vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Gala Clădirilor Istorice – diplome și felicitări pentru 46 asociații de proprietari, sprijin financiar zero

    de Raluca Medeleanu | 13 decembrie 2022, 11:28 AM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    1

    Vechiul Cazinou din Arad a găzduit luni seara o gală organizată de Primărie, prin Centrul Municipal de Cultură, prin care au fost premiați simbolic proprietarii care au depus eforturi pentru renovarea clădirilor istorice din municipiu. Astfel, un total de 46 asociații de proprietari au primit câte un trofeu și o diplomă de recunoștință. Mulțumiri au primit și directorii a 6 instituții publice arădene a căror sedii au fost și ele refăcute.

    La gală au participat reprezentanți de la aproape toate asociațiile de proprietari invitate, dar nu au lipsit nici oficialități precum primarul Călin Bibarț, președintele CJ Iustin Cionca, subprefectul Sinaci, directorul Direcției de Patrimoniu Adrian Șimon și consilierii locali de la toate grupările politice din Consiliu. De asemenea, au fost prezenți și reperzentanți ai executivului Primăriei (arhitectul șef al Municipiului, secretarul Municipiului, managerul Municipiului etc.). Evident, nu au lipsit nici discursurile de rigoare, rostite de primar, președinte CJ și subprefect, care au dorit cu toții să le transmită mulțumiri proprietarilor pentru simțul civic de care au dat dovadă.

    Mulțumiri ca mulțumiri, dar sprijin zero pentru reabilitarea clădirilor istorice

    De menționat încă de la început este că vicele Lazăr Faur, cel care a pornit această inițiativă, a afirmat că nu a fost luat în considerare niciun criteriu prin care s-au oferit aceste premii și că nici ordinea de înmânare nu are vreo importanță, ci este doar un gest de minimă recunoștință pentru eforturile proprietarilor. De asemenea, de notat că dacă până acum, de fiecare dată când s-a făcut referire la aceste intervenții asupra clădirilor istorice a fost folosit termenul „reabilitare”, acum gala a fost intitulată „Gala clădirilor istorice renovate”, o diferență de termeni importantă, întrucât reflectă situația de facto a mai multor cazuri din municipiu. Acest lucru a fost evidențiat și în discursul primarului Bibarț, care a spus că este conștient că unele dintre clădiri au fost renovate cam rapid, însă a dat de înțeles că e mai bine așa decât deloc. Bibarț s-a plâns și de legile care au împiedicat municipalitatea să se implice mai mult în spirjinul proprietarilor, uitând (?) din nou de legea existentă de 21 de ani, care permite statului sau autorităților locale să aloce sprijin financiar parțial sau chiar total pentru lucrările de intervenție asupra monumentelor istorice (Vezi art.37 – 44, din legea 422/18-08-2001). La Arad, abia în 2020 a fost adoptată o Hotâre prin care Primăria poate oferi un grant de 20% și a unui împrumut de 80% (care va trebui returnat în maxim 10 ani), cu anumite condiții. Dar până acum numărul celor care au beneficiat de această Hotărâre este ZERO. Pe de altă parte, o măsură care totuși a dat roade este cea a constrângerii, din 2018 intrând în vigoare supraimpozitarea imobilelor lăsate de izbeliște (cu majorări ale impozitului de la 100% până la 500%).

    Toate clădirile istorice proprietate privată de pe raza municipiului au fost reabilitate strict pe cheltuiala proprietarilor. Felicităm și noi, pe această cale, cetățenii care au înțeles importanța conservării patrimoniului cultural imobil al Aradului!

    Am discutat cu mai mulți proprietari care au fost premiați și mulți dintre aceștia ne-au vorbit despre greutatea / lentoarea cu care au trecut de partea de obținere a documentației în vederea începerii lucrărilor. Costurile unei renovări s-au ridicat la zeci de mii de euro.

    „Experiența a fost și plăcută și neplăcută din cauza constructorului, dar până la urmă a ieșit bine. Am reușit în 2 ani jumate să finalizăm lucrarea. Ideea este că s-a tras foarte mult de timp, și cu autorizații și cum e de obicei… dar în principiu a ieșit bine și până la urmă arată destul de corect, cum trebuie. Investiția s-a ridicat la aproximativ 28.000 euro”, ne-a spus un proprietar.

    „Noi, pe Vârful cu Dor, am fost unii dintre primii care am renovat, în 2016. Am renovat fațada și acoperișul. Am pornit de la acoperiș, pentru că întotdeauna se începe de sus și am avut autorizație de construire în regim de urgență, fiindcă ne picau elemente de pe fațadă și au distrus unele mașini și era foarte urgent să facem. Aș spunem că Primăria a colaborat foarte bine în ceea ce privește autorizarea construcțiilor. Noi am avut autorizație pentru acoperiș, fațada de la stradă și fațada din spate, deci am făcut tot imobilul. Acoperișul a fost cca. 17.000 euro, fațada cam tot 17.000 euro… Din păcate, la un moment dat mi-am dat seama că în autorizație nu sunt cuprinse calcanele (părțile laterale, n.red.) ceea ce cred că e o greșeală foarte mare, ar trebui să nu se dea nicio autorizație fără calcane, fiindcă altfel arată totul ca o culisă de teatru dacă sunt fațadele numai la stradă. Sunt foarte necăjită și pentru că unii dintre vecinii mei au făcut niște modificări la fațada posterioară și au înlocuit tâmplăria de lemn de la fațada de la stradă cu elemente din plastic și de câțiva ani încerc să repar asta și instanța nu mă ajută sub nicio formă, dar sper că la un moment dat să reușesc”, ne-a spus o proprietară.

