vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Gata cu plimbatul sau campatul în pădure! Se vânează intensiv prin pădurile Aradului

    de Special Arad | 18 august 2020, 9:23 AM | Știri Arad | Topic special

    0

    Comunicat.

    Centrul Local pentru Combaterea Bolilor s-a întrunit joi, 13 august 2020, într-o ședință de analiză a situației existente în județ privind focarele de pestă porcină existente, sub coordonarea domnului Prefect al Județului Arad, Gheorghe Stoian. Ținând cont de situația epidemiologică de pe raza județului Arad în ceea ce privește pesta porcină africană și a confirmării pestei porcine africane în trei exploatații nonprofesionale (2 în localitatea Șiria , 1 în localitatea Covăsânț) și două cazuri confirmate de pestă porcină africană, la mistreț, pe raza Fondului cinegetic 30 Șiria și 40 Arăneag, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a elaborat Planuri de măsuri pentru exploatațiile nonprofesionale și fondurile cinegetice afectate.
    În urma unor solicitări din partea instituțiilor implicate în eforturile de eradicare a pestei porcine africane, dar și a administratorilor fondurilor de vânătoare de pe raza Județului Arad, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Arad a adoptat, în ședința din data de 13.08.2020, Hotărârea nr. 7 ce cuprinde următoarele puncte:
    1. Se aprobă Planul de măsuri pentru pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană care evoluează în exploatațiile nonprofesionale în localitățile Șiria și Covăsânț, județul Arad și Planul de măsuri pentru cazurile de mistreț care evoluează pe fondurile cinegetice 30 Șiria și 40 Arăneag, cu punere în aplicare imediat și până la stingerea focarelor.
    2. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad va notifica eventualele focare / cazuri, către toate instituțiile implicate, planul de măsuri aprobat fiind aplicabil și în acestea.
    3. Se interzic, pe o perioadă de 60 de zile, drumețiile, raliurile, competițiile sportive, activitățile turistice și de campare, inclusiv accesul cu biciclete, ATV- uri și alte vehicule, pe toate terenurile din zonele împădurite ale județului Arad (drumuri forestiere, trasee marcate și nemarcate, etc.) cu excepția vehiculelor care desfășoară activități autorizate în zonă. Nu intră sub această interdicție competițiile și activitățile care se desfășoară pe drumurile de interes național, județean și local, cu aprobarea administratorilor drumurilor.
    4. Perioada prevăzută la punctul 3 poate fi prelungită în funcție de situația epidemiologică de pe raza județului Arad.
    5. Inspectoratul de Poliție Județean Arad, Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad, Poliția Locală Arad, Garda Forestieră Oradea, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, precum și primarii unităților administrativ- teritoriale din județul Arad sau înlocuitorii acestora răspund de aplicarea întocmai a măsurilor și acțiunilor satabilite de către C.L.C.B.

    Precizăm că în zonele împădurite adiacente localităților unde au fost constatată prezența bolii se vor intensifica acțiunile de vânătoare totală a porcilor mistreți (recoltarea integrală a populației de porci mistreți), iar în celelalte fonduri până la atingerea unei cote de sub 0,5 mistreți pe kilometrul pătrat. Recoltarea integrală a porcilor mistreți existenți pe teritoriul fondurilor de vânătoare cuprinse în zonele afectate de boală se face prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire, în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului în zona afectată. Nedislocarea efectivului de porci mistreți este foarte importantă pentru a evita deplasarea animalelor pozitive spre zone care nu sunt afectate și unde boala poate fi transmisă exploatațiilor de porci domestici. Din această cauză este necesară evitarea desfășurării în păduri a oricăror activități de agrement ce provoacă zgomot, activități care nu necesită aprobări speciale, dar care prezintă pericolul de a disloca animalele spre alte zone necontaminate. De asemenea, în condițiile unei vânători susținute a animalelor, pentru evitarea oricăror accidente, este necesar ca în zonele afectate să nu se desfășoare activități de agrement. Toate aceste măsuri sunt luate pentru protejarea exploatațiilor domestice de acțiunea virusului pestei porcine africane, un virus ce afectează doar populațiile de suine, fiind unul extrem de contagios și letal pentru acestea.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.