ExclusivPesta porcină revine în județul Arad și bagă spaima în cetățeni. Câteva animale au fost deja sacrificate de autorități

  de Andrei Fuliaș | 27 iulie 2019, 11:07 AM | Știri Arad | Topic special

  3

  Isteria pe seama virusului numit pesta porcină africană revine în județul Arad, iar spaima pierderii animalelor s-a instalat deja printre cetățeni.

  Mai exact, vorbim despre localitatea arădeană Sânpetru German, sat ce aparține comunei Secusigiu, unde inspectorii Direcției Sanitar Veterinare au descoperit prezența acestui virus. Totul a plecat, spun sursele noastre, după ce doi porci mistreți au fost găsiți morți zilele trecute pe o plajă de lângă râul Mureș, în apropiere de Bodrogul Vechi.

  Ulterior, câteva animale ale unui crescător ce locuiește în Sânpetru German, la marginea localității și aproape de pădure, au prezentat simptome ale virusului pesta porcină. Autoritățile s-au deplasat de urgență la fața locului pentru a lua probe, pentru a trimite aceste probe la analize și pentru a lua toate măsurile necesare împotriva extinderii acestui virus și în alte zone. De altfel, în acest sens au fost instalate filtre la intrările/ieșirile din localitatea Sânpetru German.

  Am luat legătura și cu primarul comnei Secusigiu, Ilie Cheșa, pentru a vedea mai exact despre ce este vorba.

  „Într-adevăr, există suspiciunea prezenței acestui virus numit pesta porcină la Sânpetru German. Este vorba despre un crescător de animale, care locuiește la marginea satului, aproape de pădure, iar autoritățile suspectează că animale sălbatice au dus pesta porcină în apropierea animalelor acestui gospodar și că acestea din urmă au fost infestate. Ieri, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare au luat câteva probe, iar după ce aceste probe au fost duse la o analiză preliminară, a reieșit prezența pestei porcine africane la acele animale. De altfel, în urma acestor analize, cinci porci au fost sacrificați seara trecută. Ieri însă, pe toată perioada zilei, au fost constituite filtre la intrările/ieșirile din Sânpetru German. Momentan, din informațiile mele, sunt așteptate rezultatele unor analize mai complexe ce se fac la București, prin reprezentanții DSV, însă cetățenii din localitate sunt panicați, mai ales după scandalul care a avut loc în jurul acestei peste porcine în trecut în mai multe zone din țară. De ieri, îmi sună telefoanele în continuu, pe acest subiect și încercăm să îi ajutăm pe oameni cum putem și cum ne permite legea”, a declarat primarul comunei Secusigiu, Ilie Cheșa, pentru Special Arad.

  Pe de altă parte, din informații neoficiale, obținute de la mai mulți cetățeni din Sânpetru German, aflăm că printre localnici s-a instaurat panica și că mulți dintre aceștia au început să-și sacrifice singuri animalele, preventiv, de teamă să nu moară din cauza pestei porcine sau de teama de a nu fi sacrificate de autorități.

  „Oamenii s-au speriat, pe bună dreptate, când au auzit că avem pestă porcină în sat. Mulți s-au speriat și după ce au văzut polițiștii la intrarea în sat și după ce au auzit ce s-a întâmplat la ciobanul din marginea satului, cu porcii lui. Tot așa, mulți au început deja să-și taie porcii, de frica de a nu muri singuri de la pesta porcină sau de teama că vin cei de la DSV și îi omoară. După ce scandal a fost data trecută în toată țara cu pesta porcină, majoritatea știu deja că virusul nu afectează omul, ci doar animalul, așa că preferă să-i taie ei, decât să fie bolnavi și să îi taie autoritățile, iar apoi să aștepte o grămadă de vreme după banii pentru despăgubiri”, ne-a declarat un cetățean din Sânpetru German, sub protecția anonimatului.

  În același timp, am luat legătura și cu reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, în speță cu directorul executiv Viorel Agud, pentru a obține câteva informații oficiale de la acesta.

  „În cursul zilei de ieri am avut o suspiciune acolo (n.red. – la Sânpetru German). Tehnicianul din comună a tratat un animal vreme de trei zile, iar starea acestuia s-a îmbunătățit, însă ulterior s-au îmbolnăvit alte două animale. Astfel, în cursul zilei de ieri echipele noastre s-au deplasat la fața locului pentru a lua probe. În urma probelor, a rezultat prezența virusului la mai multe animale. Alte probe au fost transmise la laborator la București și așteptăm rezultatele în cursul acestei zile. Noi am făcut deja de două ori aceste teste și ambele au confirmat prezența virusului. Totodată, ieri au fost sacrificate cinci animale, de aproximativ 70-80 kg. Acestea au fost dezinfectate și îngropate conform procedurilor legale”, a declarat directorul DSVSA Arad, Viorel Agud, pentru Special Arad.


  Citește și: EXCLUSIV – „Poliţia de frontieră şi ANSVSA au dovedit insuficientă responsabilitate în privința pestei porcine” – interviu cu Niculai Șelaru, președintele de onoare al AGVPS

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Aveti dreptate, domnule Banciu.
    In numele redactiei imi cer eu scuze ca nu vi s-a raspuns – din motive pe care încă nu le cunosc – la apelul dumneavoastra. O sa revin cu un telefon luni dimineata, pentru a va explica, ca unui cititor fidel care sunteti, care este situatia. Totusi, desi va inteleg supararea, nu inteleg expresia „fituică jalnică”. Dar poate lămurim si acest aspect. Va multumesc pentru ca ne-ati urecheat. Din cand în cand mai avem nevoie si noi.

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.