    „Noi am avut o șansă aparte, pentru că unul dintre proprietari avea o firmă de construcție, astfel că lucrurile au mers extrem de frumos și ușor. Am căzut rapid de acord asupra culorii, texturii materialelor, a felului în care facem clădirea. Zic eu că am respectat normele care se impun pentru zona istorică. Clădirea e pe Decebal, dar deși e din 1890, nu e declarată clădire de patrimoniu, așa că am avut șansa să mergem foarte repede și asta s-a întâmplat propriu-zis în câteva luni, astfel că rezultatul a fost foarte bun, iar anul trecut, pe vremea asta, am intrat în iarnă cu o clădire complet renovată. Investiția a fost cam 20.000 euro”, ne-a spus o altă proprietară.

    „A fost cam greu… Dar am cumpărat prima dată toate materialele. Ăsta a fost și un noroc, pentru că nu a trebuit să cumpărăm mai scumpe. Noi avem și partea dinspre Bălcescu și cea dinspre Piața Avram Iancu, cu farmacia. Prima parte am făcut-o acum doi ani. Anul trecut, cu pandemia, nu am reușit să facem și partea cu farmacia, dar am reușit anul acesta. Toată lumea s-a comportat exemplar, pentru că toți proprietarii au fost de acord să plătească, să avem o clădire frumoasă. Partea de documentație a fost mai dificilă, dar ne-am descurcat. Și durează foarte mult, asta e, din păcate. Am găsit o firmă încă de la început care să facă lucrările și cu asta am avut noroc, pentru că fiind restaurantul la parter, doamna s-a implicat foarte mult ca să fie și toate materialele rezistente și să nu dăm chix cu ele, să nu trebuiască peste câțiva ani să facem din nou. Așa că avem materiale cumpărate din Germania și a fost puțin de lucru, dar am reușit! Investiția a fost puțin peste 400.000 lei”, ne-a spus o proprietară dintr-o clădire foarte importantă a orașului, Palatul Rozsnyai Mátyás, care poartă numele unuia dintre cei mai influenți oameni ai orașului din a doua jumătate a secolului XIX, care a fost un important cercetător care își avea la etajul imobilului laboratoarele sale și la parter farmacia (care funcționează și păstrează și astăzi aspectul original). Proaspăt renovat, palatul poate deveni astfel un important punct de atracție turistică în orașul nostru.

    Fiecare bujuterie de acest fel este la rândul ei încărcată de istorie și poate atrage mulți turiști, dacă este valorificată corespunzător…

    Redăm în următoarele rânduri lista completă a clădirilor istorice premiate la gală

    Clădirile le puteți vedea în videoul atașat, imaginile sunt realizate de Daniel Boca, căruia i-au fost adresate mulțumiri pentru promovarea imobilelor în mediul online.

    Bvd. Dragalina: nr.2, nr. 4, nr. 12, nr.25-37; str. 1 Decembrie 1918 nr.14 (sediul DGASPC), Bvd. Revoluției nr.27, nr. 29, nr.40, nr. 50, nr.62, nr.64, nr. 65, nr. 93, nr. 103 (teatrul); str. Blajului nr.2, Str. Vârful cu Dor nr.6, nr.8; P-ța Avram Iancu nr. 3, nr.8, nr. 10, nr. 16, nr.18, P-ța Catedralei nr. 5, nr. 6, str. Episcopiei nr. 1, nr. 3, str. Mețianu nr. 7, str. Eminescu nr. 7, nr. 36, str. Cicio Pop nr.16, Bvd. Decebal nr. 8, nr. 13, nr. 17, nr. 22, nr. 29, str. George Coșbuc nr. 15, str. Nicolae Grigorescu nr. 9, str. Mircea Stănescu nr.2, str. Unirii nr. 11, str. Unirii nr. 17, nr. 19, str. N. Bălcescu nr. 1, nr. 11, nr. 12, nr. 15 – 17, nr. 18, str. Cozia nr. 2-4, str. George Enescu nr. 1 (filarmonica + muzeul), nr.2 (Colegiul Economic), Piața Margareta nr.1 (Colegiul Național „Moise Nicoară”).

    Citește și: Primăria s-a răzgândit subit: a „descoperit” că are cadru legal pentru a sprijini financiar proprietarii clădirilor istorice – Special Arad · ultimele știri din Arad

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nota 10 pentru Lazar Faur! Maxim!
      Nu au facut nimic din ce trebuiau sa faca, din ce puteau sa faca, din ce au facut altii si la final
      – au dat niste hartii de carton (maxim 200lei toate)
      – si-au bagat fetele in aparatele de fotografiat
      – au dat impresia ca tin cu populatia
      – campanie electorala subtila – asocierea intre renovare si politruci
      – au avut simpatizanti si sutinatori pentru nimic
      Excelent Faur! Asa un primar ne-ar trebui, nu Binart. Unul mai smecher, mai hot, mai manipulant, unul demn de urmasii portocalii a lui Bratianu!

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.