S-a discutat la Bruxelles, au fost schimburi de scrisori și evident, Bruxelles-ul a acceptat ca până în luna martie să finalizăm aceste reforme, astfel încât în martie, când trebuie să primim această tranșă, să fim cu jaloanele atinse”, a spus Gheorghe Falcă.

  „Ei se blochează natural, orice stat membru știe că dacă nu a finalizat reformele, nu are cum să primească banii. (…) Dacă nu realizăm reformele până în martie, nu luăm tranșa din martie. Asta nu înseamnă că nu o iei de tot, asta înseamnă că vei munci până în aprilie, mai, iunie și în momentul în care îți finalizezi reformele, atunci vei lua tranșa, dar asta este destul de dificil pentru administrațiile locale și administrațiile centrale care folosesc acești bani, pentru că aceste tranșe au un ritm de venire în țară de două ori pe an, astfel încât să asigure cu bani investițiile necesare, deci nu poți merge foarte departe cu așteptarea realizării acestor reforme, pentru că pierzi ritmul investițiilor. (…) Există întârzieri, pentru că aceste reforme trebuiau să fie finalizate în decembrie. Trei astfel de reforme sunt la Ministerul Muncii. Eu tot îl văd la televizor pe domnul ministru al Muncii, dar el trebuia în decembrie să fi finalizat reforma pensiilor speciale, care are nevoie de o dezbatere publică. Reforma salarizării, care la fel, este foarte importantă, salarizarea bugetară. Mai avem reforma Pilonului II de pensii, pentru a prezenta sustenabilitatea pensiilor din acest pilon. Sunt trei direcții mari. Noi am finalizat protecția avertizorului (de integritate-n.r.) de către Parlamentul României, a fost întoarsă de președinte, să zicem că acolo vom atinge acest jalon”, a mai spus Falcă la RFI.

  Sursa: stiripesurse.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.